Hoe energiekosten te verminderen: kantooreditie

Bertien Van Peer
juni 30, 2023 in Know How
De energiecrisis heeft niet alleen gezinnen getroffen maar ook restaurants, kantoorgebouwen, fabrikanten, appartementencomplexen, hotels en resorts. Het enorme jaarlijkse energieverbruik betekent dat bedrijfsvoering 10 keer duurder is. Dit roept de vraag op: op welke gebieden kunnen bedrijven dagelijks energie besparen? Naast het verlagen van hun energiekosten brengt intelligente automatisering ook een aantal voordelen en extra ontzorging met zich mee.

Je bent je er als manager volledig van bewust welke enorme effecten de energiecrisis heeft gehad op je bedrijf, ongeacht de branche. Bij het berekenen van de huidige cijfers werd duidelijk dat bedrijven strategieën moesten implementeren om hun energieverbruik snel, maar ook op de lange termijn te verminderen.

Het vermijden van energieverspilling kan echter lastig zijn als het gaat om de bedrijfsvoering. Hoewel de menselijke factor hierbij een belangrijke rol speelt, maakt de omvang van grote gebouwen het ook moeilijker om verwarming, ventilatie, verlichting, luidsprekers en audio-installaties en andere systemen die energie vereisen duurzaam te laten werken.

Intelligente automatisering is een complexe maatregel om kosten te verlagen. Als het gaat om Loxone, is één Miniserver, ofwel het brein van elke installatie, voldoende om de meeste technologieën en functies te regelen. Het installeren van een Miniserver voor een bestaand bedrijf beperkt de bedrijfsvoering niet fundamenteel, aangezien dit binnen enkele dagen kan worden voltooid – en je begint vrijwel direct met besparen.

Laten we echter gedetailleerder ingaan op de manieren en mogelijkheden om energie te besparen, één gebied tegelijk.

muž s tabletem

Verwarming – tot 30% lager verbruik

ikona šipky

Verwarming kan automatisch geregeld worden in elk type of formaat van gebouw. Het handhaaft de juiste temperatuur in elke ruimte en kan per ruimte worden aangepast.

ikona šipky

Je verwarmingssysteem kan worden gecontroleerd volgens een ingestelde kalender met bedrijfstijden, inclusief feestdagen of andere vrije dagen. Als het gebouw gesloten is, wordt de verwarming verlaagd.

ikona šipky

Dankzij de geïntegreerde aanwezigheidssensoren kan de verwarmingsperiode worden verlengd als je bijvoorbeeld na werktijd een vergadering met collega’s op je werkplek plant.

ikona šipky

De luchtcirculatie wordt slim geregeld op basis van aanwezigheid in kantoren, appartementen, faciliteiten en toiletruimtes. Als de helft van de ruimte in het gebouw leeg is, is er geen noodzaak om zoveel energie te genereren voor de circulatie. Intelligente automatisering regelt dit allemaal!

ikona šipky

Met de Touch Pure Flex is het mogelijk om de regeling aan te passen afhankelijk van het type gebruiker. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld alleen de temperatuur binnen een bepaald bereik regelen, zodat ze niet boven een maximale temperatuur kunnen gaan. Facilitymanagers of de administratie hebben echter volledige controle over de verwarming van het gebouw via de mobiele app.

ikona šipky

Intelligente automatisering maakt het verwarmingssysteem in elk gebouw – klein of groot – voorspelbaar en gebalanceerd, en daardoor effectief.

ikona šipky

Verwarmingstijden kunnen ook worden gebaseerd op open ramen in je gebouw. Als ramen gedurende een langere periode openstaan, zal de verwarming automatisch worden uitgeschakeld.

Ovládání na Touch Pure Flexu
Hlavice na regulaci vytápění

Verlichting – bespaar tot 60% energie

ikona šipky

De manager of beheerder heeft centrale toegang om alle verlichting te bedienen via één applicatie.

ikona šipky

De verlichting zelf wordt volledig automatisch aan- en uitgeschakeld op basis van de helderheid en aanwezigheid in de ruimte, mits de veiligheid op de werkplek gewaarborgd blijft.

ikona šipky

De helderheid van LED-verlichting wordt automatisch geregeld op basis van de hoeveelheid natuurlijk licht in elke ruimte. Dit kan tot wel 60% energiebesparing opleveren voor verlichting.

ikona šipky

Gebouwautomatisering maakt het mogelijk om elke ruimte afzonderlijk te automatiseren op basis van de behoeften van de gebruikers. De verlichting in magazijnen kan gedimd worden naar een lagere helderheid, maar volledig verlicht worden in ruimtes waar iemand aan het werk is.

jídelna hotelu
Kancelář

Audio – tot 79% lager verbruik met een slim multiroom-audiosysteem

ikona šipky

Zelfs audio kan worden geactiveerd op basis van aanwezigheid. Waarom zou je bijvoorbeeld non-stop muziek afspelen in ruimtes met minder verkeer, zoals toiletruimtes?

ikona šipky

Zelfs met een bestaand audiosysteem kan 40% van de energie die aan het audiosysteem wordt besteed, worden bespaard door het implementeren van slimme controle. Uiteindelijk is het voldoende om audio af te spelen als er iemand aanwezig is – bijvoorbeeld 60% van de werktijd.

ikona šipky

De Loxone Audioserver heeft een klasse D versterker. Dit betekent: 90% efficiëntie en een aanzienlijk lager energieverbruik in vergelijking met veelgebruikte audiosystemen met een hoger stroomverbruik. Alleen al door het gebruik van de Audioserver kan jouw bedrijf tot 79% aan energiekosten besparen.

 

ikona šipky

Krachtige geluidssystemen zijn niet overal nodig. Het installeren van panelen neemt veel ruimte in beslag in kantoren en andere commerciële gebouwen. Het vereist ook actieve koeling, wat extra energie verbruikt – de Audioserver heeft dat allemaal niet nodig.

ikona šipky

Net zoals verlichting, verwarming en andere functies kan audio slim worden gekoppeld aan een vastgesteld werkschema.

Muž s Audioserverem
Stropní reproduktor z nabídky Loxone

Intelligent energiebeheer en PV (fotovoltaïsche) systemen

ikona šipky

Loxone zorgt voor intelligent en duurzaam energiebeheer van je hele gebouw.

ikona šipky

Gebouwautomatisering elimineert ook energieverspilling.

ikona šipky

Met systemen voor overtollige energieopslag kan energie ook buiten werktijden worden gebruikt. Als er meer energie beschikbaar is, detecteert het systeem dit en zal het de verwarming van het systeem vooraf regelen.

ikona šipky

De meting en regeling worden aangepast aan de vereisten van de ruimtes of appartementen. Het systeem weet wanneer het nodig is om de hoofdtank te verwarmen en tot welke temperatuur. Als er geen noodzaak is om het systeem tot 70 graden te verwarmen, wordt het slechts tot 50 graden verwarmd, wat ongeveer 30% energiebesparing oplevert.

ikona šipky

De warmtepomp zelf heeft geen kennis van voorspellingen en werkelijk verbruik. Wanneer het geïntegreerd is in een slim systeem, schakelt het zichzelf uit wanneer het niet nodig is. Het zal ook wachten op een betere verwarmingsfactor (COP) voor een efficiëntere werking.

ikona šipky

Bijvoorbeeld, het systeem zal wachten tot 9:30 uur voor het verwarmen. Op dat moment kan het gebruik maken van energie die wordt gegenereerd door het PV-systeem in plaats van energie te gebruiken van het elektriciteitsnet om 7:00 uur.

ikona šipky

Elektrische bedrijfsauto’s worden opgeladen wanneer er overschotten zijn. Als er voldoende energie beschikbaar is, kunnen werknemers hun auto’s ook opladen als een bonus. Je kunt ook het verbruik van opladers monitoren en indien nodig factureren aan specifieke personen.

ikona šipky

Meerdere filialen of dochterondernemingen? Al deze vestigingen kunnen worden verbonden en hun energieverbruik kan centraal worden bewaakt om zowel globale als individuele statistieken en evaluaties te bieden.

Fotovoltaický panel

Melding van bedrijfsomstandigheden

ikona šipky

Bijvoorbeeld, als een vriezer in een restaurant open blijft staan, bederven niet alleen de ingrediënten, maar neemt ook het elektriciteitsverbruik aanzienlijk toe. Het slimme systeem kan zo worden ingesteld dat het de manager via app-meldingen waarschuwt wanneer de koelkast- of vriesdeuren gedurende een langere periode openstaan.

ikona šipky

Door middel van secundaire metingen detecteert het systeem energielekken in het gebouw. Op die manier kunnen ze direct worden aangepakt, nog voordat je bedrijf een aanzienlijke energierekening ontvangt.

ikona šipky

Met een intelligente elektrische installatie is er geen directe noodzaak om het gebouw aan en uit te schakelen met een schakelaar. Dit kan apparaten beschadigen en het is gemakkelijk te vergeten om ze uit te schakelen.

Een groot voordeel: slimme toegang

Experten tip – integreer een toegangssysteem in je gebouwautomatisering. Het kan problemen oplossen of voorkomen en het werk gemakkelijker maken.

Eén codeklavier bij de deur is voldoende. Door een specifieke code in te voeren, schakelen verlichting, verwarming, audio en andere technologieën over naar de afwezigheidsmodus. Sommige mensen kunnen vergeten om het uit te schakelen, maar als er een code vereist is, helpt dit om onnodig energieverbruik te voorkomen.

NFC Code Touch

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten