Hoe kies je de juiste architect: tips en tricks

Bertien Van Peer
april 22, 2022 in Know How
Een goede architect is van onschatbare waarde bij het realiseren van jouw bouwproject. Hij of zij zal jouw ideeën en wensen omzetten in een op maat gemaakt ontwerp, met oog voor creatieve oplossingen en aandacht voor technische details. Het vinden van de juiste architect is daarom één van de belangrijkste stappen in het hele proces.

Hoe kies je de juiste architect?

Het vinden van de juiste architect kan een uitdaging zijn, vooral omdat er duizenden actief zijn in België en Nederland. Hier zijn vijf tips om je alvast op weg te helpen:

1. Zoek een architect die bij je bouwstijl past

Elke architect heeft een favoriete stijl en het is begrijpelijk dat ook jij bepaalde voorkeuren hebt. Sommige architecten gaan zelfs zo ver dat ze zich uitsluitend bezighouden met projecten in een heel specifieke stijl.

Het is dan ook aan te raden om op zoek te gaan naar een architect die op dezelfde golflengte zit. Als je bijvoorbeeld een strakke, moderne woning wil, is het verstandig om te zoeken naar een architect die hierin gespecialiseerd is. Dankzij specialisatie kan je erop vertrouwen dat het eindresultaat aan jouw verwachtingen zal voldoen.

Daarnaast is het bouwsysteem ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Niet elke architect heeft bijvoorbeeld ervaring met houtskeletbouw of betonbouw. Daarom is het belangrijk om hierop te letten bij het zoeken naar een architect die past bij jouw project. Zo kan je er zeker van zijn dat de architect de benodigde ervaring en expertise heeft om jouw project tot een succesvol einde te brengen.

2. Laat je inspireren door een portfolio

Tegenwoordig heeft vrijwel elke architect een website met realisaties. Dit is een uitstekende plek om inspiratie op te doen en een idee te krijgen van de ontwerpfilosofie van de architect. Door het bekijken van een portfolio kan je zien welke bouwstijlen hij/zij hanteert en of deze aansluiten bij jouw wensen.

Daarnaast kan je aan de hand van een portfolio bepalen of de architect ervaring heeft met projecten van een bepaalde omvang, of deze nu groot of klein zijn. Door te kijken naar de signatuur van de architect, de materialen die hij/zij gebruikt en de afwerking van eerdere projecten, kan je een idee krijgen van de stijl en kwaliteit van zijn/haar werk.

Een portfolio is dus een belangrijke tool bij het kiezen van de juiste architect. Het helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen en de architect te vinden die past bij jouw specifieke wensen en eisen.

3. Vraag referenties

Het vinden van een geschikte architect hoeft niet moeilijk te zijn. Een handige tip is bijvoorbeeld om aan te bellen bij een huis dat je aanspreekt en aan de bewoners te vragen wie het ontwerp heeft getekend.

Als je al een architect op het oog hebt, is het ook altijd verstandig om enkele referenties op te vragen. Door contact op te nemen met deze mensen kan je meer te weten komen over de samenwerking met de architect. Was de communicatie goed? Zijn er problemen geweest en hoe werden deze opgelost? Dergelijke gesprekken kunnen een beter beeld geven van de sterke en de zwakke punten van de architect.

Het is belangrijk om de ervaringen van anderen in overweging te nemen bij het kiezen van een architect. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat je samenwerkt met iemand die aan jouw wensen en eisen voldoet.

4. Vergelijk prijzen.

Bij de keuze van de juiste architect speelt ook het budget een belangrijke factor. De prijzen kunnen sterk variëren. Sommige architecten vragen bijvoorbeeld een vaste prijs terwijl andere een percentage van de bouwkosten als honorarium rekenen.

Het is belangrijk om te beseffen dat je geen appelen met peren gaat vergelijken. Het is van belang om na te gaan wat er precies is inbegrepen in de offerte en wat eventueel als meerprijs geldt.

Een gedetailleerde offerte kan je helpen om een realistische inschatting te maken van de kosten. Zorg ervoor dat je de offerte goed begrijpt en dat je alle kosten begroot, ook de verborgen kosten. Door verschillende offertes te vergelijken kan je een beter beeld krijgen op wat je kan verwachten en een weloverwogen beslissing nemen.

5. Kies je architect op gevoel

Een bouwproject kost veel geld en tijd. Het is daarom belangrijk dat je samenwerkt met vakmensen die je vertrouwt. Als je tijdens het eerste gesprek al een slecht gevoel hebt, dan is de betreffende persoon waarschijnlijk niet de juiste keuze voor jou. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt en dat je je op je gemak voelt bij de architect.

Als je tijdens het gesprek een zeer positieve indruk krijg en als de architect zelf enthousiast is, dan is dat een goed teken. Een goede match tussen jou en de architect kan het verschil maken in het slagen van jouw bouwproject.

Kortom, vertrouwen en een goede persoonlijke klik zijn essentieel bij het kiezen van de juiste architect.

Architect zoeken met Loxone

Andere aandachtspunten om rekening mee te houden

N

Locatie: een architect die dichtbij de bouwplaats woont, kan de voortgang van het werk gemakkelijk opvolgen. Bovendien kan hij/zij snel ter plaatse zijn om vragen van aannemers te beantwoorden en bepaalde zaken te bespreken. Wanneer de afstand te groot is, kan dit echter problemen veroorzaken.

N

Planning: het is belangrijk om de agenda van de architect te controleren. Als deze overvol is kan het enkele maanden duren voordat de ontwerpfase van je woning kan beginnen, wat problemen kan opleveren.

N

Grootte: sommige bouwers geven de voorkeur om samen te werken met een zelfstandige architect, terwijl anderen de voorkeur geven aan een architectenbureau. Beide benaderingen hebben hun voor-en nadelen, dus het is vooral een persoonlijke keuze.

Heb je bouwplannen?

Als je bezig bent met het plannen van de bouw van een nieuw huis, is het vinden van een goede architect een eerste stap. Maar heb je ook al nagedacht over de technologieën in je woning? Met Loxone kan je op een intelligente manier je woning aansturen. Onze Miniserver automatiseert de verlichting, verwarming, beveiliging en meer, waardoor je nieuwe huis nog meer comfort biedt.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek onze producten, download ons smart home magazine of boek een rondleiding in een showroom in je buurt.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten