Een duurzaam huis bouwen doe je zo

Bertien Van Peer
april 22, 2022 in Know How
Wanneer we bouwen denken we niet alleen aan esthetische aspect, maar ook aan de duurzaamheid ervan. Elke beslissing die we nemen heeft immers invloed op de toekomst. Ontdek in dit blogartikel hoe je duurzaam kan bouwen en op welke manieren Loxone je hierbij kan ondersteunen. 

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen houdt rekening met de ecologische impact van een gebouw en haar bewoners tijdens de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase. Het doel is om de negatieve impact op het milieu tot een minimum te beperken. Door zorgvuldig te kiezen welke materialen worden gebruikt en door de energiebehoefte zo klein mogelijk te houden, heeft een duurzaam huis een kleine ecologische voetafdruk..

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

Duurzaam bouwen biedt twee belangrijke voordelen:

  1. Goed voor het milieu: duurzame woningen zijn bijzonder zuinig en de weinige energie die toch nodig is, wordt zoveel mogelijk uit hernieuwbare bronnen gehaald. Dit is goed nieuws voor Moeder Natuur en toekomstige generaties.
  2. Lagere energierekening: het lage energieverbruik is ook voor bewoners interessant, omdat ze veel minder kosten hebben voor hun nutsvoorzieningen. Investeren in duurzaamheid betaalt zich dus snel terug.
Duurzaam huis bouwen met Loxone technologie

Ecologisch bouwen van A tot Z

Wil je graag duurzaam bouwen. Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen: 

1. Start in de ontwerpfase

Bij duurzaam bouwen is het belangrijk om al tijdens de ontwerpfase rekening te houden met de ecologische impact van het gebouw en de gebruikte materialen. Klassiek beton zorgt bijvoorbeeld voor een gigantische uitstoot van broeikasgassen, terwijl circulair beton een betere optie is. Een andere optie is om te kiezen voor een houten woning (massief/houtskelet) die gemaakt is van FSC-gecertificeerd hout. Zo verminder je de impact op het milieu en draag je bij aan een duurzamere toekomst. 

2. Kies voor groene verwarming

Veel woningen worden verwarmd met fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie. Dit past niet in een duurzaam gebouw. Om duurzaam te verwarmen, heb je een warmtepomp nodig die alleen elektriciteit verbruikt. Hierdoor light de CO2-uitstoot veel lager, vooral als je kiest voor groene stroom of zonnepanelen hebt.

Met de slimme warmtepompregeling van Loxone kan je ook nog eens genieten van de juiste temperatuur in elke kamer tegen een zo laag mogelijke verwarmingskost. Zo hoef je als duurzame bewoner niet in te leveren of comfort.

3. Voorzie een stevige isolatieschil

Een duurzaam verwarmingssysteem heeft weinig zin als de woning slecht geïsoleerd is. Het is daarom belangrijk om voldoende isolatie aan te brengen in de vloeren, muren en daken van de woning. Vergeet hierbij niet het buitenschrijnwerk (ramen en deuren) mee te nemen. Door de juiste isolatie te plaatsen kan je warmteverlies voorkomen en de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren. Zo kan je optimaal gebruik maken van het duurzame verwarmingssysteem en tegelijkertijd energie besparen.

4. Benut de zon

Passieve zonnewinsten kunnen gratis energie leveren voor de verwarming van de woning. Het is belangrijk om goed na te denken over de oriëntatie van de woning, de indeling en de positie van de ramen om deze zonnewinsten te maximaliseren. Met behulp van de Loxone Miniserver kunnen deze zonnewinsten optimaal benut worden door de verwarming en zonwering op een slimme manier aan te sturen. Zo wordt in de winter de warmte van de zonnestralen opgevangen en in de zomer wordt oververhitting automatisch voorkomen. 

5. Verlaag je elektriciteitsverbruik

In een duurzaam huis is belangrijk om de elektriciteitsfactuur zo laag mogelijk te houden. Een goede start is het installeren van ledverlichting. Die zijn zuiniger en duurzamer dan klassieke spaar- of halogeenlampen. Let ook op de energieklasse van je elektrische apparaten. Kies voor energiezuinige apparaten zoals wasmachines, koelkaste en droogkasten met een energielabel A.

Loxone biedt ook oplossingen om de elektriciteitsfactuur te verlagen. De slimme automatisering van verlichting in lege kamers en het uitschakelen van stand-by apparaten zijn heir voorbeelden van. Daarnaast kan Loxone helpen bij het optimaliseren van het rendement van zonnepanelen en thuisbatterijen, waardoor je nog meer kan besparen op je energierekening. 

6. Doe aan regenwaterrecuperatie

Water is kostbaarder dan je denkt. Zet daarom in op circulaire principes. Vang regenwater op in een regenwaterput om het later te hergebruiken voor het doorspoelen van toiletten, je tuinirrigatie of het wassen van je auto.

Tip: integreer een niveaumeter in de regenput om een melding te vangen wanneer het regenwater bijna op is en te voorkomen dat de pomp droogloopt.

7. Hergebruik bouwmaterialen

Bestaande bouwmaterialen hergebruiken is altijd duurzamer dan de productie van nieuwe. Dankzij een circulaire sloop kunnen grondstoffen die vrijkomen makkelijk opnieuw ingezet worden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden: een gevel in recuperatiesteen, hergebruikte binnendeuren, een eettafel in oud steigerhout…

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten