Renovatie en automatisatie van een traditioneel appartement

Steffi De Graaf
november 12, 2020 in Case Studies
Automatisering is een concept dat vandaag de dag kan worden toegepast in elk type woning of gebouw. De flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van een systeem als Loxone zijn maximaal, waardoor elke functie intelligent kan worden uitgevoerd. In dit praktijkvoorbeeld zullen we tonen hoe een conventioneel appartement werd geautomatiseerd. Er werd alleen gebruik gemaakt van draadloze Loxone Air componenten.
Feiten & cijfers

Locatie
Barcelona


Oppervlakte
75m²


Gebruikte technologie
Loxone Air

 

Om een woning intelligent te maken en te genieten van de automatisering van verlichting, verwarming of jaloezieën, is er geen extra breekwerk nodig. We kunnen van onze huidige woning een Smart Home maken dankzij de draadloze Loxone Air technologie. Geen draden, geen breekwerk, en in het tempo dat je wilt, te beginnen met de functies die je het belangrijkst vindt en het toevoegen van apparaten in de loop van de tijd.

Van traditioneel appartement
tot een Smart Home

Eerste fase

De eerste integratie die in dit appartement werd uitgevoerd, was de controle van de verwarming. De eigenaren wilden de ketel controleren, wat uiteindelijk een van de hoogste energiekosten in een huis is en een die het welzijn zeer direct beïnvloedt.

Wat werd er geïnstalleerd?

 • Miniserver Go, het brein van de installatie, die na installatie al de basis vormt om elk element draadloos toe te voegen
 • Nano IO Air, de actor voor de besturing van de verwarmingsketel
 • Ventielaandrijvingen voor ruimtes die op andere tijden andere temperaturen wilden hebben

Welke functionaliteiten werden verkregen?

Volledige controle van de verwarming via de app, om de schema’s te bewerken voor verschillende soorten dagen (werkdagen, telewerken, feestdagen …)

Toegang vanop afstand, zodat je de verwarming kan aanzetten voordat je thuiskomt na de vakantie of wanneer je maar wilt.

Aangepaste temperaturen in bv. de badkamer ’s ochtends en in de keuken op belangrijke tijdstippen om het comfort te verhogen en de uitgaven te optimaliseren.

Daling van het gasverbruik met 40%.

Tweede fase

Daarna kwam het inbraakalarm, evenals de aansturing van de verlichting, de automatisering van de jaloezieën en de integratie van de airconditioning en de televisie. De Miniserver Go was er al, er was enkel nog randapparatuur nodig.

Wat werd er geïnstalleerd?

 • Actoren in de rolluikmotoren
 • Actoren op de schakelaars voor de verlichting
 • IR Control Air om de airco en de tv te integreren
 • Aanwezigheidsmelders
 • Raam- en deurcontacten
 • Integratie van Smart Socket Air

Welke functionaliteiten werden verkregen?

Jaloezieën met automatische zonweringsfunctie, d.w.z. ze gaan op en neer afhankelijk van de stand van de zon. De jaloezieën werken volledig automatisch, wat het verwarmingssysteem in de winter en de airconditioning in de zomer ten goede komt. Het systeem is intelligent genoeg om te kiezen welk systeem wordt geactiveerd om de gewenste temperatuur op de meest economische manier te bereiken.

Automatisering van de airconditioning op basis van temperaturen en tijdschema’s. Deze besturing kan, net als al het andere, ook op afstand worden uitgevoerd.

Inbraakalarmsysteem met een rechtsreekse verwittiging van de eigenaars.

De verlichting werkt nu automatisch, dus ze gaat automatisch aan als er beweging of aanwezigheid wordt gedetecteerd.

In de eetkamer zijn er verschillende lichtstemmingen, afhankelijk van verschillende factoren: etenstijd, algemene verlichting of “bioscoopstemming” die op dit moment gekoppeld is aan de jaloezieën en de tv.

Controle van de stopcontacten en het verbruik van de aangesloten apparaten. Zo wordt bijvoorbeeld de wasmachine aangestuurd.

Centrale functies

De “huis verlaten“-functie met een driedubbele klik op de schakelaar in de hal:

 1. Alle verlichting schakelt uit
 2. De jaloezieën worden in de automatische zonweringsfunctie gezet
 3. De elektrische apparaten worden gedeactiveerd, waardoor de tv en de airco worden uitgeschakeld
 4. Het alarmsysteem wordt geactiveerd
 5. Wanneer er nog een raam open staat, ontvangt de eigenaar een melding via de app

Wanneer je op vakantie bent, blijven de jaloezieën gewoon werken en worden sommige lichten geactiveerd, zodat je van buitenaf niet merkt dat het huis leeg is.

Met de nachtmodus wordt de verlichting aangepast voor een beter comfort. In de slaapkamer wordt alleen het oriëntatielicht van de Touch Pure geactiveerd, in de badkamer wordt het licht met een lage intensiteit geactiveerd en in de keuken wordt alleen de LED Strip onder de meubelen ook met een lagere intensiteit ingeschakeld. Bovendien worden alle elektrische apparaten uitgeschakeld en wordt het perimeteralarmsysteem geactiveerd (het houdt alleen rekening met het openen van de toegangsdeur).

Andere, meer recente details …

Touch Nightlight

In de slaapkamer werd de Touch Nightlight geïnstalleerd, dat is een knop, verlichting en een wekker in één. Van hieruit kan je de nachtmodus activeren, de slaapkamerverlichting en de jaloezieën en rolluiken bedienen.

Audioserver

Binnenkort wordt de Loxone Audioserver geïnstalleerd, met wandluidsprekers. De voordelen van automatisering worden dankzij de vele mogelijkheden nog groter.

Belangrijk: we hebben het hier niet over IoT

Loxone is niet te vergelijken met veel IoT-toestellen die we op de markt kunnen vinden. Om te beginnen is de functionaliteit van dit soort apparaten meestal vrij concreet en beperkt, waarbij de nadruk ligt op een specifieke aansturing van iets, zoals een lamp, een jaloezie, een stekker, zonder het gedrag van andere functies te kunnen beïnvloeden of samen te werken in de richting van energie-efficiëntie of veiligheidsdoelstellingen.

Daarnaast is een ander belangrijk punt dat je met Loxone geen internet nodig hebt en dat er geen gegevens naar een server in de Cloud worden gestuurd. De Miniserver slaat alle programmering lokaal op.

Meer afbeeldingen

– Special Tip –

Laten we het hebben over
jouw Loxone project


Wij beantwoorden jouw vragen over de mogelijkheden van de Loxone technologie – of het nu gaat om eengezinswoningen, restaurants, appartementen, kantoren of speciale toepassingen zoals brouwerijen. Laat jouw gegevens achter en wij nemen met plezier contact met je op. Neem een kijkje in ons magazine voor inspiratie.

19308

Ik wil meer over LOXONE weten