Saunasturing eenvoudig gemaakt


december 3, 2019 in Voor Partners
De Loxone Miniserver is perfect geschikt voor de implementatie van een saunasturing. Dit blijkt uit talrijke projecten in particuliere woningen, hotels en wellnessfaciliteiten. Aan de hand van ons referentieproject van de familie Hetzendorfer, laten wij je zien welke componenten je nodig hebt en hoe je een saunabesturing voor jouw klanten kan realiseren.

De functies van de saunasturing

In het referentieproject van de familie Hetzendorfer, worden volgende functionaliteiten omgezet met de saunasturing:

 • Precieze vermogensonafhankelijke temperatuurregeling van de saunakachel
 • Bewaking van de saunatemperatuur door middel van sensoren aan het plafond
 • Temperatuurcorrectie voor het compenseren van temperatuurverschillen in de sauna (plafond en zitbank)
 • Activatie van de saunaverlichting met zandloperfunctie in de Loxone App 
 • Geluidssysteem met ingebouwde luidsprekers
 • Bediening via de Touch Surface die in de saunamuur ingebouwd werd
 • Veiligheidsuitschakeling bij te hoge temperaturen
 • Controle van de totale belasting bij activatie van andere verbruikers zoals bv. de Wallbox

Benodigde componenten


Saunasturing


Optionele componenten

De omzetting van de saunasturing en meer

De aansturing van de saunakachel gebeurt door middel van relais en stroomschakelaars. Zorg ervoor dat tijdens de bouwfase voldoende kabels van de verdeler naar de sauna lopen:

 • Voor de saunakachel (hoogspanning)
 • Voor de Touch Surface
 • Voor de verlichting
 • Voor de veiligheidsuitschakeling
 • Voor de muziek/luidsprekers
 • Voor de ventilatie

Voor de saunaverlichting werden in dit project LED Strips ingebouwd in de zitbank. Waterbestendige LED Strips hebben een siliconen behuizing die bij hoge temperaturen geuren afgeeft. Om deze reden worden LED Strips met beschermingsklasse IP20 gebruikt. Om de strips te beschermen tegen vocht en corrosie worden ze in een aluminium rail gemonteerd.

Het geluid in de sauna komt van de ingebouwde Loxone Speaker onder de zitbank. Aangezien er afhankelijk van de sauna verschillende temperaturen optreden, dien je bij de installatie van de Loxone Speaker rekening te houden met de geldende temperatuurbereiken volgens onze datasheet.

Voor de bediening bevindt zich achter de saunawand een Touch Surface. Afhankelijk van de wanddikte kan deze worden gekalibreerd. Om de contactpunten weer te vinden, zijn er in ons voorbeeld gaten in de muur geboord.

Sauna mit Saunasteuerung

Configuratie van de saunasturing

Onze configuratiesoftware, Loxone Config, biedt een eigen bouwsteen voor de sturing van de sauna. Om de saunakachel te sturen, sluit je de temperatuursensor aan op de AI-ingang en de uitgangen op de saunakachel. Als alternatief heeft de bouwsteen ook een analoge uitgang (AQ) voor sturing via een stuursignaal (bv. door middel van een thyristorregelaar).

Konfiguration der Saunasteuerung

Houd er rekening mee dat er in de sauna verschillende temperaturen kunnen voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld vaak koeler op de bank dan aan de temperatuursensor aan het plafond. Loxone gebruikt de temperatuurcorrectiefunctie (parameter Tc van de bouwsteen) om bijvoorbeeld de gewenste 90°C op de bank te bereiken.

In het referentieproject wordt een kleurverandering gestart wanneer de sauna (zandloperfunctie) wordt geactiveerd en het licht in de badkamer uitgaat. Na 15 minuten schakelt het licht in de douche automatisch in.

Daarnaast is het mogelijk om een ventilator te integreren of een functie om te drogen na gebruik. Deze twee functies worden niet gebruikt in ons referentieproject omdat er een raam in de sauna aanwezig is.

De sauna heeft verschillende veiligheidsmaatregelen voor de veiligheidsuitschakeling: een veiligheidstemperatuurbegrenzer wordt standaard in elke sauna geïnstalleerd. In ons voorbeeld schakelt deze uit op 145°C, wat betekent dat de kachel geen elektriciteit meer heeft.
Naast deze mechanische zekering is de saunasturing zo geconfigureerd dat deze na 120 minuten automatisch uitschakelt zonder beweging in de badkamer. Als verdere veiligheidsmaatregel werd een veiligheidsuitschakeling bij 120°C geïmplementeerd. De Miniserver bewaakt continu de temperatuur in de sauna en schakelt de verwarming automatisch uit als deze limiet bereikt is.

In het referentieproject wordt in de garage een e-laadstation geïnstalleerd. Zo zijn er twee elektriciteitsverbruikers met grote lasten in huis. Om overbelasting te voorkomen, bewaakt de Miniserver de totale belasting. Als de sauna actief is, wordt het e-laadstation uitgeschakeld.

Als jouw klanten een saunakachel met verdamper hebben, kunnen ze verschillende werkingsmodi opslaan, zoals Fins, kruiden, zacht stoombad of warmeluchtbad.

Activatie via de Loxone App

De Loxone App is gratis en de visualisatie wordt automatisch aangemaakt met de configuratie in Loxone Config. Via de app kunnen jouw klanten de sauna (ook vanop afstand) activeren of deactiveren, de temperatuur aanpassen, de zandloper starten en nog veel meer.

App zur Saunasteuerung

Saunasturing voor elk soort project

Een saunasturing kan in elk project met Loxone worden geïmplementeerd – of het nu gaat om een woning, een hotel of een andere toepassing. De Loxone technologie biedt door haar flexibiliteit voor elke behoefte een oplossing. Zo wordt Loxone bijvoorbeeld gebruikt in Chaletdorf Auszeit en neemt het de automatisering van de hotpots en nog veel meer over. Als je nog meer functies voor jouw klanten wil realiseren, zoals de integratie van een deurcontact bij de saunadeur, kan je deze eenvoudigweg uitbreiden via Loxone Config en het betreffende product.

 

– Loxone Partner worden –

Nu Loxone Partner worden


Je wilt jouw klanten de unieke automatisering bieden met de Loxone Miniserver? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in woon -en gebouwautomatisering.

Ik wil meer over LOXONE weten