Draadloze poortbediening voor industrie en commercieel gebruik

Uitdaging: Draadloze poortbediening voor industrie en handel 

Industriepoorten worden gebruikt in magazijnen, commerciële complexen, industriële installaties en vele andere plaatsen. Vooral in gebieden met constant (heftruck-)verkeer moet zo’n poortinstallatie snel en nauwkeurig openen en sluiten. 

Vaak wordt de mechaniek voor het openen of sluiten van de poort handmatig in werking gesteld via speciale touwconstructies: de heftruckchauffeur stopt kort voor de poort, activeert het mechanisme, wacht tot de poort geopend is en rijdt dan verder. Dit zorgt voor onnodige wachttijden. 

Een draadloos bediende poortbesturing zou niet alleen de wachttijd van werknemers kunnen minimaliseren en de efficiëntie verhogen, maar ook voor aanzienlijk meer werkcomfort zorgen.  

Oplossing: Poortbesturing via radio eenvoudig realiseren met Loxone Air componenten 

Met slechts enkele Loxone Air componenten kun je eenvoudig en snel een radio-gebaseerde poortbesturing realiseren voor jouw zakelijke klanten, ongeacht of het een nieuwbouw of een retrofit project betreft. 

Hiervoor hoeft de poort alleen maar aangesloten te worden op de 5A relais van een Nano IO Air. Met de Remote Air kunnen chauffeurs de poort al tijdens het aanrijden openen. Onnodige wachttijden worden zo geëlimineerd. 

Tip: bij een bestaande Tree infrastructuur is realisatie natuurlijk ook mogelijk via de Nano 2 Relay. Deze heeft niet alleen twee 10A relais, maar ook een automatische stroomdetectie en eindpositieherkenning.  

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

De voordelen van een draadloze poortbesturing 

Waarom zouden jouw zakelijke klanten afzien van het comfort van een radiogestuurde poort, dat velen kennen van hun eigen garagepoort thuis? Vooral als je bedenkt dat een industriepoort veel vaker gebruikt wordt.  

Een radiogestuurde poortbesturing biedt echter niet alleen een duidelijke toename in comfort – het verhoogt ook de efficiëntie van een bedrijf met constant (heftruck-)verkeer. 

Elke handmatige opening van een poort gaat gepaard met enige wachttijd, die in totaal zorgt voor aanzienlijke uitvaltijden. Een eenvoudig rekenvoorbeeld verduidelijkt dit: 

Laten we voor de eenvoud uitgaan van 10 seconden voor het gehele handmatige openingsproces (aanrijden, stoppen, bediening, rijtijd poort). Stel dat er in een bedrijf met een 8-urige werkdag 5 chauffeurs zijn, die elk de poort 10 keer per uur passeren. Uitgaande van deze aanname, krijgen we de volgende waarden: 

10 sec. x 10 openingen/uur x 8uur x 5 medewerkers = 4.000 sec. 

Dit komt overeen met een wachttijd van meer dan een uur per dag of meer dan 5 uur per week. Door een radiogestuurde poortbesturing kann deze uitvaltijd geminimaliseerd of zelfs geheel vermeden worden.  

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks