Allround zorgpakket voor een leven zonder zorgen in samenwerking met CuraeVitel Balie
& G4S

Wij mensen willen ons graag thuisvoelen, het is een existentiële behoefte van iedereen. Bij Loxone zouden we graag willen dat iedereen zich ergens kan thuisvoelen, ongeacht de leeftijd of eventuele mentale of fysieke beperkingen. Daarom heeft Loxone in samenwerking met CuraeVitel Balie en G4S een allround zorgpakket ontwikkeld dat een oplossing biedt voor alle vragen die betrekking hebben tot zorg. Drie spelers die de handen in elkaar slaan om langer thuiswonen zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk te maken. Zo kan iedereen op een betaalbare manier op zijn eigen manier blijven genieten van het leven.

Daniël Van Dessel

CEO, Loxone Benelux

3 Partijen slaan de handen in elkaar

Om het allesomvattende zorgpakket te realiseren, gaat Loxone een samenwerking aan met CuraeVitel Balie en G4S. Op die manier creëren we een ultieme samenwerking tussen zorgfunctionaliteiten, een meldcentrale die betrouwbaar reageert en een slimme woning die alles in goede banen leidt.

Hieronder bieden we graag een korte samenvatting van de doelen en functionaliteiten van elke partij:

Partij 1: Loxone

Valdetectie afhankelijk van het ruimtetype:

In een zorgwoning uitgerust met Loxone wordt beweging voortdurend geregistreerd. Elke ruimte krijgt een bepaalde tijdspanne waarbinnen beweging verwacht wordt. Een doorgangsruimte zoals de inkomhal kan op die manier bijvoorbeeld op 15 minuten gezet worden aangezien de bewoner nooit langer dan 15 aansluitende minuten in de hal vertoeft. Stel dat die periode afloopt en er nog steeds alleen beweging is in de hal of er nergens anders meer beweging werd geregistreerd, dan zal Loxone een zorgalarm activeren. Hiervoor worden verschillende ruimtetypes toegepast: doorgangsruimtes (zoals het toilet, de berging, inkomhal …), de verblijfsruimtes (zoals de eetkamer, keuken …) en slaapruimtes waar de bewoner de langste tijd spendeert.

Passieve controle:

Dankzij de inzet van enkele basissensoren kan een passieve controle gerealiseerd worden van allerhande zaken. Enkele voorbeelden:

 • Controle van de normale gang van zaken: stel dat de bewoner een hond heeft die elke dag wordt uitgelaten en vandaag de voor- of achterdeur niet geopend werd, dan kan een zorgalarm geactiveerd worden. Een ander voorbeeld is de passieve controle dankzij het badkamergebruik, deze wordt normaal bijvoorbeeld elke dag voor 10u gebruikt, maar vandaag niet.
 • Opvolging van medicijngebruik: monitoring dat het medicijnendoosje minstens x aantal keer per dag geopend wordt.
 • Leefstijlmonitoring: wordt het toilet ’s nachts vaker gebruikt dan normaal? Wanneer dit een bepaald aantal overschrijdt, kan opnieuw een zorgalarm geactiveerd worden.

Partij 2: CuraeVitel Balie

Wijkverpleging is verzorging en verpleging in de eigen omgeving. De zorg wordt geboden bij bv. een lichamelijke beperking of bij ziekte. CuraeVitel Balie is een organisatie die deze zorg levert dankzij +/- 1000 zorgprofessionals in Nederland. Zij zorgen eveneens voor de indicatie en stellen een zorgplan op.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 6 doelgroepen:

 • Ontslag uit ziekenhuis
 • Zorg aan kwetsbare ouderen
 • Chronisch zieken
 • Dementie
 • Preventie
 • Palliatieve zorg

Zorgdiensten:

 • Verpleging en verzorging: wondverzorging, stomazorg, katheteriseren, hulp bie aan- en uitkleden, hulp bij wassen, verzorging van de huis … Maar ook om het coördineren van de zorg, het signaleren van eventuele problemen, coachen, preventieve zorg …
 • Ondersteuning, begeleiding en behandeling bij dementie
 • Zorg in de laatste levensfase die niet langer gericht is op genezing.

Comfortdiensten:

Naast zorgdiensten zorgt CuraeVitel Balie ook voor comfortdiensten. Ondersteuning bij het huishouden, een afspraak maken bij de kapper of schoonheidsspecialist of dient er misschien een klusje te worden uitgevoerd? Al deze diensten en meer worden aangeboden.

Partij 3: G4S

De zorgcentrale van G4S heeft ruime ervaring in het begeleiden van personen die nog redelijk zelfstandig tot hulpbehoevend zijn. Juist omdat (mantel)zorg in de directe omgeving niet altijd 24 uur per dag beschikbaar kan zijn, is de zorgcentrale dat wel. G4S weet door zijn ervaring hoe en op welk moment er moet worden gehandeld. Een geruststellend telefoontje of reageren op een noodsituatie? G4S doet het met geduld en professionaliteit.

Van zodra een zorgalarm in werking treedt, wordt een zorgalarm uitgestuurd naar G4S. G4S fungeert hier als meldcentrale die op dat moment onmiddellijk de zorginstantie zal opbellen dat er iets mis is in de zorgwoning.

Een mooi voorbeeld waarin deze dienst in de praktijk wordt uitgevoerd is deze oplossing in de zorgsector.

Extra:
Hoe SIA programmeren in Loxone config voor G4S
G4S SIA DC 09 protocol

Loxone componenten

Welke Loxone componenten je nodig hebt hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Ben je iemand die vaak valt? Dan is een valdetectie noodzakelijk. Ben je eerder vergeetachtig? Dan zijn bepaalde sensoren ter passieve controle belangrijk. Loxone heeft een heel gamma aan producten die ervoor zorgen dat het leven thuis veiliger en comfortabeler verloopt.

Praktisch

Hoe vraag je het pakket aan?

Om dit pakket aan te vragen, verwijzen we je graag door naar de website van CuraeVitel Balie. Daar wordt naargelang jouw behoeften en wensen een geschikt zorgpakket samengesteld. Na het achterlaten van jouw gegevens komt het pakket snel jouw kant op.

Installatie

Wij bevelen ten stelligste aan de Loxone componenten te laten installeren door een erkende Loxone installateur bij jou in de buurt.

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.