Statusweergave van het alarmsysteem op de NFC Code Touch

Uitdaging: Altijd weten wat de status van het alarmsysteem is

De meeste alarmsystemen visualiseren hun huidige status via een display, spraakuitvoer of LED-indicator. In een Loxone project ziet dit er heel vergelijkbaar uit.

Met de Loxone App is het bijvoorbeeld eenvoudig om te zien of het alarmsysteem momenteel geactiveerd of gedeactiveerd is. En ook de text-to-speech functie van het intelligente gebouw informeert desgewenst over de huidige status. 

In een gebouw met een Loxone installatie zijn er echter nog veel meer mogelijkheden voor visualisatie: via knipperende verlichting aan de ingang, push-notificaties op de smartphone en nog veel meer.

In dit toepassingsvoorbeeld leer je hoe de status-LED’s van de NFC Code Touch kunnen worden gebruikt om de status van het alarmsysteem te visualiseren.

Oplossing: Visualisatie van de status van het alarmsysteem via de status-LED’s van de NFC Code Touch

Het alarmsysteem in ons toepassingsvoorbeeld kan verschillende statussen hebben:

 • Ingeschakeld bij aanwezigheid (zonder gebruik van bewegingssensoren)
 • Ingeschakeld bij afwezigheid (met gebruik van bewegingssensoren)
 • Ingeschakeld bij afwezigheid met inschakelvertraging
 • Inactief
 • Actief alarm

Deze statussen moeten worden weergegeven via de status-LED’s van de NFC Code Touch.

Om een visualisatie van de status te realiseren, moeten we deze eerst kennen. Hiervoor worden de analoge uitgangen (AQ en AQr) van het functieblok “Alarmsysteem” gebruikt. Zij definiëren de huidige status van het alarmsysteem.

Deze informatie wordt gebruikt om de status-LED’s van de NFC Code Touch aan te sturen via zijn ingangen (lr, lg, lb).

De volgende kleurcodes zijn gedefinieerd:

 • Ingeschakeld bij aanwezigheid: 3 seconden geel
 • Ingeschakeld bij afwezigheid: 3 seconden rood
 • Ingeschakeld met inschakelvertraging: blauw knipperend tot actief
 • Ingeschakeld met inschakelvertraging en geopend raam gedetecteerd: geel knipperend
 • Inactief: 3 seconden groen
 • Actief alarm: rood

Opgelet: het apparaat kan zowel met een externe voeding als met twee AAA-batterijen worden gebruikt. Bij gebruik op batterijen zijn de permanente toetsenbordverlichting en de controleerbare status-LED’s niet beschikbaar. Deze worden slechts kortstondig geactiveerd wanneer het apparaat wordt gebruikt. 

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Alarm Status via NFC Code Touch

Config 14.7.3.6

De voordelen van visualisatie op de NFC Code Touch

Heb ik het alarmsysteem geactiveerd? Deze vraag spookt zeker vaak door het hoofd van veel mensen die een alarmsysteem hebben. 

In een gebouw met een Loxone installatie volstaat een snelle blik in de app om de vraag definitief te beantwoorden. Maar soms – bijvoorbeeld tijdens het autorijden – is dat niet eenvoudig.

De visualisatie van de status van het alarmsysteem direct bij het verlaten van het huis kan helpen om te voorkomen dat de vraag überhaupt opkomt. Een mogelijkheid vormen de status-LED’s van de NFC Code Touch. 

Zonder extra hardware en met slechts een paar klikken in de Config zorg je zo voor het goede gevoel dat alles in orde is. 

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks