Loxone automatisatie in ijssalons


juni 7, 2022 in Case Studies
Automatisatie in ijssalons? Perfect mogelijk met Loxone! Zo zal het uitbaters ondersteunen tijdens de warmste periodes van het jaar. Hieronder vertellen we je graag meer over de voordelen van de Loxone Miniserver.

Sabine, de eigenares van ijssalon Sabine, was op zoek naar een manier om haar winkel beter te controleren, want zelfs in een klein ijssalon kan er veel misgaan. “Ik was op zoek naar een systeem om alles zo eenvoudig mogelijk aan te sturen”, legt Sabine uit. “De interface van Loxone is ongelooflijk intuïtief en aanpasbaar en biedt snel toegang tot favoriete functies. Statistieken en temperatuurregistratie zijn ook geïntegreerd om te voldoen aan het HACCP-protocol, wat erg handig is om bij de hand te hebben”. Ijssalon Sabine staat op TripAdvisor op de eerste plaats in haar regio en dat is geen toeval: de perfecte bewaring van het ijs is namelijk van fundamenteel belang om steeds een perfect product te kunnen aanbieden aan de talrijke klanten die van februari tot eind oktober voor de winkel in de rij staan.

Feiten & cijfers

Locatie:
Merano, Trentino-Alto Adige, ItaliëBedrijf:
Gelateria Sabine


Partner Loxone:
Elmatics


Integratie:
Miniserver
Aanwezigheidsmelders
1-Wire Extension
Temperatuursensoren

Wat werd geïntegreerd?

Er wordt een temperatuurbeheersing uitgevoerd in de 18 koelcellen van de winkel, zowel in de vitrines als in het laboratorium waar de ijssmaken worden gecreëerd. Dit is van essentieel belang om te begrijpen of er iets mis is gegaan, en ook om tijdig te worden geïnformeerd indien de temperatuur zou veranderen (bv. als een klant een vitrine heeft geopend zonder deze goed te sluiten). De temperaturen worden ook automatisch opgeslagen in een Excel-bestand. Deze eenvoudige oplossing is zeer geschikt voor praktische tijd- en verbruiksbewaking.

Temperatuurveranderingen

Wat gebeurt er als de temperatuur onverwacht of anders dan gewoonlijk verandert? Er gaat een alarm af, waardoor Sabine onmiddellijk te horen krijgt dat er iets niet goed werkt in één van de cellen. Zo kan ze snel ingrijpen. Wist je dat de temperatuur snel verandert wanneer ijsvaten worden geleegd, geladen of vervangen? Daarom kan het alarm voor elke afzonderlijke koelruimte worden vertraagd, zodat op deze steeds terugkerende momenten in de werking van het ijssalon geen vals alarm afgaat en Sabine niet onnodig wordt gestoord.

Room in guesthouse of Smart Winery
gelateria domotica

Temperatuurschommelingen in het ijssalon

Zelfs in een ijssalon is het normaal dat de temperatuur enigszins schommelt. Als de temperatuur gedurende lange tijd niet verandert, zelfs niet in geringe mate, gaat men ervan uit dat er een probleem kan zijn. Misschien is de temperatuursensor stuk of wordt hij geblokkeerd? Daarom is een functie geautomatiseerd die signaleert wanneer er te lang geen verandering is opgetreden – het uitblijven van verandering kan een teken zijn dat er iets mis is met de sensor zelf.

Beveiliging van de winkel

Bovendien wordt ook de beveiliging van de winkel aan Loxone toevertrouwd: het alarm- en anti-inbraaksysteem wordt namelijk aangevuld met een externe sirene met zwaailicht en Caller Service. In de winkel werd een alarmsysteem geïmplementeerd om Sabine te waarschuwen in geval van een stroomstoring in het ijssalon.

Voor de eisen van de klant was het gebruik van de Miniserver met 1-Wire sensoren de perfecte manier om dit project te realiseren. Dankzij de talrijke programmeringsmogelijkheden was het mogelijk aan alle eisen te voldoen. Omdat de Miniserver en de Caller Service al in het project waren opgenomen, werd ook een aanwezigheidsmelder geïnstalleerd – en voila, het salon beschikt ook over een alarmsysteem. Dit maakt het leuk om een automatiseringsoplossing met Loxone te implementeren!”.

Elmar

Loxone Partner, Elmatics

partner Elmar gelateria domotica
ph vetrina della gelateria domotica

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten