De nieuwe generatie van de Loxone Miniserver

Bertien Van Peer
november 26, 2019 in Technology
Meer dan 10 jaar geleden ontketende de Loxone Miniserver een revolutie in de wereld van woon- & gebouwautomatisering. Vandaag neemt het alle taken rond veiligheid, comfort en energie-efficiëntie op zich in meer dan 100.000 projecten. Nu volgt een upgrade van de pionier op het gebied van automatisering: de Miniserver generatie 2. 

De Loxone Miniserver is een echt origineel in woon- en gebouwautomatisering. Wereldwijd zijn talloze tevreden Smart Home bewoners, maar ook hoteliers, restauranthouders, ondernemers, elektriciens en nog veel meer het bewijs dat onze producten ook na tien jaar nog steeds veel plezier geven.

In de afgelopen 10 jaar hebben we een revolutie in de markt teweeggebracht en tal van innovaties doorgevoerd. Tegelijkertijd heeft de technische vooruitgang ook zijn weg gevonden naar andere gebieden. Er zijn nieuwe netwerkprotocollen ontwikkeld, betere encryptiemethoden gerealiseerd en nog veel meer. De Miniserver generatie 2 maakt niet alleen gebruik van al deze innovaties – het is een enorme sprong voorwaarts op het gebied van prestaties.

De nieuwigheden
van Miniservers generatie 2

De Miniserver is de ultieme tool voor de automatisering van Smart Homes, commerciële projecten en andere toepassingen. De nieuwe generatie blinkt nu uit in verbeterde beveiligingsfuncties, aanzienlijk verbeterde prestaties en een inbegrepen Loxone Tree interface.

Tree Intercommunicatie

De Tree Intercommunicatie wordt gebruikt om meerdere Miniservers via de Tree interface te verbinden en gegevens uit te wisselen.
Hierbij kunnen digitale en analoge waarden en teksten verstuurd worden.

Designed voor het leven

Bestaande Loxone installaties blijven voor 100% functioneel!

“Onze producten en softwaretools zijn ontworpen om een (gebouw)leven lang betrouwbaar te presteren. Deze overtuiging vloeit voort uit de ontwikkeling van elke softwareversie, maar ook uit de keuze van de materialen en de constructie van elk product.”

Thomas Moser, Loxone oprichter

Wist u dat de eerste Miniservers, die meer dan 10 jaar geleden werden verkocht, LoxLIVE heetten? Of dat de eerste Miniservers een zwarte behuizing hadden?

Ongeacht de naam of de kleur van de behuizing – alle Miniservers zijn altijd door één ding verbonden geweest: ze zijn absoluut betrouwbaar, zelfs na 10 jaar. Ze zijn ook 100% compatibel met alle Extensions die ooit zijn ontwikkeld en met onze nieuwste softwaregeneratie.
En dat blijft zo. Een bestaande Miniserver installatie zal ook in de toekomst alle taken omtrent home & building automation betrouwbaar blijven uitvoeren. En natuurlijk blijft de Miniserver generatie 1 voorzien van gratis updates.

LoxLIVE
2010

Miniserver
2011

Miniserver
2013

Volledige compatibiliteit

Eenvoudige upgrade van soft- en hardware

Slechts in enkele gevallen is het zinvol of noodzakelijk om over te schakelen naar de tweede generatie Miniserver. Bijvoorbeeld als het IPv6-netwerkprotocol moet ondersteund worden of als de Miniserver van de eerste generatie zijn grenzen bereikt door de omvang van het project. In deze gevallen is een eenvoudige upgrade naar de Miniserver generatie 2 mogelijk.

Met welke softwareversie de huidige Miniserver ook wordt gebruikt, na een update naar de nieuwe Loxone Config 10.3 kan je eenvoudig jouw huidige configuratie omzetten naar de nieuwste versie. Het veranderen van de hardware gebeurt in slechts enkele eenvoudige stappen. Alle bestaande Extensions en de volledige randapparatuur zijn na de uitwisseling onmiddellijk weer volledig operationeel.

Hoe u verder moet gaan met de vervanging van de Miniserver, leggen we uit in onze video tutorial: 

De dataconnecties van de nieuwe Miniserver zijn uitgerust met de moderne push-in technologie. Bovendien beschikt het over een geïntegreerde Tree interface waarop tot 50 Tree apparaten kunnen worden aangesloten. 

Afhankelijk van de eisen kan de Miniserver generatie 2 modulair worden uitgebreid met afzonderlijk verkrijgbare Extensions. Een KNX interface en analoge 0-10V uitgangen zijn beschikbaar via de respectievelijke Extensions.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Veelgestelde vragen en meer informatie over de Miniserver generatie 2

   Wat gebeurt er met bestaande installaties?

   Bestaande installaties blijven volledig functioneel en worden verder voorzien van gratis updates. Er zijn weinig gevallen waarin een update van de nieuwe Miniserver zinvol is, bijvoorbeeld bij gebruik van het IPv6-protocol of wanneer uw bestaande Miniserver volledig belast is.

   Hoelang krijgt de Miniserver generatie 1 updates?

   De Miniserver generatie 1 blijft voorzien van gratis updates. Op dit moment zijn er geen plannen om de softwareondersteuning te stoppen.

   Zal de Miniserver generatie 1 nog steeds beschikbaar zijn?

   De Miniserver generatie 1 zal nog steeds beschikbaar zijn. Mocht de productie van de Miniserver generatie 1 in de toekomst worden stopgezet, dan zullen wij onze partners minimaal 3 maanden van tevoren informeren.

   Ondersteunt de Tree Extension de feature Tree Intercommunicatie?

   De Tree Extensions ondersteunt de feature Tree Intercommunicatie. Communicatie via Tree Extensions is beperkt tot twee apparaten.

   Ik heb in de laatste dagen een Miniserver generatie 1 gekocht. Kan ik deze omruilen?

   Meer info vind je in onze algemene voorwaarden.

   Waarop moet gelet worden bij het omwisselen van de Miniserver?

   Aansluiting van digitale ingangen
   De tweede generatie van de Miniserver beschikt ook over 8 digitale ingangen. Hou er rekening mee dat de digitale ingangen zijn uitgerust met de moderne push-in technologie. Deze klemmen zijn ontworpen en geschikt voor stugge draden met een kabeldoorsnede van 0,25mm…0,8mm2 / AWG23…AWG18.

   Gebruik van de KNX interface
   In de tweede generatie van de Miniserver is er geen KNX interface meer geïntegreerd. In plaats daarvan is er een KNX interface beschikbaar als een aparte Extension. De gebruikte actoren en sensoren kunnen via de functie “knippen” en “invoegen” naar de KNX Extension worden overgedragen. De Loxone KNX Extension maakt de koppeling van maximaal 500 KNX/EIB adresgroepen mogelijk.

   Aansluiting van analoge uitgangen
   De tweede generatie Miniserver heeft geen geïntegreerde analoge uitgangen. 
   Je kan onze AO Extension gebruiken om het systeem modulair uit te breiden met analoge uitgangen. Hou er rekening mee dat de AO Extension is uitgerust met de modernere push-in technologie. Dit type klemmen is ontworpen en geschikt voor stugge kabels met een kabeldoorsnede van 0,25 …. 0,8mm2 / AWG23 …. AWG18. 

    

   Ondersteunt de nieuwe Miniserver IPv6?

   Ja.
   Hou er rekening mee dat om een HTTPS-verbinding van buitenaf tot stand te brengen, je een poort 443 in plaats van poort 80 moet doorsturen. Hoe je de Miniserver van buitenaf toegankelijk kunt maken, lees je hier.
   Om toegang te krijgen tot jouw Miniserver van buitenaf, moet het netwerkprotocol van jouw internetprovider (thuisnetwerk) en het protocol van het externe netwerk overeenkomen.

   Intern netwerk
   (thuisnetwerk)
   Extern netwerk
   (mobiele operator, Gast-WLAN)
    
   IPv4 IPv4
   IPv6 IPv6
   IPv4 IPv6
   IPv6 IPv4 X

   Op dit moment werken we aan het combineren van de verschillende standaarden van de providers om zo externe toegang mogelijk te maken, zelfs met verschillende netwerkprotocollen. Wij zullen je tijdig informeren over nieuwe ontwikkelingen.

   Welke Loxone Config versie is vereist voor de werking van de Miniserver generatie 2?

   De tweede generatie Miniserver wordt ondersteund vanaf Loxone Config 10.3. Deze versie is voor beide Miniserver generaties geschikt.

   Kan mijn abonnement van de Online Services overgezet worden op de nieuwe Miniserver?

   Ja. Log hiervoor eerst in op de website. Vervolgens zie je onder het menu-item “Mijn producten” alle Miniservers die geregistreerd zijn in jouw account. Je kan nu alle geregistreerde online services en de registratie hiervan overzetten naar een nieuwe Miniserver.

   Kan de Miniserver generatie 2 werken in combinatie met de Miniserver generatie 1 via een client-/gateway?

   Ja, maar de tweede generatie Miniserver moet als gateway worden gebruikt. De ‘clients’ kunnen dan eerste generatie Miniservers zijn. 

   Ik wil meer over LOXONE weten