Zo helpt Loxone je omgaan met het capaciteitstarief in België

Bertien Van Peer
december 20, 2022 in Know How
Vanaf januari 2023 gelden er in Vlaanderen nieuwe nettarieven. Een deel van je energiefactuur wordt dan berekend op basis van je piekvermogen. Dit capaciteitstarief zal voor sommige gezinnen en bedrijven voor een flinke prijsstijging zorgen. Met Loxone kan je de impact beperken.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief houdt rekening met hoeveel elektriciteit je tegelijk gebruikt.

Je elektriciteitsverbruik kent pieken en dalen. Heel wat huishoudens generen ’s avonds een piek, wanneer ze gaan koken, de wasmachine aanzetten, televisie kijken, hun elektrische auto opladen… Spijtig genoeg is het stroomnet niet voorzien op die grote energievraag. Via het capaciteitstarief wil men ons stroomverbruik beter spreiden doorheen de dag.

Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van je gemiddelde maandpiek (in kW). De registratie gebeurt via de digitale meter. Die houdt per kwartier je energievraag bij (kwartiervermogen). Je maandpiek is het hoogste kwartiervermogen van die maand, en je gemiddelde maandpiek het gemiddelde van de voorbije 12 maanden.

Heb je nog geen digitale meter? Dan rekent de VREG een vast bedrag aan, dat overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW.

Wie een sociaal tarief heeft, betaalt geen capaciteitstarief.

home cinema maken

Bespaar op het capaciteitstarief door energiepieken te voorkomen

Wie regelmatig veel elektriciteit tegelijk verbruikt, zal door het capaciteitstarief meer gaan betalen. Hoge pieken vertalen zich in een hogere factuur.

Het doel is dus om je energievraag af te vlakken. Je energiefactuur wordt goedkoper door je verbruik te spreiden. Des te platter je energiecurve, des te minder je betaalt. Met de juiste aanpak kan het zelfs een mooie besparing opleveren ten opzichte van de huidige nettarieven.

Spot Price Optimizer

Steeds meer elektriciteitsleveranciers bieden tarieven aan met dynamische elektriciteitsprijzen per uur. De prijzen kunnen sterk verschillen. Met de functiebouwsteen “Spot Price Optimizer” van de nieuwe Loxone Config Public Beta 13.2 kan je in jouw energiemanagement rekening houden met de prijsschommelingen van de spotmarkt en zo geld besparen. Meer info vind je in deze blog.

Slim energiebeheer met Loxone

Loxone helpt je omgaan met het capaciteitstarief. Hiervoor hebben we een paar slimme energiefuncties in petto:

N
Verbruikers automatisch inschakelen

De Loxone Miniserver kan verbruikers zoals een wasmachine, droogkast en laadpaal automatisch inschakelen via slimme stopcontacten. Dat gebeurt op basis van de huidige energievraag en je zelfgekozen prioriteiten. Hiermee spreid je je verbruik doorheen de dag. Loxone heeft ook een naadloze integratie met de toestellen van Home Connect (Siemens, Neff, Bosch en Gagenau) en heeft een naadloze [email protected] integratie.

N
Energie van zonnepanelen optimaliseren

Zonnepanelen zijn je sterkste wapen tegen het capaciteitstarief, omdat je dan minder elektriciteit van het stroomnet nodig hebt. Heb je een overschot aan zelfgeproduceerde stroom? Loxone zal die automatisch toewijzen aan de juiste toestellen.

N
Thuisbatterij beter inzetten

Een thuisbatterij is perfect om energiepieken op te vangen. Laat deze energieopslag automatisch vullen doorheen de dag, en maak gebruik van deze buffer wanneer je ’s avonds thuiskomt.

N
Warmtepomp als buffer gebruiken

Bedien je modulerende warmtepomp via Loxone. Onze slimme energiemanager zal warmte bufferen doorheen de dag, wanneer je weinig stroom verbruikt. Op deze manier heb je ’s avonds een minder hoge piek, wat interessant is voor je capaciteitstarief.

N
Sluimerverbruik voorkomen

Loxone verlaagt het energieverbruik van een woning door onnodige verbruikers van het stroomnet te halen. Dat gebeurt volledig automatisch, zonder je tussenkomt. Handig, toch?

N
Bescherming tegen overbelasting

Gebruik de app om een maximumvermogen in te stellen en krijg een melding wanneer die wordt overschreden – of gebruik dit als drempelwaarde om bepaalde belastingen los te koppelen, afhankelijk van hun prioriteit.

Exploderende energiekosten –
maak je klaar voor de winter

Duizenden euro’s meer! De kosten van de typische energiemix zijn geëxplodeerd! Op onze Energie Hub vind je veel belangrijke informatie over de energiecrisis en handige tips om tot 40% energie te besparen!

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 512 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten