Warm en gezond warmtenet in Roeselare

Bertien Van Peer
februari 11, 2021 in Case Studies
De Roeselarenaar wordt sinds 1986 warm en gezond gehouden door het warmtenet van MIROM. Warm op een duurzame wijze en gezond door de verbetering van de luchtkwaliteit. De laatste jaren werd er geïnvesteerd in de uitbreiding en optimalisatie van dit warmtenet. Eén van de optimalisaties is de aansturing van de onderstations, die gebeurt sinds enkele jaren met Loxone.

Sinds 1986 exploiteert intercommunale MIROM Roeselare een warmtenet waarbij de restwarmte van de restafvalverbrandingsinstallatie benut wordt in de stad Roeselare en omstreken. De aangesloten warmteklanten gebruiken deze warmte voor de verwarming van hun gebouwen en voor de aanmaak van sanitair warm water. Deze klanten zijn onder andere scholen, openbare gebouwen, een zwembad, ziekenhuizen, woonprojecten, woonzorgcentra en enkele serres. Bovendien is ook een woonwijk met 50 individuele woningen en een appartementsgebouw aangesloten. Het warmtenet biedt een groener alternatief voor individuele verwarmingsketels. Eén grote centrale, nl. de verbrandingsoven van MIROM brengt via ondergrondse leidingen warmte tot bij de warmteklanten. Hier wordt de warmte afgegeven aan het systeem van het gebouw. Het afgekoelde water stroomt opnieuw naar de warmtecentrale waar het weer opgewarmd wordt.

Feiten & cijfers

Plaats/ Land: Roeselare, België


Start warmtenet: 1986


Oppervlakte: ca 17 km


Aantal warmteklanten: ca 100


Loxone Partner: Verscheure Domotica BV

Voordelen van het warmtenet

Duurzaamheid:

  • Minder CO2 uitstoot en andere schadelijke stoffen zorgen voor een betere luchtkwaliteit.
  • Bij gebruik van het warmtenet, worden geen fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas gebruikt.
  • Hulp bij het behalen van de klimaatdoelstellingen.
  • Organisaties dragen hun steentje bij voor een duurzame stad.

Betrouwbaarheid:

  • Garantie dat er genoeg warmte is voor iedereen, nu en in de toekomst. Fossiele brandstoffen raken uitgeput.
  • Technologie is bewezen en relatief eenvoudig.

Betaalbaarheid:

  • Warmteprijs is transparant.
  • De warmteklanten betalen niet meer dan klanten met een cv installatie op gas.

Hoe werkt het warmtenet?

Bij iedere warmteklant is een onderstation aanwezig. Dit onderstation draagt de warmte via een platenwarmtewisselaar over van het warmtenet naar de cv-installatie van de warmteklant. Met uitzondering van de 50 individuele woningen, beheert MIROM Roeselare zelf alle onderstations en staat het dus ook in voor de sturing ervan.

Sinds de start van het project werkte dit aan de hand van een eenvoudige PI-regelblok. Dit werkte echter standalone en had geen mogelijkheden tot feedback van de werking.

Sinds 2016 is het warmtenet fel uitgebreid en is het in al zijn aspecten verdubbeld in omvang. Hierdoor dienden er een 30-tal nieuwe onderstations bijgebouwd te worden. Bovendien waren de onderstations van de oudste warmteklanten aan een renovatie toe.

MIROM Roeselare ging daarom op zoek naar de mogelijkheden om onderstations te sturen en wenste hierbij meer mogelijkheden te hebben dan de eenvoudige regelblok. Uiteraard was ook het budget een belangrijke factor.

Zo kwam MIROM Roeselare bij Loxone uit. Enkele medewerkers hadden al positieve ervaringen met het gebruik van Loxone in hun privéwoning. Uiteindelijk bleek het systeem ook prima geschikt voor de sturing van een onderstation.
Jan Louagie

Diensthoofd Elektriciteit & Preventieadviseur, MIROM Roeselare

Oplossing: de Loxone Miniserver

MIROM Roeselare gebruikt de Loxone Miniserver gen. 1 aangevuld met een 1-Wire Extension. Deze laatste wordt gebruikt om een aantal temperatuursensoren uit te lezen.

Op heden zijn er een 30-tal Loxone Miniservers gen. 1 in dienst voor de sturing van een onderstation en stelstelmatig worden nieuwe in dienst gesteld bij nieuwe aansluitingen of renovaties van onderstations.

Miniserver

Voordelen:

Bij het gebruik van de Loxone oplossing is het gebruik van een eenvoudige PID-regelaar in de software nog steeds de basis, maar door de eenvoudig te programmeren software biedt dit heel wat extra mogelijkheden om zowel de efficiëntie als de betrouwbaarheid van de warmtelevering te verhogen:

  • Het regelgedrag van de klant kan specifiek scherp gesteld worden volgens de specifieke situatie. Het benodigd regelgedrag is namelijk sterk afhankelijk van de grootte van de warmtewisselaar en de heersende debieten.
  • Het gebruik van statistieken maakt het mogelijk om van bepaalde problemen of storingen snel een oorzaak te achterhalen.
  • De combinatie met ofwel een 4G router, ofwel inkoppelen op een internetaansluiting zorgt ervoor dat ook op afstand het onderstation kan opgevolgd worden.
  • Door het programmeren van bijkomende controles gecombineerd met het gebruik van o.a. mailers kunnen eventuele problemen of defecten vroegtijdig waargenomen worden. Zo kunnen herstellingen of onderhoud eerder preventief in plaats van correctief gebeuren.
  • Ook het programmeren van alarmsignalen gecombineerd met mailers zorgt ervoor dat problemen soms al opgelost zijn vooraleer de warmteklant enig comfortverlies heeft ervaren.
  • Met de “reserve” in- en uitgangen is signaaluitwisseling met bv. een GBS (gebouw beheersysteem) eenvoudig en klant-specifiek. Dat zorgt voor een optimale efficiëntie, betrouwbaarheid en optimaal comfort voor de warmteklant.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten