Loxone s produkty De Dietrich přináší chytré ovládání tepelného čerpadla a klimatizace


1 září, 2021 in Technologie

Skupina BDR Thermea využívá Loxone pro vzdálenou obsluhu tepelných čerpadel a klimatizací přední značky DeDietrich (nebo také plynových kotlů BAXI). Tato zařízení lze nyní do systému jednoduše integrovat! Skupina tak svým zákazníkům nabízí hotové řešení, s nímž jejich tepelná čerpadla a klimatizace získají snadné ovládání a možnost vzdálené správy pro případ servisu. Kombinace špičkových technologií přináší inteligentní ovládání vytápění a chlazení, maximální efektivitu, servisní notifikace i mobilní aplikaci s nastavením a přehledy. Řešení dokáže zapojit každý topenář. Díky tomu všemu získala BDR Thermea certifikát „works with Loxone“.

Představte si, že je teplota v domě každý den přesně taková, jak jste si jednou nastavili v mobilní aplikaci. Interiér se vytápí či ochlazuje včas, bez zpoždění, protože se systém dokáže učit a přizpůsobit podmínkám. A díky spolupráci více technologií reguluje teplotu vždy nejúspornější a nejefektivnější cestou.

Tohle vše Loxone dokáže i s tepelnými čerpadly a klimatizacemi známé značky De Dietrich, které lze nyní bez problému integrovat do systému automatizace. Jak společně fungují? Systém Loxone zpracovává požadavky uživatele na teplotu a předává si je s tepelným čerpadlem. To pak dokáže pracovat maximálně efektivně a ekonomicky.

Obyvatel domu si snadno nastaví vytápění či chlazení podle svých požadavků – v jaký čas chce mít doma konkrétní teplotu. Pak už se o nic nestará. Teplota se sice reguluje automaticky, přesto může uživatel v aplikaci kdykoli zasáhnout a odkudkoli změnit aktuální teplotu nebo nově přenastavit režimy. V mobilu má navíc aktuální přehled o spotřebě elektřiny.

Nastavení teploty pomocí Loxone App
Nastavení teploty pomocí Loxone App

Spojením Loxone a De Dietrich navíc vzniká servisní prostředí. O jakémkoli problému v systému vytápění se uživatel ihned dozví, přijde mu notifikace. Dá vědět servisnímu odborníkovi, který si po svolení zákazníka dokáže na dálku zobrazit například tlak či teplotu vody v soustavě a diagnostikovat chybu. Všechny problémy jsou odhaleny včas a tím se předchází dalším. Majetek je v bezpečí.

Co navíc? Zónová regulace

S ovládáním teploty je možné zajít ještě dál. Proč nepovýšit váš komfort a mít ideální teplotu v každé místnosti? Loxone umožňuje rozmístění teplotních čidel a využití hlavic pro automatické ovládání teploty v jednotlivých okruzích. Chytrá zónová regulace je na světě a všechny zmíněné výhody zůstávají. A když je řeč o komfortu – zapomeňte na složité termostaty na zdech, nejsou potřeba žádné! Tohle je skutečně automatické a inteligentní řízení teploty, které nás ovládáním prakticky vůbec nezatěžuje.

Systém je dále rozšiřitelný a lze do něj napojit i další technologie. Třeba takové, které regulaci teploty ještě posunou. Topení, chlazení, stínění či ventilace pak fungují ve vzájemné kooperaci. Svou souhrou dosáhnou naprosté efektivity a úspor v regulaci teploty. S Loxone není potřeba pro tyto technologie kupovat jednoúčelové řídicí systémy, které nespolupracují a komplikují ovládání. Jde o univerzální a rozšiřitelné řešení.

Mnohé možnosti použití Miniserveru
Není to skvělé, pořídit si řízení tepelného čerpadla a mít zároveň možnost pokračovat v budování chytrého domu?

Hlavně bezpečně! Přestože technologie lze sledovat a ovládat pomocí aplikace a Miniserver získává data, nikam je neposílá. Informace nejsou ukládány v žádném cloudu a zůstávají tam, kde mají být – doma.

Nyní o systému, zapojení a regulaci

Zařízení De Dietrich lze do systému Loxone zapojit během pár minut. U tepelných čerpadel nejčastěji využíváme komunikaci Modbus RTU. Modbus je jednoduchý a robustní komunikační protokol, který umožňuje Miniserveru vyčítat hodnoty z tepelného čerpadla a naopak. Zde je nutné použít Modbus Extension.

Pro komunikaci s klimatizací De Dietrich využijeme IR Control Air, který pracuje na bázi infračerveného ovladače. Podobně, jako klasické ovladače klimatizací (jednostranná komunikace). Miniserver pro obě zařízení určuje pouze několik hodnot a přebírá funkce regulace. Řízení otopné soustavy a výpočtů pro ni nutných není problém. Stejně jako ekvitermní zónová regulace, stínění řízené podle slunce a další schopnosti systému Loxone.

Schéma propojení obou systémů

O řízení tepelných čerpadel De Dietrich

Tepelné čerpadlo předává údaje o teplotě vody, tlaku, režimu, ve kterém se nachází. Miniserver informuje tepelné čerpadlo o požadované teplotě vody a o zbytek už se postará sám. Pokud si zákazník přeje zónovou regulaci, je možné toho dosáhnout, pomocí proporcionálně regulovaných hlavic. Na obrázku vidíme nadstavbu s hlavicemi a 1-Wire čidly. Čidly je možné měřit teplotu v podlaze a dalšími potom prostorovou teplotu. Pokud by vás zajímalo více o regulaci s Loxone zanechte nám na sebe níže kontakt, můžeme ji probrat do detailu a poslat vám další materiály.

Kolik inteligence?

Když si pořídíte k tepelnému čerpadlu Loxone, máte základní mozek chytré elektroinstalace, který je možný libovolně rozšířit. Pokud byste jej využili k ovládání stínění a osvětlení, nebudou potřeba výše zmíněná 1-Wire čidla pro měření prostorové teploty, jelikož tlačítka Touch mají v sobě teplotní a vlhkostní čidlo (doporučuje se monitorovat teplotu vytápěné podlahy, tlačítka Touch měří pouze prostorovou teplotu).

Učí se a stará

Cílem automatizace je orchestr všech funkcí a technologií budovy. Když ho diriguje Loxone, majitel se o něj nemusí vůbec starat. Miniserver se naučí, jak dlouho trvá natopit/ochladit danou místnost a podle toho se snaží o maximální efektivitu. Tzv. požadavky na topení/chlazení jednotlivých místností, jsou porovnávány s venkovní teplotou. Také závisí na uživatelském režimu, tj. komfort, úspora, nepřítomnost. Potom přichází spolupráce FVE, klimatizace, rekuperace, vytápění a stínění. Všechna tato kritéria slouží k perfektnímu chodu MaR systému budovy. Je to hlavně díky tomu, že je ovládá jeden systém, který přesně ví, co má dělat.

Ovládání klimatizace je také hračka

Standartně ovládáme klimatizaci podle tří parametrů: Rychlost ventilátoru, výstupní teplota a naklopení lamel. O veškeré rozhodovací algoritmy a smart funkce se opět stará Miniserver. Přehřátí místnosti se snaží předejít, proto si zatahuje stínění ještě před spuštěním klimatizace. Ta se tak spustí pouze pokud to bude nutné.

Tip
Odborníci pozor! Věděli jste že:
Naši partneři jsou schopni naprogramovat podobné funkce během pár hodin? Rychlost, flexibilita, neomezená rozšiřitelnost, to jsou přednosti práce s naším systémem. Také jeden bezplatný software, který automaticky vytváří vizualizaci, umožňuje diagnostiku, programování, vzdálenou správu i plánování projektu.
Proč by vás to mělo zajímat? Šikovným elektrikářům, topenářům či specialistům nabízíme překvapivé možnosti spolupráce. Informace o partnerském programu najdete níže:
Elektrikář Loxone spolupráce
Jste elektrikář?

Chcete zákazníkům nabízet efektivní řešení MaR systémů? Chcete být schopni naprogramovat zónovou ekvitermní regulaci za pár hodin? Níže se odzvíte více o přidané hodnotě systému a o našem partnerském programu. Můžeme vás kontaktovat a probrat s vámi vše co vás bude zajímat.

Lopata Loxone vlastní projekt
Máte vlastní projekt?

Chcete zařízení De Dietrich s inteligentním ovládáním Loxone? Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Chci být informován o novinkách