Hittegolf: is slimme airconditioning de oplossing?

Kim Vennekens
juli 19, 2023 in Technology
40°C overdag en zelfs ’s nachts vaak niet onder de 30°C – de huidige hittegolf drijft de hele wereld tot het uiterste en biedt ons een eerste voorproefje van de komende decennia. Om aan de hitte te ontsnappen, tenminste voor een paar uur ‘s nachts, is er vaak maar één optie: airconditioning. Automatisering zorgt ervoor dat dit geen grote kosten met zich meebrengt.

Temperaturen en energiekosten stijgen

In tijden van stijgende wereldtemperaturen en aanhoudende hittegolven is het net zo belangrijk om de kosten van koeling te verlagen als die van verwarming. De gevolgen van de klimaatverandering betekenen dat zelfs in traditioneel koelere regio’s de kosten voor airconditioning binnenkort hoger kunnen zijn dan de verwarmingskosten. Maar het gaat niet alleen om energiekosten. Vereenvoudigde bediening en het handhaven van een gezonde temperatuur kunnen ons leven enorm verbeteren – en gaan hand in hand met energiebesparing.

Grafik Gegenüberstellung Hitzetage und Frosttage in Deutschland inkl. Trendlinien

De koelte binnen houden, en de warmte buiten

Als de airconditioning wordt gebruikt met deuren of ramen open, ontsnapt er gekoelde lucht terwijl er warme buitenlucht binnenkomt. Dit heeft tot gevolg dat de airconditioner harder moet werken om de gewenste temperatuur te behouden en dus meer energie verbruikt. Daarom zorgt het sluiten van deuren en ramen terwijl de airconditioner werkt voor een betere luchtcirculatie en een efficiëntere koeling, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat. Dit is al een groot probleem in woningen en kan een energieramp worden in commerciële gebouwen, hotels, scholen, enzovoort.

De oplossing? Automatisering. Het gebruik van Loxone deur- en raamcontacten in combinatie met klimaatregeling kan dit probleem effectief bestrijden. Deze sensoren detecteren wanneer deuren of ramen openstaan en kunnen de airconditioning automatisch uitschakelen. Je kunt ook meldingen ontvangen via de Loxone App of je Loxone audiosysteem om, indien nodig, de deuren of ramen weer te sluiten en actief te blijven koelen. Een andere belangrijke factor is zonwering. De intelligente automatische zonwering van Loxone zorgt er al voor dat kamers minder opwarmen. Hierdoor hoeft het airconditioningsysteem, dat volledig geïntegreerd is in het gebouwautomatiseringssysteem, minder lang te draaien om de gewenste temperatuur te bereiken.

Aanwezigheids gestuurde energiebesparing

In de Loxone App kunnen gewenste temperaturen eenvoudig worden ingesteld om op bepaalde momenten van de dag te worden bereikt. Op deze manier kan het energieverbruik worden geoptimaliseerd en de efficiëntie van je airconditioning worden gemaximaliseerd. Als je thuis bent, handhaaft het systeem een comfortabele temperatuur en tijdens afwezigheid schakelt het over naar de eco-modus. Zo wordt er energie bespaard en is er optimaal comfort, maar alleen wanneer het echt nodig is.

Loxone AC Control Air

Intelligente regeling is de toekomst – en het heden

Met de Loxone AC Control Air behoort handmatige bediening van airconditioningsystemen tot het verleden. De AC Control Air integreert airconditioners van toonaangevende fabrikanten eenvoudig, snel en naadloos in je Loxone huis- en gebouwautomatiseringssysteem. Dankzij de kant-en-klare logica en plug-and-play integratie met airconditioners van alle grote fabrikanten is energiezuinige en slimme klimaatregeling toegankelijker dan ooit.

Niet alleen slimme airconditioners kunnen energie besparen

Loxone verbindt alle componenten in het slimme gebouw. Talrijke open interfaces maken Loxone oneindig flexibel als energiebeheersysteem. Dit maakt een wereldwijd uniek, holistisch energiebeheer mogelijk en opent talloze mogelijkheden voor energiebesparing.

Onze benadering van intelligent energiebeheer bestaat uit drie stappen:

  1. Eigen behoeften begrijpen
  2. Basis energieverbruik verminderen
  3. Energieverbruik verschuiven

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten