Statistieken en gegevensanalyse

Uitdaging: Gegevens registreren en opslaan 

Het registreren van gegevens is voor bedrijven een belangrijk hulpmiddel voor effectief gebouwbeheer. Gegevens, zoals bijvoorbeeld de kamertemperatuur, kunnen worden gebruikt om veranderingen in het gebouw vast te stellen of om er zeker van te zijn dat energie efficiënt wordt gebruikt. Mochten er onverwachte uitschieters in de waarden zijn, dan wijst dit op een probleem dat anders misschien onopgemerkt zou zijn gebleven. 

Er kunnen nog veel meer voorbeelden genoemd worden die de noodzaak van gegevensregistratie benadrukken. In dit toepassingsvoorbeeld willen we je laten zien hoe eenvoudig gegevensregistratie met Loxone is en hoe je de verzamelde gegevens bijvoorbeeld naar servers voor verwerking kunt doorsturen.  

Oplossing: Loggen van gegevens en statistieken 

Met Loxone zijn er talrijke mogelijkheden om gegevens op te nemen en statistieken weer te geven, maar ook om deze bijvoorbeeld via e-mail te verzenden. 

De verzamelde gegevens kunnen worden opgeslagen op de SD-kaart van de Miniserver of op externe opslagapparaten. 

De statistiek, bijvoorbeeld over de kamertemperatuur, kan grafisch in de Loxone App worden weergegeven via het programmeerblok “Intelligente Ruimteregeling”. Zo kunnen de verwarmings- en koelcurves van de ruimtes in het gebouw eenvoudig worden weergegeven. 

Met de NFC Code Touch kunnen toegangen tot het gebouw worden geregistreerd. Dit is vanuit veiligheidsperspectief een belangrijk thema voor bedrijven. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken, dan kan worden nagegaan wie zich op dat moment in het gebouw bevindt. Hiervoor kan in de functiebouwsteen “Toestemming NFC Code Touch” het loggen worden geactiveerd. Om gegevens extern op een server op te slaan, wordt het adres van de server bij de logger ingevoerd.  

Hardware: 

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie: 

Statistics and Data Analysis

Config 14.7.3.6

De voordelen van gegevensregistratie 

Gegevens zijn belangrijk om een bedrijf succesvol te leiden en een gebouw efficiënt te beheren. Met Loxone hebben jouw klanten de mogelijkheid om diverse gegevens op te nemen, te visualiseren en op elk moment in te zien. 

Ook voor onderhoud kunnen gegevens nuttig zijn. Zo kunnen uitvaltijden worden verkort en de bedrijfsvoering onbeperkt worden voortgezet. 

De toegangscontrole helpt in termen van veiligheid. Mocht er bijvoorbeeld een brand uitbreken, dan kan jouw klant onmiddellijk controleren wie zich in het gebouw bevindt. Daarnaast kunnen ook gegevens voor tijdregistratie worden opgenomen. 

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks