Evolutie in woonautomatisering: inzicht in de toekomst van woningen

Bertien Van Peer
maart 7, 2022 in Know How
Weg met de “domme” woningen, in met de “niet meer moeten nadenken” huizen. Klinkt gek, maar we introduceren hoe de toekomst van woningen eruit ziet als we er niet meer over moeten nadenken. En de oplossing is er vandaag al: automatisering. Laten we de eerste barrière doorbreken en het echte begrip van woonautomatisering ontdekken, een begrip dat veel verder gaat dan domotica, apps en stembediening.

Laat ons eerst even afspreken wat automatisatie zeker NIET is …

Het is niet onze fout om te geloven dat wanneer bij gebruik van een app of door spraakbesturing een licht aangaat of een thermostaat zich aanpast aan een temperatuur, dit betekent dat het geautomatiseerd is. Producten zijn vaak verbonden met smartphones en de cloud, maar dit zou niet de enige manier mogen zijn. Het is slechts een overdaad aan handmatige controle die in de weg staat van het werk dat door technologie uit handen dient genomen te worden.

Realiseer je eigen home automation evolutie

Automatisering is wat er gebeurt als technologie naar de achtergrond verdwijnt. Laten we het concept vereenvoudigen, zodat je begrijpt hoe een huis kan worden bestuurd door technologie die zelf nadenkt – dit op basis van betrouwbare standaarden, geen codes nodig.

Een stap verder dan app- en stembediening, zullen echt geautomatiseerde functies werken op basis van factoren zoals aanwezigheid, temperatuur en omgeving, aangepaste instellingen zoals schema’s en meer. Cloudvrij en veilig. Dit is de toekomst, en het gebeurt nu.

Wanneer je kijkt naar de stappen in huisevolutie hieronder, willen we dat je nadenkt over:
Wat word je vandaag aangeboden? Wat is de volgende stap? Wat is er nodig om daar te komen?

Home evolution timeline

Level 0:
Traditionele woning

De conventionele elektrische installatie en de basistechnologie. Te veel verspilde energie en geld. En niet te vergeten, elke keer als je de ruimte of het huis verlaat, nadenken over welke lichten, muziek en meer je nog dient uit te schakelen.

Smart Home 1.0:
Bedieningssystemen

Nu is alles met elkaar verbonden om samen te werken – waarvoor ingewikkelde besturingslagen nodig zijn. Op dit niveau denken velen dat automatisering al is bereikt – dit is nog niet het geval.

Smart Home 2.0:
Slimme apparaten

Een overvloed aan slimme apparaten maakt verbinding met het internet en werkt onafhankelijk van elkaar met één doel. Dit resulteert vaak in overmatig gebruik van apps/spraakbesturing. Is het echt slim om tegen de muren te praten en te leven via je telefoon? Overbelasting van technologie!

Toekomst van woonautomatisering

Een Loxone Smart Home denkt voor zichzelf zodat jij het niet hoeft te doen. Apparaten communiceren en werken vanzelf, volgens specifieke normen en instellingen.

 • Traditionele verlichting
 • Basis verwarming/koeling
 • Niet aangesloten apparaten

 • AV & controlesystemen
 • Ingewikkelde afstandsbedieningen
 • Gelabelde schakelaars
 • Slimme verlichting
 • Slimme thermostaten
 • Een app voor elk apparaat
 • Minder drukknoppen, vereenvoudigde bediening
 • HVAC met zones, multiroom audio (meer dan alleen muziek)
 • Verlichting gebaseerd op welzijn
 • Energiebesparende aansturing
 • Alle systemen in één app

Loxone oplossing voor de toekomst van woningen

Zelfs als je deze producten niet herkent, kan je zien hoe de automatisering jaar na jaar toeneemt in onze zich voortdurend ontwikkelende productlijn. Elk van deze producten speelt een rol in de interactie tussen oplossingen voor verlichting en beveiliging, zonwering en verwarming of zelfs toegangscontrole. Allemaal aangepast en bewaakt in één Loxone App – daar als je het nodig hebt, maar niet verplicht.

Loxone product evolution since 2010
Loxone product evolution to 2021

Neem jij de sprong naar de toekomst?

Nu je ziet waar de toekomst van woningen en automatisering naartoe gaat, laten we eens kijken naar veelvoorkomende barrières om de sprong naar de toekomst te wagen. Technologie bestaat om problemen op te lossen, maar met het overweldigende aantal slimme apparaten die “connected” worden, los je dan wel het juiste probleem op?

De zorgen die we vaak van installateurs horen, vallen bijvoorbeeld in deze twee categorieën:

“Ik maak me zorgen over tijd en geld …” of
“Ik wil de zaken niet ingewikkelder maken …”

Los je het juiste probleem op?

In werkelijkheid betekent dit dat je al tijd en geld besteedt aan producten waar klanten naar vragen, maar dat het je enkele dagen en weken kost om de “smart” achter het systeem volledig te implementeren. Soms voelt het alsof de producten tekortschieten, maar jij en jouw klanten weten niet wat echt de slimmere optie is.

Je blijft bezig met geld verdienen, maar het kan beter. Technologie neemt het over, maar hoe hou je het op de achtergrond echt onder controle?

Als je maar al te comfortabel bent met jouw huidige problemen met hardware en software, betekent dit niet dat het leren van een andere optie je meer problemen zal opleveren. Misschien onderken je het verkeerde probleem?

“Ik heb geen tijd om een driedaagse opleiding te volgen en te investeren in een volledig nieuw systeem.”

- Elke installateur vóór Loxone

“Door de extra tijd die ik kon besparen met programmeren, kon ik meer projecten aanbieden aan klanten en profiteren van meer oplossingen en aanbiedingen, allemaal in één klap.”

- Elke installateur na Loxone

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten