Wat is klimaatregeling?

Charlotte Siemons
juli 19, 2018 in Know How

 

Aangename temperaturen in combinatie met de ideale luchtkwaliteit – ook onder de term klimaatregeling bekend – hebben een wezenlijke invloed op ons welbevinden.

Toch, wat houdt dit begrip allemaal in en waarom is een goede klimaatregeling zo belangrijk? Om deze en nog veel meer vragen van je te beantwoorden, gaan we er vandaag in dit artikel dieper op in.

 

Klimaatregeling? Wat is dat?

Het woord “klimaatregeling” is in de volksmond eerder bekend als de juiste temperatuur. Dit is toch niet helemaal juist, omdat klimaatregeling alle factoren beschrijft die in gesloten ruimtes ons welbevinden en welzijn beïnvloeden. De belangrijkste factoren zijn temperatuur, luchtvochtigheid alsook luchtkwaliteit. Als lucht en temperatuur niet in harmonie zijn, zal dit een duidelijk effect hebben op het eigen welbevinden en zelfs op de gezondheid.

 

 

Aangezien mensen tegenwoordig het merendeel van hun tijd doorbrengen in kantoren en andere gesloten ruimtes, wordt de kwaliteit van het binnenklimaat alsmaar belangrijker. Een probleem dat wij ook als Real Smart Home-fabrikant ter harte nemen. Ons doel is om de optimale temperatuur en ventilatie te bieden om zo een goede concentratie, slaapkwaliteit en comfort te garanderen. En dat automatisch – maar meer daarover hieronder.

 

 

Hoe ziet de ideale klimaatregeling eruit?

Zoals hierboven al vermeld, bestaat de ideale klimaatregeling uit de volgende drie elementen:

 

Optimale temperatuur

Wanneer de temperatuur te hoog of te laag is, wordt dit meteen duidelijk gemaakt als men zweet of het koud heeft en zich dus simpelweg oncomfortabel voelt. De ideale gevoelstemperatuur is -ondanks verschillende richtlijnen – natuurlijk voor iedereen verschillend.

Optimale luchtvochtig-heidsgraad

Een optimale luchtvochtigheidsgraad wordt bereikt, als het noch de gezondheid noch het gebouw schaadt. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad bevordert schimmelvorming en kan leiden tot huidirritaties en irritaties aan de slijmvliezen.

Optimale luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit is de factor die het meest bijdraagt aan de gezondheid. Regelmatige inname van frisse lucht voorkomt hoofdpijn, vermoeidheid en de overdracht van ziektes.

 

Klimaatregeling in verschillende ruimtes

Omdat de verschillende ruimtes binnen onze eigen vier muren voor verschillende doelen dienen, raden we verschillende richtwaarden* van temperatuur en vochtigheidsgraad aan.  Een regelmatige luchtcirculatie is vereist.

 

Ruimte
Optimale temperatuur Optimale luchtvochtigheidsgraad
 Badkamer 23 °C
50 – 70 %
 Keuken 22,5 °C
50 – 60 %
Werkkamer 22,5 °C
40 – 60 %
Woonkamer 21,5 °C
40 – 60 %
Gang 20 °C
40 – 60 %
Wc
20 °C
40 – 60 %
Slaapkamer 18 °C
40 – 60 %

*Het gaat hierbij over aanbevelingen naar onze ervaringen die voor het ideale binnenklimaat zorgen.

 

 

Automatisch naar de ideale klimaatregeling

Je vraagt je nu af welke temperaturen de overhand hebben in jouw ruimte en hoe je de optimale luchtkwaliteit in stand houdt. Het Loxone Smart Home neemt de denkprocessen en handelingen qua binnenklimaat van je over.

Gaat het over een slaapkamer of een bureau? Is er iemand op dit ogenblik daar?
Is het buiten koud of warm? Allemaal vragen die jouw intelligente woning voor jou stelt – en jij niet.

 

Blijf op de hoogte!

De volgende bijdrage over klimaatregeling staat al in de startblokken. Je kan toch niet wachten? Kom dan in tussentijd naar de Loxone Smart demowoning en ervaar live wat het voor jou kan betekenen.

 

 

Ik wil meer over LOXONE weten