Onze tips voor een eenvoudige bescherming tegen insecten in een Loxone Smart Home!

Bertien Van Peer
juli 1, 2019 in Know How
Een warme zomeravond in eigen tuin, omringd door goede vrienden, een koel drankje in de hand en jouw favoriete playlist op de achtergrond. Dat zijn de momenten die er toe doen in het leven. 
Op deze momenten blijft de terrasdeur vaak openstaan waardoor je helaas ook letterlijk de deur opent voor vervelende insecten. Empirisch onderzoek kwam tot een verrassende conclusie.

Iedereen die ooit een mug in de slaapkamer heeft gehad, weet dat zelfs de kleinste dingen een grote impact kunnen hebben.

Insecten die ’s avonds en ’s nachts actief zijn, worden (onder andere) aangetrokken door licht. De combinatie van een open deur of raam met verlichting die binnen brandt is een echte uitnodiging voor die kleine kwelgeesten. Horren, citronella spiralen enz. houden insecten min of meer betrouwbaar buiten, maar ze zijn niet echt aangenaam en zeker niet praktisch. Geen paniek! Hulp komt immers uit een onverwachte hoek, nl. de verlichting zelf.

De golflengten van licht – jouw eigen insectenwerend middel

Waarom licht net zo’n magneet is voor nachtelijke insecten is niet met zekerheid bekend. Er zijn verschillende, min of meer voor de hand liggende theorieën. Wat wel zeker is: niet elk licht is even uitnodigend voor de kleine beesten.

Dit wordt bewezen door een empirische studie van twee studenten in Noordrijn-Westfalen. In deze studie werd er geëxperimenteerd met verschillende kleuren. In het experiment werden RGB LED strips in verschillende lichtkleuren gebruikt. Dit om te testen welke het meest uitnodigend zijn voor insecten.

Het verbluffende resultaat: 55,4% van al de gevangen insecten kwamen op het blauwe licht af, 38,1% op het groene licht en slechts 6,5% op het rode licht.

Dit bewijst dat licht met een kortere golflengte significant meer insecten aantrekt dan licht met langere golflengten. Dit komt vermoedelijk doordat insecten licht met een langere golflengte niet kunnen waarnemen, of op zijn minst slechter.

De golflengten van licht

Paars: 380 – 420


Blauw: 420 – 490


Groen: 490 – 575


Geel: 575 – 585


Oranje: 585 – 650


Rood: 650 – 750

Onze tip:
Bedrijfsmodus “bescherming tegen insecten”

Creëer een bedrijfsmodus “bescherming tegen insecten” die, wanneer actief, automatisch een rode lichtstemming activeert wanneer de terrasdeur geopend wordt. Zo kan je volop genieten van de zomer, zonder je zorgen te moeten maken over die kleine kwelgeesten in huis.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten