Eenvoudig een digitale meter uitlezen met Youless

Steffi De Graaf
september 8, 2020 in Voor Partners
Heeft u een idee wanneer en waar er thuis het meeste elektriciteit verbruikt wordt? Waarschijnlijk is het antwoord hierop negatief. Ons elektriciteitsverbruik lijkt vaak iets ontastbaar te zijn, terwijl u heel eenvoudig altijd en overal actuele informatie over het energieverbruik beschikbaar kan hebben. Zo kan sluipverbruik snel ontdekt worden en krijgt u een algemeen beeld van uw elektriciteitsverbruik. Dit leidt dan weer tot het meer bewust omgaan met deze elektriciteit waardoor aanzienlijke besparingen kunnen ontstaan.
digitale elektriciteit meter uitlezen

Digitale meters

Momenteel zijn de meeste woningen uitgerust met een klassieke analoge meter (ook gekend als een ‘terugdraaiende meter’). Maar die worden in sneltempo vervangen door een digitale meter. Het toestel toont hoeveel elektriciteit u verbruikt en hoeveel groene stroom er wordt opgewekt door zonnepanelen. Deze slimme meter communiceert ook met uw netbeheerder, waardoor het niet langer nodig is om meterstanden door te geven.

Digitale meter uitlezen met de Youless LS120

De Youless LS120 is een eenvoudig te installeren energiemeter voor slimme, digitale of analoge elektriciteitsmeters. Hij maakt uw energieverbruik zichtbaar.

Goed nieuws! Vanaf nu kan Youless eenvoudig gekoppeld worden aan Loxone. Voortaan heeft u altijd en overal inzicht in uw actuele energieverbruik. Met Youless kunt u zelfs uw energieverbruik uit het verleden analyseren. Op het interne geheugen wordt een jaar aan data opgeslagen, en online kunt u onbeperkt teruggaan in de tijd.

Uw verbruiksgegevens worden opgenomen in onze Loxone Config en gevisualiseerd in de Loxone App. Extra applicaties of schermpjes tegen de muur zijn hierdoor overbodig.

Voorbeeldconfiguraties: integratie Youless LS120 met Loxone

Onze Loxone Partners vroegen al even naar een mogelijkheid om digitale meters uit te lezen. Dankzij de Youless LS120 is dat nu mogelijk. Dit toestel haalt data uit de P1 poort en integreert die in uw Loxone installatie.
Onze trainer geeft u graag meer info in onderstaande video:

Hieronder hebben we enkele voorbeeldprogrammaties uitgewerkt. Hierbij benadrukken we graag het verschil in templates tussen België en Nederland. We hebben een oplossing voor het uitlezen van slimme meters voor beide landen.

We hebben voor onze Loxone Partners enkele templates voorbereid die eenvoudig gedownload kunnen worden. Deze vinden jullie terug in jullie partnerbereik onder ‘Partner tools’. Scrol dan naar beneden tot ‘verdere downloads’, druk daar op de download-knop om de map met de templates te openen.

Optie 1: Youless op analoge/digitale meter zonder PV-systeem

Youless meet de energie die verbruikt wordt in de woning. Hier is geen teruglevering van energie. Hierbij kunnen we dus alleen ons verbruik monitoren en bekijken in de app.

Optie 2: Youless op analoge/digitale meter met PV-systeem achter de meter voor de verbruikers, met 2 S0 tellers

Youless is een teller interface waardoor voor analoge en digitale meters geen onderscheid gemaakt kan worden tussen leveren en verbruiken. Hierdoor wordt de energieproductie ook opgeteld als verbruik in de Youless. Daardoor wordt de waarde netto verbruik waardeloos voor gebruik. Ook moet extra logica gemaakt worden om over te schakelen van verbruik naar leveren voor het actuele verbruik. Het wordt niet aangeraden om de Youless op een analoge/digitale meter aan te sluiten met het PV-systeem. Om dit goed te laten werken zijn 2 S0 tellers gebruikt, die op de digitale ingangen van de Miniserver kunnen aangesloten worden (of 1 teller op de S0 poort van de Youless).

