Schimmel in huis voorkomen

In het kort: schimmel en condensatie in huis voorkomen

De lucht absorbeert vocht. De hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen is afhankelijk van de kamertemperatuur. Als de warme lucht afkoelt, wordt de overtollige lucht naar de muur, het plafond, het meubilair enz. geleid en dit kan leiden tot schimmel in huis. Dit is een belangrijk thema voor woningen, gemeenschapsgebouwen en commerciële gebouwen.

Condensatie ontstaat vooral in badkamers na een douche, in de keuken tijdens het koken of in de kelder. In de winter zijn de buitenmuren koel door de lage temperaturen. Daarom verwarmen we het huis om het daar warm te hebben. Als we de kamers niet warm genoeg houden of de lucht in de kamer niet genoeg verversen, kan er condensatie ontstaan.

Deze condensatie is de basis voor het leven van parasieten. Natte muren en schimmel in huis worden veroorzaakt door een gebrek aan luchtverversing in een ruimte. Bovendien is schimmel schadelijk en kan het gezondheidsproblemen veroorzaken. Iedereen heeft er dus alle belang bij om schimmel te voorkomen.

De ideale luchtvochtigheid in een woonkamer of slaapkamer ligt tussen de 40% en 60%. In de keuken en de badkamer is het iets hoger: tussen de 50% en 70%.

In een conventionele woning kunt u het raam openzetten als de luchtvochtigheid te hoog is. In een energiezuinig huis (passiefhuis …) is het niet zo eenvoudig. Een energiezuinig huis wordt zo gebouwd dat de temperatuur en de luchtcirculatie zelf geregeld worden. Het is het balanceren van de temperatuur in het hele huis. Daarom is het openen van een raam niet de meest energie-efficiënte manier om de luchtvochtigheid te verminderen en schimmel in huis te voorkomen.

Oplossing & Configuratie: Loxone helpt schimmel in huis te voorkomen

Om schimmel in huis en een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen, is het belangrijk om de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten te houden. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van de geïntegreerde temperatuur- en vochtigheidssensor van de Loxone Touch of een Ruimteklimaat Sensor.

De meest energiezuinige manier om de luchtvochtigheid in balans te houden in een energiezuinig huis is via een ventilatiesysteem. Als het ventilatiesysteem gebruik maakt van een warmtewisselaar, dan kan het ventilatiesysteem de luchtvochtigheid regelen zonder dat dit invloed heeft op de temperatuursveranderingen in de woning. Maar het ventilatiesysteem moet weten wanneer het de luchtverversing moet starten.

Door gebruik te maken van de temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren in elke ruimte kunt u dit monitoren. Als een van de kamers een te hoge luchtvochtigheid heeft, dan wordt het ventilatiesysteem geactiveerd. Daarom sluit u de vochtigheidsinformatie van de sensoren aan met het “Min Max” bouwsteen in Loxone Config. Hier kunt u bepalen welke minimale of maximale waarde is toegestaan.

Om het ventilatiesysteem te integreren hebben we de bouwsteen “Ruimte Ventilatie Controller” in Loxone Config. U kunt elk ventilatiesysteem integreren met een interface die het mogelijk maakt om Loxone hierop aan te sluiten. Op deze functiebouwsteen sluit u vervolgens de uitgang van de Min Max-bouwsteen aan. Zo krijgt het ventilatiesysteem de informatie van de Miniserver wanneer het moet starten.

Door het ventilatiesysteem te activeren wordt de lucht ververst en de luchtvochtigheid verlaagd. Zodra de luchtvochtigheid weer in orde is, stopt het ventilatiesysteem. Zo kan schimmel en condensatie in huis voorkomen worden. U merkt het meteen: een slimme klimaatregeling is makkelijk te realiseren met Loxone.

Hardware:

Configuratie:
Schimmel in huis

Download de voorbeeld configuratie:

Mould prevention in energy efficient homes

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant het voorkomen van schimmel in huis moeten overwegen?

Door het monitoren van de luchtvochtigheid en de temperatuur kan uw klant schimmel in huis voorkomen. Een te hoge luchtvochtigheid kan gezondheidsproblemen veroorzaken en kan ook het gebouw beschadigen. Dit kan ook kosten met zich meebrengen om de schade te herstellen. 

Door gebruik te maken van de geïntegreerde temperatuur- en vochtigheidssensor van de Touch heeft uw klant geen extra apparaten nodig. Alleen de bewaking en de melding moeten worden geconfigureerd.

Vooral in een energiezuinige woning is het lastig. Want u wilt geen energie verspillen. Als u een ventilatiesysteem in huis heeft, is het eenvoudig te integreren en kan het gebruikt worden om de luchtvochtigheid te beheersen en schimmel in huis te voorkomen. 

U kunt het comfortniveau voor de huiseigenaar nog verder verhogen als er een gedecentraliseerd ventilatiesysteem is in plaats van een gecentraliseerd systeem. In ons praktijkvoorbeeld start het ventilatiesysteem als er iemand onder de douche staat, de luchtvochtigheid is te hoog en dat heeft gevolgen voor alle ruimtes. Met een decentraal ventilatiesysteem kunt u bijvoorbeeld kamer per kamer en alleen de badkamer aansturen.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks