Hoeveel kost een smart home? De prijs zal je verassen

Kim Vennekens
april 3, 2024 in Know How
Technologie in onze woningen neemt onvermijdelijk toe. Toch wijzen we vaak het idee van een slimme woning af, geleid door de misvatting dat we het ons niet kunnen veroorloven. Kun je geloven dat het eigenlijk precies het tegenovergestelde is? In dit blogartikel leggen we uit hoeveel een smart home kost en vergelijken we de prijs met traditionele besturingstechnologieën in huis.
Voordat we dieper ingaan op de prijsvergelijking, laten we kort de basis van elk systeem bekijken.
Przycisk Loxone Touch zawiera w sobie wszystkie ważne funkcje

Slimme automatisering:

Slimme automatisering staat bekend om zijn holistische benadering van technologie in het gebouw. Het integreert veelzijdige componenten die een uitgebreide oplossing bieden voor het beheren van verlichting, verwarming, zonwering, beveiliging, multimedia en meer. Een centrale besturingseenheid (bv. de Loxone Miniserver) fungeert als het brein van het systeem, coördineert en controleert alle verbonden apparaten.

Szereg paneli sterujących na ścianie w domu

Conventionele systemen:

Moderne, maar nog steeds vrij conventionele systemen voor huis- en gebouwautomatisering omvatten meestal een combinatie van apparaten van verschillende fabrikanten. Ze kunnen slimme thermostaten, verlichtingssystemen, beveiligingscamera’s en andere elementen integreren. Echter, gewoonlijk werkt elk subsysteem volgens zijn eigen logica en vereist afzonderlijke besturing.

Prijsvergelijking

Vergelijking tussen de kosten van een geautomatiseerd gebouw met Loxone en een gebouw met systemen van andere fabrikanten.

Minder apparaten, meer functies, lagere kosten

Bij het vergelijken van de implementatie van een slim gebouw dat door één systeem wordt beheerd met een project waarin individuele oplossingen zijn geïmplementeerd, valt op dat naarmate het aantal functies toeneemt, de kosten in een faciliteit uitgerust met het Loxone systeem afnemen.

Dit betekent dat een typisch modern gebouw met veel technologieën ongeveer evenveel kost als een gebouw met slimme automatisering.

Dit is grotendeels te danken aan gratis software. De oplossing van Loxone bestaat voor 85% uit software. Dit maakt het mogelijk om de in het gebouw toegepaste oplossingen voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je aanwezigheidssensoren installeert, kun je ze gebruiken voor slimme verlichtingscontrole, maar ook voor geluid. In zo’n geval kan het systeem de aanwezigheidssensoren en de audio-oplossing ook transformeren in een volwaardig alarmsysteem – de lijst is lang.

Initiële kosten

Ikona Miniserver

Smart Home

De initiële kosten van een slim systeem kunnen relatief hoog lijken vanwege de noodzaak om een besturingseenheid en de noodzakelijke componenten aan te schaffen. Echter, in het geval van Loxone worden alle elementen geproduceerd in de Europese Unie en vertegenwoordigen ze een kwaliteit die ervoor zal zorgen dat het systeem uitstekend functioneert gedurende de hele levensduur van het gebouw. Bovendien beidt de basisoplossing vanaf het begin een breed scala aan functies en mogelijkheden.

Ikona trzy kropki

Andere systemen

De initiële kosten van een traditioneel systeem kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het merk en de specifieke apparaten. Terwijl sommige componenten betaalbaar kunnen zijn, kunnen andere – met geavanceerde functies – duurder zijn. Men moet ook rekening houden met de aankoop van elk subsysteem afzonderlijk van begin tot eind, aangezien deze elementen slechts één specifieke functie vervullen.

Installatiekosten

Ikona Miniserver

Smart Home

De installatiekosten van een slimme woning zullen waarschijnlijk lager uitvallen in vergelijking met andere systemen, dankzij de gecentraliseerde benadering. De centrale eenheid controleert alle taken uitgevoerd door de afzonderlijke componenten, wat de behoefte aan uitgebreide bedrading en het plaatsen van meerdere bedieningspanelen vermindert. Bovendien kan dankzij draadloze technologie het systeem ook gebaseerd zijn op radiocommunicatie, wat praktisch de noodzaak om kabels te trekken elimineert. Alle oplossingen zullen worden geïntegreerd door één installateur, wat de financiële last verder verlaagt.

Ikona trzy kropki

Andere systemen

De installatiekosten van gedecentraliseerde systemen kunnen hoger zijn vanwege de complexiteit van het integreren van apparaten van verschillende fabrikanten. Vaak is professionele installatie door verschillende specialisten vereist, wat de algehele kosten verhoogt. Ook is complexe bedrading vereist, wat negatief bijdraagt aan de begroting van het project.

Onderhoud en schaalbaarheid

Ikona Miniserver

Smart Home

De modulaire opbouw van een slimme woning maakt het eenvoudig om het systeem uit te breiden, en software-updates zijn gratis en automatisch. Dankzij de compatibiliteit met vele oplossingen van andere fabrikanten is Loxone bijna oneindig schaalbaar. Bij problemen heeft je installateur een overzicht van het hele systeem en kan gemakkelijk een fout vinden (vaak ook op afstand).

Ikona trzy kropki

Andere systemen

Onderhoudskosten kunnen variëren afhankelijk van de merken en apparaten die in het gebouw worden gebruikt. Flexibiliteit in de keuze van apparaten van verschillende fabrikanten kan de uitbreiding van oplossingen mogelijk maken, maar dit is aanzienlijk duurder en er kunnen bovendien compatibiliteitsproblemen ontstaan.
Loxone to elastyczny system, który pozwala na skalowanie.
Rozbudowa innych systemów jest bardziej skomplikowana i kosztowna.
Dankzij de flexibiliteit van het Loxone systeem kun je de geïntegreerde oplossing in je gebouw naar wens schalen, wat betekent dat je de investering ook probleemloos over tijd kunt spreiden.

Als je een wat krapper budget hebt, kun je beginnen met automatisering van een basisoplossing die de belangrijkste functies implementeert, zoals verwarming, verlichting, zonwering, beveiliging, en tot op een zekere hoogte toegang.

De cover van de whitepaper "Intelligente gebouwen" van Loxone.

Brochure om te downloaden

In de brochure kom je te weten of een slimme elektrische installatie geschikt is voor jou. En zo ja, dan vind je er ook een beschrijving van de functies en mogelijkheden van Loxone.

Echte automatisering
vs. standaardoplossing

Visuele weergave van de producten binnen het Loxone systeem en de schaarbaarheid van het systeem.

Schaalbaarheid

Ons leven verandert voortdurend, en onze woning verandert met ons mee. We hebben geen invloed op wereldwijde gebeurtenissen die de prijzen van grondstoffen beïnvloeden, noch op welke behoeften we over enkele decennia zullen hebben. Wat we wel kunnen doen, is zorgen dat we onze woning kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. In een echt schaalbare oplossing kun je gemakkelijk extra functies toevoegen die je leven ondersteunen. Omdat het hele systeem één geheel vormt, is het een kwestie van een niet al te grote investering en ook van werkzaamheden die geen chaos in huis veroorzaken.

Geïsoleerde oplossingen kosten meer en gaan meestal gepaard met uitgebreide renovaties.

Visuele weergave van de producten binnen het Loxone systeem en de schaarbaarheid van het systeem.
De restaurantmanager gebruikt een app voor het beheer van de faciliteit.
De restaurantmanager gebruikt een app voor het beheer van de faciliteit.

Compatibiliteit
= efficiëntie

Apparaten die met elkaar samenwerken, zijn de definitie van efficiëntie, wat zich vertaalt in een geweldige werking van de woning, maar ook in meer geld in onze portemonnee. Eigen energie wordt goed gebruikt en het verbruik kan worden gereguleerd afhankelijk van de huidige productie en de prijzen op de spotmarkt. Een smart home kan gemakkelijk geld verdienen voor zijn onderhoud.

Echte energie-efficiëntie vindt alleen plaats wanneer al deze elementen geautomatiseerd met elkaar samenwerken. Alleen dan kan het volledige potentieel voor energiebesparing worden benut. Ontdek hoe je een turbo rendement om je investering kunt krijgen.

Een groep vrienden op een barbecue in de tuin.

Besparing van tijd

Loxone bespaart ons meer dan 50.000 handelingen per jaar, waardoor we tijd krijgen die we aan leukere dingen kunnen besteden. In plaats van constant en frustrerend de temperatuur aan te passen, ramen te openen wanneer de verwarming op volle kracht werkt of terug naar huis te keren om te controleren of alle lichten uit zijn, kunnen we ons overgeven aan onze favoriete bezigheden. Dit is een voordeel dat niet te hoog ingeschat kan worden.

Een groep vrienden op een barbecue in de tuin.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten