Zo kan je gasloos wonen

Kevin Vertommen
januari 12, 2024 in Know How
Om de CO2-uitstoot te verminderen en de Europese klimaatdoelstellingen te halen, zetten overheden in op gasloze woningen. Wonen zonder aardgas is perfect mogelijk. Leer hier hoe dat in zijn werk gaat.

Gasloos wonen in Nederland

De Rijksoverheid wil vanaf 2050 volledig afstappen van koken en stoken op aardgas. Dan kan dit alleen met duurzame installaties. Bij nieuwbouwwoningen zijn er nu al geen gasaansluitingen of gasgestookte cv-ketels meer mogelijk.

Gasloos wonen in België

In België is vanaf 2025 een aardgasaansluiting verboden bij nieuwbouw. Voor nieuwe grote projecten, zoals appartementsgebouwen en verkavelingen, geldt deze regel al sinds 2021.

Stap voor stap naar een gasloze woning

Koken op inductie

Gasfornuizen zijn uit den boze. In een gasloos huis kook je op inductie. Handig, want inductie bakt sneller, is energiezuiniger en veiliger. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken, omdat het uit één geheel bestaat.

Je huis verwarmen zonder gas

Verwarmen zonder gas is wel degelijk mogelijk. In de plaats daarvan gaan we elektrisch verwarmen. Dat is niet nieuw. We gebruiken al langer elektrische boilers voor warm water en elektrische radiatoren.

Om op een duurzame manier elektrisch te verwarmen is een warmtepomp de beste optie. Een warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle verwarmingstoestellen. Het produceert 4 tot 6 keer zoveel energie als het verbruikt.

Een goede isolatie als basis

Verwarmen met een warmtepomp wordt pas echt interessant wanneer je huis goed geïsoleerd is. Dankzij een goede isolatie heb je minder energie nodig om alle ruimtes op temperatuur te houden. Wie gasloos wil wonen, moet dus misschien na-isoleren. Een stevige isolatieschil in combinatie met lagetemperatuurverwarming leidt tot het laagste verbruik.

Ventilatie met WTW

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Daarom doe je er goed aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren, liefst met een warmteterugwinning (WTW). Dit systeem gebruikt de warme, vervuilde lucht uit je huis om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Op deze manier dalen je verwarmingskosten.

Tip: plaats zonnepanelen

Gasloos wonen staat bijna synoniem met een elektrificatie. Verschillende toestellen die vroeger op aardgas werkten, worden vervangen door elektrische varianten, bijvoorbeeld van een gasketel naar een warmtepomp.

Daarom heeft een woning zonder aardgas automatisch een hoger stroomverbruik.

Dit kan je opvangen door zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen zijn een goedkope en milieuvriendelijke manier om elektrisch te koken en te verwarmen. En met behulp van een thuisbatterij zal je zelfconsumptie nog meer toenemen.

Gasloos bouwen? Ga voor een smart home

In een gasloze woning heb je absoluut een slim energiebeheer nodig. Zonnepanelen, warmtepomp, vloerverwarming, ventilatie, thuisbatterij… al deze technieken moeten op elkaar afgestemd zijn.

Loxone zorgt hiervoor.

Een Loxone smart home automatiseert alles in huis. Zo geniet je van meer comfort en een lager energieverbruik. Hier zijn alvast enkele voorbeelden:

N

Optimalisatie van energiestromen tussen stroomnet, zonnepanelen en thuisbatterij

N

Warmte bufferen in het boilervat bij een overschot aan energie

N

Verbruikers op een intelligente manier inschakelen

N

Slimme regeling van vloerverwarming, convectoren en radiatoren

N

Samenwerking tussen verwarming en zonwering

N

Bescherming tegen overbelasting

Thermostaat instellen via de Loxone App

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten