Hoe je dankzij Loxone heel eenvoudig jouw planten beschermd tegen vorst

Bertien Van Peer
november 6, 2020 in Case StudiesVoor Partners
Tegen vorst beschermende irrigatie is het gericht besproeien van gewassen met zeer fijne waterdruppels. Als het verdeelde water op de planten bevriest, komt de warmte van de kristallisatie vrij. Bladeren en bloemen worden zo beschermd tegen vorstschade. Dankzij een geautomatiseerd sproeisysteem met Loxone behoren slapeloze nachten omwille van vorst en mislukte oogsten tot het verleden.

Het probleem met vorst

Kerstmis zonder kerstboom? Dat is moeilijk te geloven! Maar soms legt de late vorst veel druk op de gewassen. Als er bijvoorbeeld vorst op de toppen van jonge kerstbomen komt, lopen de dennenbomen het risico om kapot te geraken of in het ergste geval zelfs af te sterven. Dit zou natuurlijk geen leuke situatie opleveren wanneer het tijd is om aan kerst te denken. Daarom is het belangrijk om altijd het weer en de temperaturen in het oog te hebben. Als het weerbericht vroeger een ijzige nacht aankondigde, was het voor kwekers nodig om de temperatuur ’s nachts te controleren en, indien nodig, de drie kilometer naar de plantage te rijden en de sproei-installatie in te schakelen. Het water zorgt voor een beschermende laag van bevroren water, net zoals bij fruit, omdat het binnen deze laag ijs warmer is dan buiten. Een voldoende beschermend effect door de hitte van de kristallisatie kan alleen worden bereikt als de relatieve luchtvochtigheid minstens 60% is en de windsnelheid lager is dan 3 Beaufort.

Praktijkvoorbeeld

Om de onbeminde nachtshiften te vermijden, wendde Nadelholzkulturen Schauerte zich tot Loxone Partner uniserve, die voor het bedrijf al beveiligingstechniek had geïnstalleerd. Ze waren op zoek naar een betrouwbare en eenvoudige oplossing die de antivries irrigatie zou activeren in geval van dreigende nachtvorst, een oogje in het zeil zou houden op het niveau van de tank en de eigenaar zou waarschuwen in geval van nood.

Vorstbeveiligende irrigatie dankzij de Loxone Miniserver

De beveiligingsexperts van uniserve bevelen een oplossing met Loxone technologie aan, omdat deze niet alleen eenvoudig, flexibel en betrouwbaar te gebruiken is, maar ook – in tegenstelling tot andere marktoplossingen – al een uitgebreide controle tool aan boord heeft. Na twee mandagen om een WLAN-lijn en de bekabeling van de server en de sensoren op te zetten, werd de oplossing snel geïmplementeerd. Door het systeem aan te sluiten op het WLAN van het bedrijf is het nu mogelijk om enerzijds het systeem op afstand te bedienen en anderzijds kan de Miniserver de eigenaar met pushberichten waarschuwen in geval van bijvoorbeeld een storing.

De klant is erg blij met de oplossing. Hij kan beter slapen en hoeft ’s nachts zijn wekker niet meer in te stellen, want de Loxone Miniserver neemt betrouwbaar de controle over. En door de mogelijkheid van afstandsbediening kan hij het systeem ook bij zeer droog weer naar behoefte activeren.

Sven Kramer

Projectmanager & kwaliteitsvertegenwoordiger, uniserve

Zo werkt de tegen vorst beschermende beregening met Loxone

Drie factoren zijn belangrijk voor het geautomatiseerde proces van de vorstbeschermende besproeiing:

 • Temperatuurbewaking
 • Geautomatiseerd beregeningssysteem
 • Meldingen aan de teler

Lees in ons toepassingsvoorbeeld “Planten beschermen tegen vorst” hoe de geautomatiseerde besproeiing wordt geconfigureerd om planten te beschermen en welke Loxone producten je daarvoor nodig hebt. Je kan ook een voorbeeldconfiguratie vinden om te downloaden.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten