Besparen op het capaciteitstarief

Bertien Van Peer
december 20, 2022 in Know How
Sinds januari 2023 gelden er in Vlaanderen nieuwe nettarieven. Een deel van je energiefactuur wordt berekend op basis van je piekvermogen. Dit capaciteitstarief zorgt voor een flinke prijsstijging van de energiefactuur van gezinnen en bedrijven. Met Loxone kan je deze impact beperken.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief houdt rekening met hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt.

Je elektriciteitsverbruik ken pieken en dalen. Heel wat huishoudens genereren ’s avonds een piek: wanneer ze koken, de wasmachine aanzetten, televisie kijken, … Helaas is het stroomnet niet voorzien op die grote energievraag. Via het capaciteitstarief wil men ons stroomverbruik beter spreiden doorheen de dag.

De berekening van het capaciteitstarief is op basis van je gemiddelde maandpiek (in kW). De registratie gebeurt via de digitale meter. Per 15 minuten houdt die je energievraag bij. Je maandpiek is het hoogste kwartiervermogen van die maand, en je gemiddelde maandpiek is het gemiddelde van de voorbije 12 maanden.

Heb je nog geen digitale meter? Dan rekent het VREG een vast bedrag aan dat overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW.

Wie een sociaal tarief heeft, betaalt geen capaciteitstarief.

Besparen op capaciteitstarief met Spot Price Optimizer

Bespaar op het capaciteitstarief

Wie regelmatig veel elektriciteit tegelijk verbruikt, zal door het capaciteitstarief meer betalen. Hoge pieken vertalen zich in een hoge factuur.

Het doel is om je energievraag af te vlakken. Door energiepieken te voorkomen en je verbruik te spreiden wordt je energiefactuur goedkoper. Des te platter je energiecurve, des te minder je betaalt. Met de juiste aanpak kan het zelfs een mooie besparing opleveren ten opzichte van de huidige nettarieven.

Spot Price Optimizer

Steeds meer elektriciteitsleveranciers bieden tarieven aan met dynamische elektriciteitsprijzen per uur. De prijzen kunnen sterk verschillen. Met de functiebouwsteen “Spot Price Optimizer” van de Loxone Config kan je in jouw energiemanagement rekening houden met de prijsschommelingen van de spotmarkt en zo geld besparen. In dit blogartikel over de spotmarkt kan je meer informatie terugvinden over elektriciteitsleveranciers en hun dynamische elektriciteitsprijzen.

Slim energiebeheer met Loxone

Om jou te helpen omgaan met het capaciteitstarief hebben we enkele slimme energiefuncties in petto. Ontdek ze nu!

N
Verbruikers automatisch inschakelen

De Loxone Miniserver kan verbruikers zoals een wasmachine, droogkast en laadpaal automatisch inschakelen via slimme stopcontacten. Dat gebeurt op basis van de huidige energievraag en je zelfgekozen prioriteiten. Hiermee spreid je je verbruik doorheen de dag. Loxone heeft ook een naadloze integratie met de toestellen van Home Connect (Siemens, Neff, Bosch en Gagenau) en heeft een naadloze Miele@Home integratie.

N
Energie van zonnepanelen optimaliseren

Zonnepanelen zijn je sterkste wapen tegen het capaciteitstarief omdat je dan minder elektriciteit van het stroomnet nodig hebt. Heb je een overschot aan zelfgeproduceerde stroom? Loxone zal die automatisch toewijzen aan de juiste toestellen.

N
Thuisbatterij beter inzetten

Een thuisbatterij is perfect om energiepieken op te vangen. Laat deze energieopslag automatisch vullen doorheen de dag en maak gebruik van deze buffer wanneer je ’s avonds thuiskomt.

N
Warmtepomp als buffer gebruiken

Bedien je modulerende warmtepomp via Loxone. Onze slimme energiemanager zal warmte bufferen doorheen de dag, wanneer je weinig stroom verbruikt. Op deze manier heb je ’s avonds een minder hoge piek, wat interessant is voor je capaciteitstarief.

N
Sluimerverbruik voorkomen

Loxone verlaagt het energieverbruik van een woning door onnodige verbruikers van het stroomnet te halen. Dat gebeurt volledig automatisch, zonder jouw tussenkomt. Handig, toch?

N
Bescherming tegen overbelasting

Gebruik de app om een maximumvermogen in te stellen en krijg een melding wanneer die wordt overschreden – of gebruik dit als drempelwaarde om bepaalde belastingen los te koppelen, afhankelijk van hun prioriteit.

Exploderende energiekosten –
maak je klaar voor de winter

Ontdek belangrijke informatie over de energiecrisis en handige tips om tot 40% energie te besparen op onze Energy Hub. 

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten