Een kangoeroewoning bouwen: voorwaarden en tips

Bertien Van Peer
maart 29, 2022 in Know How
Alternatieve woonvormen, zoals kangoeroewoningen, winnen steeds meer aan populariteit. Het bouwen van een kangoeroewoning vereist echter wel enkele specifieke voorwaarden en als je van plan bent om met meerdere gezinnen onder één dak te wonen, kunnen een paar handige tips zeker van pas komen. In dit blogartikel zetten we alles voor je op een rijtje.

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een huis dat bestaat uit twee onafhankelijke wooneenheden, elk met een eigen ingang, die al dan niet met elkaar zijn verbonden door een binnendeur. Deze woonvorm wordt meestal bewoond door familieleden, zoals bijvoorbeeld een bejaarde ouder die bij zijn/haar zoon of dochter intrekt of een broer of zus met een handicap.

Wettelijke voorwaarden

Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan het bouwen van een kangoeroewoning. Hieronder vind je een overzicht van de voorwaarden die van toepassing zijn in België en Nederland:

België

De Belgische overheid staat niet toe om met meerdere gezinnen samen te wonen in een eengezinswoning. Een kangoeroewoning kan dan de oplossing bieden. Om als kangoeroewoning erkend te worden, moet de woning voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De ondergeschikte wooneenheid mag maximaal 1/3 van het totale bouwvolume innemen.
  • De wooneenheid is geschikt voor maximaal 2 personen van +60 jaar of maximaal 2 hulpbehoevende personen.
  • Beide delen moeten eigendom zijn van dezelfde eigenaar.

Bij het ombouwen van een bestaand huis tot een kangoeroewoning is geen stedenbouwkundige vergunning vereist, maar bij een uitbreiding met een aanbouw is deze vergunning wel verplicht.

Nederland

Het is belangrijk om te weten dat het bestemmingsplan meestal geen dubbele woning toestaat. Voordat je begint met het bouwen van een kangoeroewoning is het verstandig om bij de gemeente te informeren naar de geldende regels. Deze kunnen namelijk per locatie verschillen.

Daarnaast is het goed om te weten dat de Belastingdienst alle bewoners van een kangoeroewoning als fiscale partners beschouwt, ook al voeren ze verschillende huishoudens. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de huurtoeslag of het kindgebonden budget. Als een alleenstaande ouder op hetzelfde adres woont als een alleenstaand volwassen kind kan het optellen van hun inkomens resulteren in een verlaging of zelfs het wegvallen van deze toeslagen. Dit geldt echter niet wanneer er sprake is van een geregistreerd partnerschap.

Verschil tussen een kangoeroewoning en een mantelzorgwoning

Een kangoeroewoning en mantelzorgwoning hebben hetzelfde doel: het samenwonen van zorgbehoevende personen met hun verzorgers. Het verschil is dat een mantelzorgwoning vaak een tijdelijke unit is die los van de hoofdwoning op het perceel staat, zoals een omgebouwde vrijstaande garage of een prefab zorgwoning.

Of je voor een kangoeroewoning of mantelzorgwoning kiest, hangt af van persoonlijke voorkeur en beschikbare ruimte in de tuin. Een aparte zorgwoning biedt vaak meer privacy, terwijl niet iedereen voldoende ruimte heeft voor een mantelzorgwoning in de tuin.

Kangoeroewoning bouwen<br />
Kangoeroewoning bouwen met Loxone

Praktische tips

N

Het woongedeelte voor de ouderen voorzie je best op het gelijkvloers, omdat dit makkelijker toegankelijk is. Anders moet je een traplift plaatsen.

N

Plaats extra brede deuren voor rolstoelgebruikers.

N

Informeer naar subsidies. Voor sommige woningaanpassingen geeft de overheid een premie. Die mag je echt niet laten liggen.

N

Denk aan de toekomst. Wat als de kangoeroewoning later niet meer nodig is? Kan je het huis makkelijk omvormen tot een eengezinswoning?

N

Laat een architect meedenken. Die heeft misschien nog goed advies omtrent de lay-out, hulpmiddelen, enz.

Een slimme kangoeroewoning bouwen

Loxone biedt slimme oplossingen voor alle gebouwen, inclusief kangoeroewoningen. Onze totaaloplossing integreert alle technologieën waardoor elke bewoner kan genieten van optimaal comfort en meer veiligheid, terwijl het energieverbruik wordt verlaagd. Hier zijn enkele mogelijkheden binnen kangoeroewoningen die je kunnen inspireren:

1. Iedereen altijd de perfecte temperatuur

Loxone biedt de mogelijkheid om de temperatuur in elke ruimte te regelen, ongeacht of je met een gasketel of warmtepomp verwarmt. Loxone stuurt de vloerverwarming en/of radiatoren in elke ruimte aan om de gewenste temperatuur te realiseren. De Miniserver is altijd compatibel.

2. Alarm in geval van nood

Daarnaast kan Loxone ook zorgen voor een automatisch alarmsysteem dat bijvoorbeeld rook of water detecteert. Zo kan er snel ingegrepen worden in geval van brand of lekkages. Ook kan er een panniekknop worden geïnstalleerd die in verbinding staat met een alarmcentrale of met de telefoon van een familielid of zorgverlener. Op die manier kunnen ouderen in geval van nood snel hulp krijgen. De Wrist Button Air is draagbaar en het ideale hulpmiddel bij valpartijen.

3. Delen in kosten voor nutsvoorzieningen

Het is mogelijk om individuele meter te laten plaatsen voor aardgas, elektriciteiten water in een kangoeroewoning. Echter, er is een alternatieve oplossing mogelijk waarbij Loxone het verbruik per wooneenheid registreert en deze informatie beschikbaar stelt in de Loxone App. Dit stelt bewoners in staat om de kosten voor de nutsvoorzieningen onderling te verdelen op basis van deze statistieken.

5. Multiroom audio

Met Loxone kan je gemakkelijk een multiroom audiosysteem creëren, waarbij je rekening houdt met verschillende muzieksmaken. Je kan Quadral speakers installeren in de kangoeroewoning en zelf kiezen waar je welke muziek wil afspelen. Zo kan je bijvoorbeeld klassieke muziek in de woonkamer van de grootouders afspelen, popmuziek in je eigen keuken en de nieuwste K3-hits in de kinderkamer. De luidsprekers zijn ook bruikbaar voor audiomeldingen, zoals een herinnering om medicijnen in te nemen.

Nachtmodus

Als je vaak ’s nachts naar het toilet moet, wil je niet elke keer volledig gewekt worden door fel licht. Maar als je het licht helemaal uit laat, vergroot dat weer het risico op vallen. Met Loxone hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het systeem zorgt ervoor dat de verlichting ’s nachts automatisch aangaat in een gedimde modus. Zo heb je net genoeg licht om veilig naar het toilet te gaan zonder dat je daarbij helemaal wakker wordt.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten