Deel 4: Beveiliging van de installatie in een Real Smart Home


maart 22, 2018 in Voor Partners

Bij het thema veiligheid van een Real Smart Home denken we naast de bescherming van bewoners en het gebouw ook aan de bescherming van de elektrische installatie. Ook gevaren zoals overspanning, bedieningsfouten en materiaalmoeheid kunnen het elektrische systeem van jouw klanten bedreigen.

No Gimmicks, Real Smart Homes –
Loxone de 360° oplossing

Om ervoor te zorgen dat de Smart Home installatie van jouw klanten betrouwbaar werkt en er geen technische storingen optreden, hebben we hoogontwikkelde producten nodig die een hoge mate aan betrouwbaarheid en een veilige elektrische installatie bieden.

We tonen jou vandaag met welke veiligheidsfuncties onze producten in detail uitgerust zijn en waarop je moet letten bij de installatie.

Einbruchschutz

Hoe zorgen Loxone producten voor de beveiliging van de installatie?

Alle Loxone producten worden speciaal voor de lange levensduur van een woning ontwikkeld. Het Real Smart Home is in tegenstelling tot veel andere “Consumer Electronics” producten niet verouderd en achterhaald na enkele jaren, maar wordt ontworpen voor de levensduur van het gebouw. Om ervoor te zorgen dat het Real Smart Home ten allen tijde betrouwbaar functioneert, worden al onze producten uitgerust met een verscheidenheid aan veiligheidsvoorzieningen.

Ontdek de veiligheidsfeatures van de Loxone productwereld:

Verpolungsschutz
Ompoolbeveiliging

Alle Loxone producten werken met een voor de mens ongevaarlijke beschermende lage veiligheidsspanning van 24 VDC.
Om als Loxone Partner een betrouwbare en foutloze installatie te kunnen garanderen, hebben we lang nagedacht om eventuele foutbronnen al bij de start van de installatie uit te sluiten.
Elk Loxone product is met een ompoolbeveiliging uitgerust zodat er bij het onopzettelijk verwisselen van de plus- en minpool geen defect optreedt.

Netzteil
Beveiliging tegen kortsluiting

Om bij een installatiefout de schade tot nul te beperken, hebben we erop gelet dat onze voedingen kortsluitvast zijn. Dat betekent dat er bij het onopzettelijk verwisselen van de plus- en minpool nogmaals geen defect optreedt aan de Loxone producten of de voeding. Dit omdat de voeding in geval van storing razendsnel automatisch uitschakelt.

Dit is goed nieuws voor onze Loxone Partners en hun klanten, ze hoeven zich immers geen zorgen te maken over de uitval van hun Loxone Smart Home.

Temperaturmanagement
Temperatuurbeheer

Dankzij de eigen ontwikkeling van onze verlichtingsproducten kunnen wij heel gericht al onze producten met een speciaal ontwikkeld temperatuurbeheer uitrusten.

Het temperatuurbeheer speelt een heel belangrijke rol om een lange levensduur van een LED te garanderen. De lange levensduur van onze LED producten ligt ons bijzonder na aan het hart, daarom hebben we alles op alles gezet om de Loxone verlichtingsproducten zo betrouwbaar mogelijk te ontwikkelen.

Een te hoge temperatuur betekent niet alleen het inboeten op de levensduur van de LED verlichting, maar het zorgt ook voor een verandering in de lichtkleur. Dankzij het temperatuurbeheer treden deze effecten niet op bij verlichtingsproducten van Loxone.


Naast de geoptimaliseerde koelelementen adviseren wij het gebruik van de LED Spot Beton Inbouwbox om een perfecte ruimte voor de ontstane warmte-opwekking te creëren.

Weitspannungsbereich
Breed spanningsbereik

De Loxone verlichtingsproducten kunnen allemaal in een zogenaamd breed spanningsbereik gebruikt worden. Dit betekent dat de bedrijfsspanning van 24 VDC met -10% tot +5% kan overschreden worden zonder de lichtkwaliteit en de levensduur van de LED verlichting te verminderen.

Hoe maak je de Smart Home-installatie van jouw klanten nog veiliger?

Om ervoor te zorgen dat een elektrische installatie steeds betrouwbaar werkt, zijn er naast de veiligheidstoepassingen nog een paar punten waar je als Loxone Partner op dient te letten om de elektrische installatie optimaal te beschermen.

Volgende tips en producten dragen bij aan de veiligheid van de Loxone installatie van jouw klanten:

Betriebsspannung
Bescherming van de bedrijfsspanning

De bedrijfsspanning van de Loxone Smart Home componenten bedraagt 24 VDC. Hoewel deze lage veiligheidsspanning grotendeels onschadelijk is voor de mens, vereist het toch nog de nodige bescherming. Zekeringsklemmen beschermen bij storingen de bekabeling tegen overbelasting.

De bescherming door zekeringsklemmen dient te worden voorzien op de gebruikte bekabeling. Een installatie zonder zekeringsklemmen is niet aan te raden.


Wij adviseren voor de LED verlichting, verdeelbord-componenten (Miniserver + Extensies) en de Loxone randapparatuur (drukknoppen, bewegingsmelder, enz.) een aparte 24 VDC kring (voeding) aan.  

Blitzschutz
Beveiliging tegen blikseminslag

Bij onweer wordt het Smart Home van jouw klanten steeds blootgesteld aan het gevaar van een directe of indirecte blikseminslag. Om het Smart Home tegen dit gevaar te beschermen, raden wij een geschikte inrichting voor bescherming tegen blikseminslag aan die bij bliksem de ontstane overspanning betrouwbaar naar de aarde afvoert.

De planning en installatie van een Loxone Smart Home mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde elektriciens.
Brandschutzschalter
Brandbeveiligingsschakelaars

De gebruikelijke beveiligingen zoals stroomonderbrekers, aardlekschakelaars en zekeringen beschermen de elektrische installatie van jouw klanten tegen overspanning zoals bv. foutstromen, maar zijn niet in staat om vlamboog (arc) fouten te erkennen.

Vlambogen kunnen worden veroorzaakt door onveilige contacten of beschadigde gebieden in de isolatie. Daarom raden wij aan de elektrische installatie van jouw klanten met brandbeveiligingsschakelaars uit te rusten. Deze veiligheidsvoorzieningen zijn al enkele jaren verplicht in industriële installaties en dragen aanzienlijk bij tot de veiligheid van het systeem.
Brandbeveiligingsschakelaars worden aangeboden door verschillende fabrikanten en vinden hun plaats in de elektrische verdeelkast.


Wij zijn goed voorbereid op de vernieuwingen op het gebied van brandbeveiliging. Een brandbeveiligingsschakelaar die aangesloten is op een digitale ingang van de Miniserver of een Extensie kan heel eenvoudig met de brand- en watermeldcentrale verbonden worden.

Speciaal voor de brandbeveiligingsschakelaar bestaat er al een ingang aan de brand- en watermeldcentrale. Zo trekt het Real Smart Home in geval van brand met alle middelen de nodige aandacht.

Tree Sensorik
Tree sensoren

De Tree technologie werd ontwikkeld om de randapparatuur die in een Smart Home nodig zijn, snel, eenvoudig en flexibel aan te sluiten. De Tree technologie biedt een IPvSec-codering en beschermt het Smart Home van jouw klanten op een betrouwbare manier tegen sabotage.


Zorg ervoor dat je de Tree componenten die zich buiten de woning bevinden, aansluit op een afzonderlijke Tree tak. Dit beschermt ook tegen sabotage en zorgt te allen tijde voor een betrouwbare werking van de Tree componenten die zich op een andere tak bevinden.

CAT 7 Kabel
CAT 7 Kabel

Wij raden onze Loxone Partners aan om de Loxone CAT 7 kabel te gebruiken in de installatie van een Real Smart Home. Voor het bedraden van de Tree apparaten is de CAT 7 kabel ideaal. Vier aderparen die dubbel afgeschermd zijn, zorgen te allen tijde voor een veilige gegevensoverdracht. Levenssituaties en daarmee gepaard gaande ruimte wijzigingen vereisen flexibiliteit. Dankzij de Loxone CAT 7 kabel is de elektrische installatie van jouw klanten toekomstzeker en zo goed als mogelijk uitgerust voor eventuele wijzigingen.

Weidmüller Werkzeugset
Beste gereedschap voor een veilige installatie

Een must-have voor echte Loxone professionals. Opdat een installatie soepel en veilig kan worden gebouwd en getest, hebben wij samen met Weidmüller de Loxone gereedschapset ontwikkeld. Deze gereedschapset bevat alle belangrijke tools om de elektrische installatie van een Real Smart Home professioneel en in de kortste tijd te realiseren.

Shield

De hoogste veiligheidsstandaard
dankzij autoconfiguratie

Alle tot nu toe genoemde functies rondom het thema veiligheid worden aangeboden door de autoconfiguratie door slechts een druk op de knop. Ontdek alle veiligheidsfuncties en haal nog meer uit jouw Loxone Smart Home.

Ik wil meer over LOXONE weten