Google stopt met “Works with Nest”: het probleem met het cloudgebaseerde Smart Home


juni 11, 2019 in Know How
In het kader van haar ontwikkelaarsconferentie “I/O” heeft de Amerikaanse zoekmachine Google aangekondigd dat ze het merk “Nest”, dat in 2014 voor meer dan 3 miljard dollar werd aangekocht, volledig onder het dak van Google te plaatsen. Wat vanuit een strategisch oogpunt begrijpelijk is, zal in veel smart home-installaties problemen opleveren. Google beëindigt immers het programma “Works with Nest” en vervangt het door de opvolger “Works with Google Assistant”.

Integraties van smart home-leveranciers die niet snel genoeg reageren op deze aanpassing of geen deel uitmaken van het nieuwe programma “Works with Google Assistant”, waarbij de instapdrempels veel hoger liggen dan bij de voorganger, zullen niet meer werken. Duizenden producten en installaties zijn getroffen. Actuele berichten hierover zijn te vinden op The Verge, Engadget en DerStandard.

 

Het probleem met cloudafhankelijke smart home-oplossingen

Afhankelijk van de fabrikantenserver
De ontwikkeling geeft duidelijk een van de grootste zwakten aan van op de cloudgebaseerde smart home-oplossingen. Als een fabrikant besluit om een dienst uit te schakelen, worden duizenden functionerende producten en integraties gewoon van de ene dag op de andere onbruikbaar.

Om de installatie te redden, is er dan minstens één update nodig. Dit kost in ieder geval tijd en vaak zelfs geld. Als er geen opvolger wordt aangesteld, bestaat het reële gevaar dat dergelijke installaties permanent nutteloos worden.

Afluisteren van jouw privéleven
Het recente “afluisterschandaal” van de Amazon Alexa-apparaten werd uitgebreid in de pers gerapporteerd. Medewerkers van Amazon hadden duizenden spraakopdrachten afgeluisterd, uitgetypt en geëvalueerd.

Het is minder bekend dat Nest-apparaten ook waren uitgerust met microfoons waarvan kopers niets vanaf wisten. Volgens Google was dit niet de bedoeling. En zelfs als, volgens officiële informatie, Nestgebruikers nooit onopgemerkt bespioneerd werden, blijft het onderwerp altijd delicaat. Dit is dan ook waarom Heise online hierover verslag gevoerd heeft.

Offline beschikbaarheid
Een ander probleem van cloud-gebaseerde oplossingen ligt voor de hand: offline werken dergelijke producten niet of slechts in beperkte mate. Een stabiele internetverbinding is daarom een ​​basisvereiste.

Het Loxone Real Smart Home vs. de cloud

In een Loxone Real Smart Home zijn dit zaken waarover je je geen zorgen hoeft te maken.

  • Het Loxone Smart Home werkt volledig zonder de cloud en is niet afhankelijk van “Loxone-servers”.
    Bij de integratie van producten van derden vertrouwen we ook op lokale interfaces of het lokale netwerk zodat er geen afhankelijkheid is van externe servers. Dit zorgt ervoor dat een bestaande installatie dus altijd zal werken.
  • Jouw gegevens verlaten nooit jouw woning.
    Ze worden uitsluitend lokaal op jouw Miniserver opgeslagen. Hier volgen we een zeer strikt principe: jouw smart home, jouw gegevens!
  • Om het Loxone Smart Home te laten werken, is er geen actieve internetverbinding nodig.
    De belangrijkste functies zijn allemaal offline beschikbaar. Alleen bepaalde services, zoals de caller service en weather service vereisen een actieve internetverbinding.

Ik wil meer over LOXONE weten