Waarop moet je letten in het verdeelbord? 6 tips!

Bertien Van Peer
juni 28, 2019 in Voor Partners
In deze blog hebben we zes tips voor jou samengevat die jou zullen helpen bij de opbouw van het verdeelbord. Hou er rekening mee dat er per land en regio verschillende richtlijnen en normen gerespecteerd dienen te worden (in deze blog wordt daar geen rekening mee gehouden). Vertrouw altijd op een bekwame elektricien voor de opbouw van jouw verdeelbord.

Het verdeelbord is technisch gezien het hart van een Smart Home. Hier komen alle zenuwbanen en levensaders van een Real Smart Home samen. Om een “kabelsoep” te vermijden en om het Real Smart Home het best voor te bereiden op de komende decennia, raden wij aan om bij de opbouw van het verdeelbord rekening te houden met volgende tips. 

Houd er rekening mee dat werkzaamheden aan het elektrische verdeelbord alleen mogen uitgevoerd worden door gekwalificeerd vakpersoneel.

Voldoende gedimensioneerd verdeelbord

Het is raadzaam om bij de planning van een verdeelbord een installatiereserve van circa 20-30% in te plannen. Hierdoor kan een gebouw zich aanpassen aan de veranderende behoeften van zijn bewoners. Zo zit je goed voor de volgende jaren en blijft jouw Real Smart Home toekomstbestendig!

Naast voldoende reserveruimte wordt het aanbevolen om met verschillende verdeelborden te werken. Dit verhoogt de flexibiliteit en het Real Smart Home kan eenvoudig en zonder grote kosten gewijzigd of uitgebreid worden.

Rijklemmen plaatsen

Dankzij de correcte inzet van rijklemmen, minimaliseer je het foutenmarge aanzienlijk. Hierdoor blijft jouw verdeelbord overzichtelijk. Dit vereenvoudigt eventuele uitbreidingen, zelfs jaren later. Om deze reden hebben wij speciale rijklemmen in ons assortiment opgenomen.

Motoraansluitklemmen

Ideaal voor het aansturen van jaloeziemotoren.

8-voudige verdeelklemmen

Optimaal voor de verdeling van 24V en de Tree randapparatuur.

Etage-verdeelklem

Geschikt voor de aansluiting van Smart Home sensoren.

De correcte plaatsing en bedrading in het verdeelbord

Om de Smart Home installatie overzichtelijk en duurzaam te maken, raden wij aan om extra aandacht te besteden aan de plaatsing van de componenten in het verdeelbord.
In het bovenste gedeelte van het verdeelbord bevinden zich de rijklemmen. Daaronder volgen de RGBW Dimmers voor de indirecte verlichting met LED Strips. Daarna volgt de Miniserver met de verschillende Extensions.

Om de Miniserver en de afzonderlijke Extensions eenvoudig en snel te verbinden, gebruiken we sinds april 2019 de zogenaamde “push-in” klemmen. Deze vereenvoudigen de bedrading en zorgen voor een stabiele communicatie tussen de apparaten.

Loxone Verbindingsdraden

 

Voor de bedrading van de stroomvoorziening en de Loxone Links raden we volgende verbindingsdraden aan:

De juiste kabel

Belangrijk: gebruik in het verdeelbord steeds de juiste kabel. Wij raden voor de totale Smart Home randapparatuur onze speciaal ontwikkelde Tree Kabel aan. De Tree Kabel is universeel inzetbaar en is uitermate geschikt voor zowel de communicatie van alle Tree producten als voor de voeding van de betreffende componenten.

Tree sensoren

Randapparatuur producten zoals bewegingsmelders, Touch Pure en stelventielen worden met het twisted groene/witte draadpaar aangesloten op de Tree tak.
Het stroomverbruik bij randapparatuur producten is zeer klein. Daarom is dus ook het twisted oranje/witte draadpaar ideaal voor de voeding.

Tree verbruikers

Tree producten die als verbruikers dienen, hebben doorgaans een voeding nodig die meer vermogen kan leveren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verlichtingsproducten zoals de LED Spots en de LED RGBW Dimmers. Speciaal voor deze producten is de Loxone Tree Kabel uitgerust met twee 1,5 mm2 oranje/witte draden naast de twee twisted paren. Zo is er dus altijd voldoende vermogen om Tree verbruikers betrouwbaar te voeden.

De juiste afzekering

De bedrijfsspanning van Loxone Smart Home componenten bedraagt 24 VDC. Hoewel deze laagspanning zo goed als ongevaarlijk is voor de mens, dienen we toch rekening te houden met de nodige afzekering. Dankzij het gebruik van zekeringsklemmen wordt in geval van storingen de bekabeling beschermd tegen overbelasting. 

De bescherming door zekeringsklemmen dient te worden voorzien op de gebruikte bekabeling. Een installatie zonder zekeringsklemmen is niet aan te raden.

Keuze van voedingen

Om de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening te verhogen, raden we voor de LED verlichting, verdeelbord-componenten (Miniserver + Extensies) en de Loxone randapparatuur (drukknoppen, bewegingsmelder, enz.) een aparte 24 VDC kring (voeding) aan. Zorg ervoor dat alle GND’s van de afzonderlijke voedingen met elkaar verbonden zijn. Deze potentiaalvereffening is nodig om een soepele communicatie te garanderen tussen de Extensions en de Tree apparaten.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten