Deel 2: Bescherming van bewoners in Real Smart Homes

Bertien Van Peer
februari 15, 2018 in Voor Partners

Het hoogste veiligheidsniveau voor jouw klanten

Het welzijn van de eigen familie staat voorop in een Real Smart Home. Eén van de meest voorkomende oorzaken waarbij personen binnen de eigen vier muren gevaar lopen is het te laat herkennen van brand.

Bescherm jouw klanten voor dit gevaar en gebruik het Real Smart Home om jouw klanten te beschermen. Rookmelders worden verplicht in nieuwbouw woningen en renovaties. Maar toch blijft het aantal woningbranden met slachtoffers hoog. Een Real Smart Home verhoogt de veiligheid van jouw klanten op verschillende manieren en kan dus ook levens redden. We laten je zien waarop je moet letten.

No Gimmicks, Real Smart Homes –
Loxone de 360° oplossing

Met onze geavanceerde producten in combinatie met de speciaal daarvoor ontwikkelde software, ondersteunen wij jou als Loxone Partner om het hoogste veiligheidsniveau te kunnen bieden aan jouw klanten.

Einbruchschutz

Juiste keuze van alarmsensoren

In een Real Smart Home zijn er in essentie twee producten die bij brand vroegtijdig bv. rookontwikkeling kunnen herkennen. Om ongevallen en beschadigingen aan het gebouw te kunnen vermijden, is de juiste keuze van producten van groot belang.

smoke detector

Rookmelder Air

toch pure

Loxone Touch

smoke detector air
Rookmelder Air

De Rookmelder Air herkent niet alleen op een betrouwbare manier rookontwikkeling, het slaat ook alarm en meldt het herkende gevaar aan de Miniserver. In het geval van brand worden de bewoners verwittigd dankzij fel flikkerend licht in heel de woning. De zonwering gaat volledig omhoog om vluchtwegen vrij te maken en de Muziekserver speelt heel luidt de alarmtoon.


Om jouw klanten nog meer veiligheid te bieden, raden wij jou de Caller Service aan. De Caller Service informeert jouw klanten ook bij afwezigheid over het dreigend brandgevaar.
Touch Pure
Touch Pure

De Loxone Touch en de Loxone Touch Pure beschikken over een temperatuursensor die voor een perfecte comforttemperatuur zorgt. Deze temperatuursensor kan echter naast de rookmelder ook gebruikt worden voor de vroegtijdige herkenning van brand. De temperatuursensor van de Touch herkent snel temperatuurveranderingen en slaat alarm vanaf een vrij te definiëren waarde.


Zorg ervoor dat een Touch die dicht bij een warmtebron geïnstalleerd is, niet geïntegreerd wordt in de vroegtijdige herkenning van brand. Zo kan je valse alarmen voorkomen.

Positie en aantal rookmelders

Het juiste aantal en vooral de positie van de brandmelders is bepalend voor de bescherming van jouw klanten. Hou bij de planning van een Real Smart Home rekening met een juiste plaatsing en een correct aantal brandmelders.
Wij raden aan om in volgende ruimte rookmelders te voorzien:

bedroom
Slaapkamer
sitting room
Leefruimte
living room
Woonkamer
hall
Gangen

Let er bij de regelmatige controle van de veiligheidsvoorzieningen op dat de ruimtes van jouw klanten nog steeds de oorspronkelijke functies hebben of niet. Is een lege ruimte bijvoorbeeld veranderd in een slaapkamer? Dan is het belangrijk dat hier ook nog een rookmelder wordt geïnstalleerd.

De juiste plaats kan levens redden

Hieronder geven wij advies waar je rookmelders kan plaatsen voor het hoogste veiligheidsniveau. Raadpleeg zeker ook de wetgeving van jouw land om conform te zijn.

abstand
Juiste afstand

De optimale plaats van een rookmelder bevindt zich in het midden van een ruimte. Bovendien moet ervoor gezorgd worden dat inrichtingen zoals meubilair, scheidingswanden en plafondverlichting minstens 50 cm van de rookmelder verwijderd zijn. Het is belangrijk dat de ontstane rook ongehinderd de rookmelder kan binnendringen.

Ruimtes met plafonduitstulpingen

Als een ruimte bijvoorbeeld een uitstulping van meer dan 20 cm heeft, dan zijn twee of meerdere rookmelders vereist. Omdat vanaf de hoogte van een hindernis van >20 cm de rook niet meer ongehinderd erover kan en dus niet betrouwbaar kan worden gedetecteerd.

Deckeneinzug
Raumgröße
Aantal rookmelders
afhankelijk van de grootte van de ruimte

Vanaf een plafondoppervlakte van >60 m² is het raadzaam om een tweede rookmelder te gebruiken. Gelieve de rookmelders gelijkmatig verdeeld over de ruimte te installeren.

Positie in gangen

In lange rechte gangen tot 15 m, raden wij aan om een rookmelder in het midden te positioneren. Is de gang van jouw klanten langer dan 15 m, dan bevelen wij twee rookmelders aan. Merk op dat de maximale afstand tot het kopvlak maximaal 7,5 m bedraagt.

Flur
Flur L
Positie in gangen
met L-vorm

In lange gangen met een L-vorm, moet de rookmelder op de kruis-of hoekgebieden geplaatst worden. Hou er rekening mee dat de maximale afstand tot een muur 7,5 m mag zijn. Als de afstand groter is, dan moet een tweede rookmelder geplaatst worden. De maximaal toegestane afstand bedraagt 15 m tot de volgende rookmelder.

Positie in zolderruimte

In een zolderruimte zonder horizontaal plafonddeel moet de rookmelder op de helling worden gemonteerd. Opgemerkt moet worden dat een afstand van 50 cm tot 1 m gebruikt wordt.

Lüftungsanlage
Afstand van ventilatie-uitlaat

Zorg ervoor dat er geen rookmelder in de buurt van een ventilatie-uitlaat wordt gemonteerd. Hierdoor kan de rook niet ongehinderd indringen in de rookmelder en zo wordt het brandalarm niet betrouwbaar gedetecteerd.

Eenvoudige installatie en ingebruikname

Dankzij de geïntegreerde Loxone Air Module kan de rookmelder eenvoudig en snel in een Loxone systeem geïntegreerd worden. In het geval van alarm wordt dankzij de Air technologie een signaal naar de Miniserver gestuurd die zal reageren met aanvullende alarmfuncties zoals flikkerend licht, het openen van de zonwering en luide alarmgeluiden via de Muziekserver.

Batterijstatus tijdig herkend
en erover geïnformeerd

battery

De Rookmelder Air is uitgerust met een langetermijn batterij. Onder normale omstandigheden gaat deze batterij circa 10 jaar mee. De batterijstatus kan op elk moment in de Loxone app geraadpleegd worden.

Indien gewenst kan naast de visualisatie ook nog een melding via push notification, een oproep via de caller service of een mail gestuurd worden.


Stel een Loxone Mailer in om als partner tijdig geïnformeerd te worden wanneer de batterijen van een rookmelder van jouw klanten opraken.

Alles OK

Pre-alarm

Hoofdalarm

Alles OK

Mockup: Alles Ok

Pre-alarm

In het geval van een brandalarm wordt eerst een oproep verstuurd via de Caller Service of er wordt een push notificatie gestuurd. Zo zijn jouw klanten onmiddellijk op de hoogte van de alarmtoestand, ook wanneer er niemand aanwezig is.

Mockup: Voralarm

Hoofdalarm

Het Real Smart Home maakt gebruik van alle beschikbare middelen om zo de aandacht op zichzelf te vestigen. Het reageert met flikkerende verlichting, opent de zonwering en via de muziekserver luidt door heel de woning een alarmtoon. Zo worden jouw klanten onmiddellijk gewaarschuwd.

Hauptalarm
loxone config

De brand- en watermeldcentrale –
diep geïntegreerd in de Loxone Config

Het samenspel tussen de verschillende categorieën wordt mogelijk gemaakt door een eigen ontwikkelde config bouwsteen. De brand- en watermeldcentrale heeft de hierboven genoemde functies standaard geïntegreerd. Als Loxone partner kan jij echter op elk gewenst moment de functionaliteit afstemmen op de behoeften van jouw klanten, deze aanpassen en uitbreiden.

Brand- und Wassermeldezentrale
security

Hoogste veiligheidsstandaard
dankzij autoconfiguratie

Alle functies die tot nu toe genoemd zijn rond het thema veiligheid worden aangeboden met slechts één druk op de knop in de autoconfiguratie. Ontdek de veiligheidsfuncties en haal nog meer uit een Loxone Smart Home.

Ik wil meer over LOXONE weten