Optie 3: Youless op analoge/digitale meter met PV-systeem achter de meter voor de verbruikers, S0 teller en RS485

Youless is een teller interface waardoor voor analoge en digitale meters geen onderscheid gemaakt kan worden tussen leveren en verbruiken. Hierdoor wordt de energieproductie ook opgeteld als verbruik in de Youless. Daardoor wordt de waarde netto verbruik waardeloos voor gebruik. Ook moet extra logica gemaakt worden om over te schakelen van verbruik naar leveren voor het actuele verbruik. Het wordt niet aangeraden om de Youless op een analoge/digitale meter aan te sluiten met het PV-systeem. Om dit goed te laten werken is er een S0 teller gebruikt voor het verbruik van de woning te meten, die kan op de digitale ingang van de Miniserver aangesloten worden (of op de S0 poort van de Youless). De waarden van de omvormer worden door een RS485 interface uitgelezen.

Als Fronius of Kostal gebruikt worden, kunnen deze geselecteerd worden op de bouwsteen.

Optie 4: Youless op analoge/digitale meter met PV-systeem en batterij, S0 teller en RS485

Youless is een teller interface waardoor voor analoge en digitale meters geen onderscheid gemaakt kan worden tussen leveren en verbruiken. Hierdoor wordt de energieproductie ook opgeteld als verbruik in de Youless. Daardoor wordt de waarde netto verbruik waardeloos voor gebruik. Ook moet extra logica gemaakt worden om over te schakelen van verbruik naar leveren voor het actuele verbruik. Het wordt niet aangeraden om de Youless op een analoge/digitale meter aan te sluiten met het PV-systeem. Om dit goed te laten werken is er een S0 teller gebruikt voor het verbruik van de woning te meten, die kan op de digitale ingang van de Miniserver aangesloten worden (of op de S0 poort van de Youless). De waardes van de omvormer waar de PV-installatie en batterij opzitten worden door een RS485 interface uitgelezen.

Als Fronius of Kostal gebruikt worden, kunnen deze geselecteerd worden op de bouwsteen. In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van Kostal.

Optie 5: Youless via P1 op slimme meter en PV-systeem via S0 teller

Youless is verbonden met de slimme meter via de P1 poort, de S0 poort is verbonden met de S0 teller. Door de koppeling met de slimme meter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen leveren en verbruik, ook is er een onderscheid tussen dal en piek verbruik. Hierdoor kunnen we een eenvoudige installatie realiseren. De S0 teller meet de stroomproductie van de PV installatie.

Optie 6: Youless via P1 op slimme meter en PV-systeem met batterij via RS485

Youless is verbonden met de slimme meter via de P1 poort. Door de koppeling met de slimme meter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen leveren en verbruik, ook is er een onderscheid tussen dal en piek verbruik. Hierdoor kunnen we een eenvoudige installatie realiseren. Via een RS485 interface lezen we de waarde van het PV systeem met batterij pakket uit. Koppeling is in de bouwsteen mogelijk voor Fronius en Kostal.

Voorbeeld maakt gebruik van een Fronius installatie.

Optie 7: Youless via P1 op slimme meter en PV-systeem via S0 en batterij via RS485

Youless is verbonden met de slimme meter via de P1 poort, de S0 poort is verbonden met de S0 teller. Door de koppeling met de slimme meter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen leveren en verbruik, ook is er een onderscheid tussen dal en piek verbruik. Hierdoor kunnen we een eenvoudige installatie realiseren. S0 meter meet de productie van zonne-energie en de batterij waarden worden via RS485 uitgelezen.

Extra: verbruiksteller: verschil tussen piek- en daluren

Tracking van pieken

Veel praktische toepassingen zijn al heel lang geïntegreerd in onze programmatie software, zo ook onze functiebouwsteen “Min – max periode“. Het is altijd leuk om bewoners bewust te kunnen maken van hun verbruik, maar belangrijker is het dat de woning ervoor kan zorgen dat het piekverbruik geminimaliseerd wordt. Dit kan heel eenvoudig door het automatisch uitschakelen van verbruikers, overschakelen op thuisbatterij …

– Loxone Partner worden –

Nu Loxone Partner worden


U wilt digitale meters uitlezen en uw klanten een unieke automatiseringsoplossing aanbieden met de Loxone Miniserver? Contacteer ons en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in woon -en gebouwautomatisering.

Ik wil meer over LOXONE weten