Geautomatiseerde LED-veldverlichting bij Slavia Praag Fortuna Arena

Kim Vennekens
januari 11, 2024 in Case Studies
Als het modernste voetbalstadion in Tsjechië heeft de Fortuna Arena geavanceerde veldverlichting nodig die bij die status past. Slavia Praag heeft daarom de oude lampen vervangen door LED-schijnwerpers die uiteraard worden bediend door Loxone en voldoen aan de strengste UEFA-eisen. Het resultaat is dat er aanzienlijke betere verlichting is voor de voetbalspelers, fans en camera’s. Bovendien heeft de overstap naar LED en door hun efficiënte gebruik met Loxone automatisering het stadion een besparing van 30% op de elektriciteitsrekeningen opgeleverd. Daarnaast betekent de automatisering van de verlichting met Loxone dat de club deze nu intelligent kan bedienen, schakelend door aangepaste lichtscènes voor verschillende stadiongebruiken.

LEDsviti.cz (een Loxone Partner) heeft in het stadion modernere, energiezuinigere en daardoor economischere LED-verlichtingsarmaturen geïnstalleerd en geautomatiseerd voor de verlichtingsupgrade van de club. De verlichting van het veld betekent dat er nu veel betere kleurweergave is (praktisch het veld verlichtend tot hetzelfde niveau als daglicht), lage verblinding, lager elektriciteitsverbruik en het elimineren van elke flikkering.   

De installatie van het nieuwe systeem betekent dat de stadionverlichting van Slavia Praag is gesprongen van niveau D rechtstreeks naar niveau A volgens de strikte verlichtingsrichtlijnen van de UEFA. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe het nieuw geïnstalleerde verlichtingssysteem werkt – dat heeft de Fortuna Arena tot één van de best verlichte stadions in Europa gemaakt.

De installatie heeft ervoor gezorgd dat de daken van de tribunes rondom het veld zijn uitgerust met viermodule-LED-schijnwerpers, waarbij één armatuur een vermogen van 1.200 W heeft. Ze verbeteren de ervaring voor toeschouwers in het stadion, evenals voor degenen die naar televisie-uitzendingen kijken.

Deze geweldige verlichting wordt gecontroleerd door het intelligente Loxone gebouwautomatiseringssysteem. Met de Fortuna Arena als het eerste stadion in Tsjechië dat Loxone als BMS gebruikt, betekent dit dat het stadion een unieke mogelijkheid heeft om lichtscènes te creëren en gemakkelijk te bedienen voor verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld, wanneer er een doelpunt wordt gescoord, is er een aangepaste lichtscène voor het vieren van het doelpunt die de perfecte sfeer creëert om het moment te vieren voor de spelers, fans en de televisie-uitzending.

Voordelen van de samenwerking tussen LEDsviti en Loxone:

  • Verlichting kan gecontroleerd en gedimd worden vanuit de Loxone App op een iPad voor degenen met de juiste inloggegevens – dit kan dus op afstand gedaan worden vanuit de controlekamer, waar dan ook in het stadion.
  • De verlichting kan op elk moment gemakkelijk worden veranderd – met de mogelijkheid om dit zelfs tijdens de wedstrijd te doen – het stadion is een geweldige locatie die voorbereid is op het hosten van andere sport- en sociale evenementen, boven de wedstrijden van het A-team van Slavia.
  • Voor verschillende gelegenheden kun je vooraf ingesteld modi hebben en gemakkelijk tussen deze wisselen in de Loxone App.
  • De verlichting heeft een instelbare helderheid (en stroomverbruik). Dus voor dingen zoals training of veldonderhoud is het niet nodig om de schijnwerpers in het stadion op maximale helderheid  te hebben, maar kunnen ze op een lager niveau staan. Dit leidt tot energie- en geldbesparingen.
  • Loxone zorgt voor de geleidelijke opbouw en corrigeert de inschakelstroom wanneer alle armaturen tegelijk worden gestart, zodat deze niet te hoog is. Bovendien kunnen de lampen nu direct aangaan, waar het voorheen 30 minuten duurde voordat ze aan gingen.
  • Slavia heeft hun totale elektriciteitskosten met 30% verlaagd door het moderniseren en automatiseren van hun verlichting. 

Neem een kijkje:

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten