Loxone in het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland: Goede Doelen Loterijen

Charlotte Siemons
maart 30, 2020 in Case Studies
In Amsterdam, ook gekend als ‘Het Venetië van het Noorden’, vind je een hoogstaand architecturaal en duurzaam pareltje: het hoofdkantoor van de Nationale Holding Goede Doelen Loterijen. De holding is opgericht om structureel geld in te zamelen voor goede doelen die bijdragen aan een betere en leefbare wereld. Ze bestaat uit drie organisaties met ieders hun eigen focus: de Nationale Postcode Loterij (mens en natuur), de VriendenLoterij (welzijn en gezondheid) en de BankGiro Loterij (behoud van cultureel erfgoed in Nederland). Novamedia is de bedenker en eigenaar van het postcodeloterijconcept in Nederland, Engeland, Duitsland, Noorwegen en Zweden. 

Facts

Locatie: Zuidas in Amsterdam, Nederland


Start & oplevering van de renovatie: oktober 2016 – oktober 2018


Ruimtes: kantoorgebouw, auditorium, restaurant en opnamestudio


Werknemers: 600


Loxone Partner: Signum Meet & Regeltechniek


Van lelijk eendje naar prachtige zwaan

Het ‘De Goede Doelen’-kantoor is het resultaat van een tweejarige renovatie van een leegstaand en vervallen gebouw in Amsterdam, Nederland. Bouwfirma J.P. Van Eesteren en Benthem Crouwel Architecten hebben het omgetoverd tot het meest duurzame gebouw van Nederland. Die laatste is trouwens niet aan z’n proefstuk toe. Onder meer Schiphol Airport, concertzaal Ziggo Dome in Amsterdam en de bibliotheek van de Freiburg Universiteit behoren tot hun portfolio.

Met uiterste zorg werd er in de Goede Doelen gewerkt aan een aangenaam binnenklimaat en goede akoestiek voor haar 600 werknemers. Loxone Partner Signum Meet- & Regeltechniek heeft dit mee kunnen realiseren dankzij een intelligente sturing van verlichting, zonwering, verwarming, koeling en ventilatie.

Gestuurde verlichting

De binnenverlichting is automatisch geschakeld en houdt rekening met het omgevingslicht en de kantooruren.

 

  • ‘s Ochtends zorgt de automatisch geschakelde verlichting ervoor dat werknemers meteen aan de orde van de dag kunnen beginnen in plaats van de lichten nog overal aan te zetten. ‘s Avonds kan niemand de lichten vergeten uit te doen en worden onnodige energiekosten voor de werkgever zo vermeden. 

  • In de vergaderzalen kunnen medewerkers de verlichting dimmen. Dit maakt het eenvoudiger om presentaties te geven. 

  • In het kantoor zijn er ruimtes voorzien waarin werknemers even privégesprekken kunnen afhandelen. Na 4 minuten gaat de verlichting automatisch uit. De werkgever staat privételefoontjes toe, maar dit kan niet ten koste gaan van de werktijd. 

  • De verlichting in de gang houdt rekening met de natuurlijke lichtinval. Waarom zouden de lichten moeten aangaan als er voldoende omgevingslicht is? Zo bespaart men op onnodige energiekosten.

Een optimaal binnenklimaat

Een goede gezondheid gaat voor op alles. Daarom is een goed binnenklimaat zo belangrijk voor het welzijn op de werkvloer. 

Zonwering
De zonwering is geautomatiseerd en houdt rekening met de positie van de ruimte t.o.v. de zon alsook de natuurlijke lichtinval. Zo worden werknemers niet verblind door zonnestralen in hun ogen of op hun computerscherm. Daarnaast zorgt een klik op de Touch drukknop voor een ‘glazenwassermodus’ waardoor de zonwering aan die specifieke kant van het gebouw automatisch omhoog gaat.

Verwarming en koeling
De geautomatiseerde verwarming houdt rekening met de kantooruren en de gemiddelde temperatuur van de laatste drie dagen. Het personeel kan altijd manueel ingrijpen via de applicatie, maar de binnentemperatuur kan nooit hoger zijn dan de buitentemperatuur. Een 6-weg-afsluiter zorgt ervoor dat koeling en verwarming nooit op hetzelfde moment geactiveerd kunnen worden en zijn. Dit alles om te vermijden dat de ruimte oververhit en de verwarmingskosten de pan uit rijzen.

Ventilatie
Over het gehele kantoor zijn er CO2 sensoren die het CO2-gehalte meten. Als dit boven een bepaalde grenswaarde komt, zal het ventilatiesysteem in werking treden. Dit kan zowel het mechanische of natuurlijke systeem zijn. De natuurlijke ventilatie wordt gebruikt als de weersomstandigheden dit toelaten. Deze omstandigheden zijn: 

 

  • De buitentemperatuur moet tussen de 15°C en 22°C liggen
  • De windsnelheid moet lager liggen dan 4m/s
  • De relatieve vochtigheidsgraad buiten moet lager zijn dan de relatieve vochtigheidsgraad in het gebouw
  • Het mag niet regenen

BREEAM-NL Outstanding duurzaamheidskeurmerk

Met een score van 92.61% voldoet het nieuwe kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterijen aan de hoogste standaarden en vereisten. Het is uitermate uitzonderlijk dat een renovatieproject zo’n monsterscore kan behalen. Ze werden hiervoor dan ook beloond met de titel van ‘Het meest duurzame gerenoveerde pand van Nederland’ en met het BREEAM-NL Outstanding certificaat voor renovaties, het hoogst haalbare resultaat. Dit dankzij het architectenbureau Benthem Crouwel Architecten, bouwbedrijf J.P. van Eesteren en Loxone Partner Signum Meet- & Regeltechniek.

 

 

Over BREEAM

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE) uit het Verenigd Koninkrijk. De Dutch Green Building Council heeft samen met de marktpartijen deze richtlijn geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Ook in Noorwegen, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Oostenrijk geldt de BREEAM richtlijn. 

Signum Meet- & Regeltechniek

Signum Meet- en Regeltechniek is een Loxone Gold Partner die gespecialiseerd is in projecten op het gebied van regeltechniek en woon- en gebouwautomatisering in commerciële projecten. Zij maken het verschil dankzij hun jarenlange ervaring in de regeltechnische en werktuigbouwkundige installaties, hun gedrevenheid, efficiëntie en flexibiliteit. Opdrachtgevers waarderen de transparantheid van de organisatie en de betrokkenheid van de medewerkers. Drie van de grootste Loxone projecten uitgevoerd door Signum Meet- en Regeltechniek zijn ‘De Goede Doelen’, ‘Hoofdgebouw Mercedes Benz’ en ‘AzkoNobel Deventer’. De organisatie blinkt uit op het gebied van binnenklimaat en energie.

 

 

– Special Tip –

Jouw perfecte informatiebron


Wil je meer weten over de mogelijkheden van Loxone huis- & gebouwautomatisering ? Dan is het Create Automation magazine jouw perfecte bron van inspiratie. Op 60+ bladzijden vind je veel inspiratie, tips en antwoorden.

Ik wil meer over LOXONE weten