Waarom een prefabwoning bouwen?

Bertien Van Peer
september 27, 2019 in Know How
Wanneer je ervoor kiest om te gaan bouwen, betreed je een spannende fase in je leven. Dit geldt ook voor onze collega Marc, die net getrouwd was en een woning wilde bouwen voor zijn gezin. Het besluit om te gaan bouwen bracht hem een heleboel vragen die beantwoord moest worden, waaronder de keuze tussen een conventionele woning en een prefabwoning.

Marc koos voor een prefabwoning. Waarom? Dit artikel beschrijft enkele voordelen van een sleutel-op-de-deur woning en is bedoeld om iedereen te helpen die momenteel of in de toekomst voor dezelfde vraag staat.

Maar laten we eerlijk zijn, dit artikel weerspiegelt slechts de persoonlijke mening van Marc. Beide ontwerpen hebben ongetwijfeld hun eigen voor-en nadelen. De keuze tussen een conventionele woning en een prefabwoning hangt af van de persoonlijke behoeften en de weegschaal zal bij iedereen anders uitvallen.

1. Lagere kosten

Voor de meeste klanten staat waarschijnlijk de prijs centraal, en Marc was daar zeker geen uitzondering op. Hij was ervan overtuigd dat het vrijmoedig gezegd kan worden: een prefabwoning is goedkoper dan een conventionele woning.

Eén van de redenen hiervoor is dat grote prefabwoningfabrikanten kunnen putten uit een brede portefeuille van reeds geplande woningen, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op planningskosten.

Deze planningskosten vormen een aanzienlijk deel van het budget van een conventioneel bouwproject. De kosten voor de architect bedragen bijvoorbeeld ongeveer 12-15% van de bouwkosten en zijn niet onderhandelbaar vanwege de bindende tarieven voor architecten en ingenieurs. Daarnaast zijn er nog de kosten voor de bouwkundig ingenieur, energieconsulent, enzovoort.

Dat gezegd hebbende, SOD-woningen zijn ook niet goedkoop. Volgens het Bundesverband Deutscher Fertigbau e.V. bedraagt de gemiddelde kostprijs van een prefabwoning ongeveer €180.000. Echter, ongeveer een kwart van de klanten geeft duidelijk meer uit en besteedt €300.000 of meer aan hun prefabwoning.

P.S.: Ja, er zijn sleutel-op-de-deur woningen beschikbaar voor €100.000, maar of deze woningen van voldoende kwaliteit zijn, is voor iedereen persoonlijk te beslissen.

2. Bindende vaste prijs

Voor Marc was niet alleen de lagere kosten doorslaggevend, maar ook de betrouwbaarheid van de kosten was een pluspunt. Verhalen over exploderende bouwkosten zijn namelijk maar al te bekend, en in het geval van een prefabwoning kan men zich hier tegen beschermen door middel van een vaste prijs. Veel aanbieders hanteren een bindende offerteprijs voor 12 maanden, waardoor eventuele problemen tijdens de bouw niet worden doorgerekend aan de klant en verrassingen door planningsfouten nauwelijks voorkomen.

Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen de offerteprijs en de uiteindelijke prijs, aangezien sommige individuele artikelen nog veel duurder kunnen worden na het plaatsen van de bestelling. Bovendien omvat de opgegeven prijs meestal alleen de standaarduitrusting en zal meer luxe hoogstwaarschijnlijk een effect hebben op de uiteindelijke, bindende prijs. Het is daarom belangrijk om een buffer in te plannen voor eventuele extra kosten.

Prefabwoning Prefabwoning bouwen Bouwen met Loxone

3. Centraal contact

Een sleutel-op-de-deur woning biedt het voordeel van één enkele contactpersoon voor het hele bouwproject, waardoor de moeilijke en soms frustrerende coördinatie van de verschillende vakgebieden niet langer nodig is. Dit was precies wat Marc wilde vermijden. Bovendien bieden sommige fabrikanten zelfs hulp bij het vinden van een bouwplaats, het aanvragen van een bouwvergunning en het zoeken naar een kredietverstrekker. Na de bouw is er ook één aanspreekpunt voor eventuele defecten.

4. Korte bouwtijd

Sinds Marc vader werd van een gezonde zoon, werd zijn vorige huurappartement gewoon te klein. Er was geen kinderkamer en dus werden de slaapkamer en woonkamer de afgelopen maanden geleidelijk omgetoverd tot één kamer.

Tijd was daarom erg belangrijk voor Marc. Hij en zijn gezin hadden meer ruimte en vrijheid nodig. Gelukkig zou het slechts ongeveer zeven maanden duren voordat hun nieuwe woning kaar zou zijn, nadat het contract was ondertekend. In een tijd waarin elke aannemer lijkt volgeboekt te zijn, was dit natuurlijk een goed teken.

Op een nuchtere manier klinkt het aannemelijk: de woning wordt grotendeels geprefabriceerd in grote hallen. Uitgerust met moderne, krachtige machines zijn er geen weersomstandigheden die een “traditionele” bouwplaats kunnen stilleggen. De geprefabriceerde structuur wordt dan binnen enkele dagen op de toekomstige locatie geassembleerd. Vervolgens wordt het interieurwerk in een gesloten omgeving uitgevoerd.

Doordat één bedrijf verantwoordelijk is voor de complete constructie, waarbij vrijwel alle diensten onder één dak worden gecombineerd, kunnen bestaande schema’s beter op elkaar worden afgestemd en kunnen er gemakkelijker afspraken worden gemaakt. Lange wachttijden voor individuele werken worden vermeden en andere uitdagingen kunnen ook beter worden opgevangen

Prefabwoning<br />
Prebabwoning bouwen<br />
Bouwen met Loxone

5. Meer individualiteit dan je denkt

Een prefabwoning hoeft niet langer “een vierkante blok” te zijn. Fabrikanten bieden nu een uitgebreid portfolio van verschillende woningtypes, waaronder bungalows, stadsvilla’s, zadeldaken en platte daken. Daarnaast kunnen bestaande plattegronden worden aangepast aan individuele eisen.

Op het gebied van uitrusting is er ook keuze te over. Parketvloeren, badkuipen, tegels en nog veel meer kunnen worden gekozen uit de showrooms van veel grote leveranciers. En als een fabrikant niet in staat is om aan de wensen te voldoen, kan bijna alles worden uitbesteed. Er is dus genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkelingen.

Zelfs volledig op maat gemaakte woningen – zoals in het geval van Marc – zijn mogelijk. Omdat hij en zijn gezin een zeer bijzonder pand hebben gekocht (zeer smal en lang), was er geen geschikte “cataloguswoning” voor hen. Daarom hebben ze hun woning laten plannen door een freelance architect, die werd ingeschakeld door een gerenommeerde prefabwoningbouwer.

Hoewel er op een bepaald moment compromissen moesten worden gesloten, kon de oorspronkelijke planning zo veel mogelijk worden overgenomen.

Maar zoals zo vaak in het leven kosten speciale verzoeken nu eenmaal geld. Door de inzet van een eigen architect en de hoge mate van individualiteit ging een groot stuk prijsvoordeel verloren.

Prefabwoning<br />
Prefabwoning bouwen<br />
Bouwen met Loxone

6. Hoge kwaliteitsnormen

Er zijn veel ontwikkelingen geweest, niet alleen op het gebied van individualiteit, maar ook op het gebied van kwaliteit van sleutel-op-de-deur woningen. Een professioneel gebouwde en goed onderhouden prefabwoning heeft nu een levensduur van ongeveer 90 jaar, wat het in veel opzichten niet langer inferieur maakt aan het conventionele constructie. De levensduur is zelfs ontworpen voor ongeveer 120 jaar, maar in de praktijk worden prefabwoningen vaak al na 100 jaar afgebroken.

Bovendien is het gebruikte materiaal, hout, CO2-neutraal en draagt het positief bij aan de ecobalans.

De prefabwoning als Real Smart Home

Voor Marc was het niet zozeer een reden, maar eerder een vereiste als werknemer bij Loxone dat zijn nieuwe woning een echt smart home zou worden. Met ons systeem kunnen verlichting, zonwering, verwarming, toegang en nog veel meer geautomatiseerd worden.

Dankzij onze vele samenwerkingen met verschillende fabrikanten is dit geen enkel probleem. Of het nu gaat om voorgeconfigureerde pakketten of individuele planning, de prefabwoningen van onze samenwerkingspartners kunnen net zo eenvoudig worden omgebouwd tot smart homes als conventionele gebouwen.

Marc heeft met Loxone een prefabwoning gebouwd
Over Marc

Marc is in 2013 toegetreden tot het marketingteam van Loxone. In zijn vrije tijd is de nieuwe gezinsman momenteel bezig met het plannen van zijn eigen woning. Op onze blog begeleiden we hem tijdens de bouwfase en delen we zijn ervaringen met jullie.

Voor de volledigheid

De grenzen tussen prefab en traditionele woningbouw vervagen steeds meer. Hoewel een prefabwoning vroeger vaak als minder individueel werd beschouwd en traditionele woningen als duurder en tijdrovender om te bouwen, is dat niet langer het geval. Houten huizen kunnen bijvoorbeeld volledig individueel worden gepland en gebouwd door lokale ambachtslieden, terwijl massieve woningen ook uit de catalogus kunnen worden geselecteerd en door een hoofdaannemer kunnen worden geproduceerd. Daarom blijft het artikel verwijzen naar de oorspronkelijk ontwerpen van prefab- en traditionele woningbouw.

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met jouw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

Ik wil meer over LOXONE weten