Zo wordt jouw cohousing project een succes

Bertien Van Peer
maart 29, 2022 in Know How
Cohousing is hipper dan ooit. Steeds meer mensen gaan samen met familie of vrienden een woning delen, terwijl anderen gaan samenhuizen met vreemden. Dat is helemaal niet zo gek, want cohousing biedt een aantal unieke voordelen.

Wat is cohousing?

Cohousing is een alternatieve woonvorm waarbij minstens 2 gezinnen samenwonen in één gebouw dat zowel private als gemeenschappelijke leefruimtes heeft.

Ze kunnen bijvoorbeeld een gemeenschappelijke keuken, wasruimte en tuin delen, terwijl ieder huishouden een eigen woonkamer, badkamer en slaapkamers heeft.

Voor- en nadelen

Is cohousing iets voor jou? Ontdek het zelf aan de hand van deze plus- en minpunten:

Voordelen

  • Cohousing levert een kostenbesparing op. Je deelt sommige kosten. Daarnaast is deze woonvorm ideaal om een woning van betere kwaliteit op de kop te tikken, die anders niet binnen je budget lag.
  • Het versterkt je sociale bewogenheid. Bewoners helpen elkaar met allerlei taken. Ook voor ouderen, die gevoelig zijn voor eenzaamheid, is cohousing dus een goede oplossing.

Nadelen

  • Meningsverschillen en ruzies kunnen de groepsdynamiek tussen bewoners verstoren.
  • Ondanks de private delen geef je een stuk van je privacy op.
  • Je kan niet altijd je zin doen. Bepaalde beslissingen, bijvoorbeeld over een renovatie van een gemeenschappelijke ruimte, moet je samen nemen.
cohousing project met loxone

Tips voor een geslaagde cohousing

  • Open een gezamenlijke rekening voor de gemeenschappelijke kosten, waar ieder zijn/haar deel op stort. Dan hoeft nooit iemand facturen voor te schieten.
  • Stel een inventaris op van je inboedel. Zo is duidelijk wat van wie is.
  • Maak tijd om elkaar te leren kennen en samen activiteiten te doen. Dat bevordert de sfeer in huis.
  • Stel regels op. Bijvoorbeeld: hoe verdeel je huishoudelijke taken, wie onderhoudt de tuin, wat als je een feestje wil organiseren…?
  • Respecteer elkaars privacy. Op sommige dagen heb je simpelweg wat tijd nodig om alleen te zijn.

Loxone in je cohousing project

De smart home oplossingen van Loxone bieden oneindig veel mogelijkheden om een cohousing woning comfortabeler, veiliger en energie-efficiënter te maken. Hier zijn alvast enkele mogelijkheden:

Toegangscontrole

Installeer een NFC Code Touch aan de toegangspoort of voordeur (eventueel in combinatie met onze Intercom). Geef iedereen een unieke toegangscode en/of een persoonlijke NFC-sleutelhanger om statistieken bij te houden of persoonlijke stemmingen te activeren. Deze toegangscontrole is ook mogelijk bij doorgangen naar private delen.

Energie

Dankzij het intelligente energiebeheer zal de Miniserver de energiekosten in je cohousing woning automatisch verlagen. Maar er zijn nog meer interessante toepassingen. Stel dat je wil investeren in een thuisbatterij, maar andere bewoners hierin geen interesse hebben. Via Loxone Config zorg je ervoor dat de energie uit je thuisbatterij enkel naar verbruikers in jouw deel van de woning gaat.

Audio

Van gemeenschappelijke eetkamers tot je persoonlijke slaapkamer, met de Loxone Audioserver geniet je in elke ruimte van je favoriete muziek. Het audiosysteem wordt ook gebruikt voor andere functies, bijvoorbeeld:

  • Intelligente deurbel. Via de Intercom zie je meteen wie er aan de deur is. Ook handig: kies voor een ‘stille oproep’ waarbij de lichten knipperen zodat de kinderen niet wakker worden.
  • Alarm. Laat in geval van brand of een inbraak in het hele gebouw een oorverdovend alarm afspelen, zodat iedereen snel kan evacueren.
  • Aankondigingen. “Komen eten!”. Via de Loxone app verstuur je snel en eenvoudig een aankondiging via het audiosysteem naar alle bewoners.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten