Een kijk in het leven van de familie Felberbauer

Bertien Van Peer
december 18, 2018 in Case Studies

Zonnestralen schijnen op het dorpsplein, we horen kinderen lachen en enkele senioren zijn op weg naar de winkel – we bevinden ons in het hart van het romantische dorp Ternberg in Oostenrijk. Hier heeft het vierkoppige gezin Felberbauer hun vakantiehuis van 140m² omgetoverd tot een woning voorzien met de intelligentie van Loxone. Waarom heeft het gezin hiervoor gekozen en hoe heeft het hun leven veranderd? Dit vertellen de Felberbauers jou zelf in onderstaande blog. Ze openen immers de deuren van hun Loxone Smart Home.

De Felberbauers stellen zich voor

Hoofd van de familie Jürgen staat als één van vier zaakvoerders van de CAE Expert Group, een bedrijf gespecialiseerd in ECAD systemen, in voor het financiële welzijn van het gezin. Als sociaal geëngageerde burger beheert de voormalige marathonloper daarnaast ook zijn taken als vice-burgemeester in de gemeente Ternberg. De jongedame die Jürgen door dik en dun steunt is vrouw en moeder Petra. Als gecertificeerd verpleegster werkt zij deeltijds in het naburige woonzorgcentrum. In het middelpunt van het verdere verloop van de dag staan natuurlijk de twee kinderen: tiener Lukas (13) en dochter Julia (10).

De Felberbauers stellen zich voor

Hoofd van de familie Jürgen staat als één van vier zaakvoerders van de CAE Expert Group, een bedrijf gespecialiseerd in ECAD systemen, in voor het financiële welzijn van het gezin. Als sociaal geëngageerde burger beheert de voormalige marathonloper daarnaast ook zijn taken als vice-burgemeester in de gemeente Ternberg. De jongedame die Jürgen door dik en dun steunt is vrouw en moeder Petra. Als gecertificeerd verpleegster werkt zij deeltijds in het naburige woonzorgcentrum. In het middelpunt van het verdere verloop van de dag staan natuurlijk de twee kinderen: tiener Lukas (13) en dochter Julia (10).

Een verandering voor iedereen

Het gezin van vier blikt terug op hun vroegere leven in het naburige dorp Dürnbach. Omdat de job van Jürgen toen ook al in Ternberg was, moest hij dagelijks op en neer pendelen. Ook de functie van vice-burgemeester was moeilijk op te volgen vanop afstand. Dit zijn twee van vele redenen om te verhuizen naar Ternberg. Toen de beslissing van de verhuis viel, werd ook iets anders klaar en duidelijk: in de nieuwe woning moest intelligentie geïntegreerd worden.

“In heb een groot respect voor automatisering, hoewel ik hier in het begin wel wat bang voor was. Dat komt door mijn werk als verpleegster waar ik afhankelijk ben van een foutloze functionaliteit van automatische apparaten. Na enkele sceptische observaties zoals de zonwering die zich in stand van bescherming zet bij storm, waren mijn zorgen echter snel verdwenen.” – verklaart Petra.

Kunst en verlichting i.p.v. technische gimmicks

Bij de Felberbauers vind je geen displays in de voorgrond terug, maar wel knappe kunstwerken van hobbyschilder Petra. Het gezin was het eens dat de kunstwerken mochten opvallen en dit in combinatie met gezellige lichtstemmingen. Zo decoreren individuele lichtstemmingen het woon-, eet- en kookgedeelte.

Weinig handelingen
dankzij intelligente zonwering

“Natuurlijk ondersteunt Jürgen mij in het huishouden, maar ik heb vaak het gevoel dat mijn huishoudelijke taken nooit eindigen. Dan zijn er ook nog Lukas en Julia die ik een handje help met hun huiswerk en met wie ik gewoon tijd wil doorbrengen. Om eerlijk te zijn had ik er niet bij stilgestaan, maar de kleine dingen zoals het automatisch op en neer gaan van de zonwering, nemen mij veel taken uit handen die ik nu kan besteden aan mijn huishouden en kinderen. Of ook eens een keertje aan mezelf” – zegt Petra.

Naast de minder handelingen, geniet het gezin in de zomer ook van aangenaam koele ruimtes. Na het werk komen Petra en Jürgen thuis in aangename temperaturen in plaats van in een oververhitte woning. Hiervoor heeft de zonwering volledig uit zichzelf gezorgd.

Slimme consumenten + energiedeskundigen
= gratis tankstation op zonne-energie

Jürgen houdt zich graag en veel bezig met het besparen van energie, hij was dan ook heel blij met zijn PV-systeem op het dak van de woning. Wanneer de zon aanwezig is in Ternberg, genieten Jürgen en Petra niet alleen van warme temperaturen, maar ook van gratis brandstof voor hun wagen.

De slimme woning zorgt voor het intelligent opladen. Wanneer bijvoorbeeld de sauna, de oven en de wallbox gelijktijdig worden gebruikt, dan voorkomt de woning automatisch een overbelasting.

Volledig saunaprogramma – op kantoor

Sommige dagen lijkt er simpelweg geen einde te komen aan al het werk en moet Jürgen het werk mee naar huis nemen. Dagen zoals deze brachten hem, om stress tegen te gaan, op het ingenieuze idee om een sauna te integreren in het kantoor. Zo gezegd, zo gedaan. De bijhorende sturing van de sauna zit automatisch geïntegreerd in het Loxone Smart Home, dit bespaart op zijn beurt ook nog eens kosten.

Een aangename geur, een ontspannende kleurwissel, aangenaam warme infraroodstralen en een hete saunakachel helpen Jürgen erbij om de dagelijkse stress te vergeten en gewoon los te laten. De sauna kan worden geactiveerd dankzij een druk op de knop of vanop afstand zoals bv. vanop de skipiste.

Veilig & eenvoudig de deur openen

Kindvriendelijke toegang

Wanneer Julia of Lukas thuiskomen na school, zoeken ze eenvoudig de iButton aan hun sleutelhanger en openen ze zo de voordeur.

Eerste voordeel: diagnosefunctionaliteiten geven voortdurend weer wanneer iemand de woning betreedt. Goed voor de ouders, minder goed voor de kinderen 😉

Tweede voordeel: het verlies van een iButton is in tegenstelling tot het verlies van een sleutel niet zo erg. De iButton is goedkoop en kan snel en eenvoudig worden gedeactiveerd. Sloten veranderen behoort dus tot het verleden.

Alles onder controle –
ook vanop afstand

Petra bestelt graag online. Wanneer er echter niemand thuis is om het pakketje te ontvangen, kan Petra vanop afstand de deur openen voor de postbode.

De gezinsfunctie:
bescherming tegen overlopen

Jürgen is op de hoogte van de kosten en gevaren van een overvolle badkuip en heeft hiervoor iets slims geïntegreerd. 

De Felberbauers hebben een via het Loxone systeem geïntegreerd magneetventiel geïnstalleerd in hun badkuip. Hier wordt een vooraf ingestelde tijd bepaald hoelang de kuip mag worden bijgevuld. Nadat de tijd verstreken is, sluit de klep zich en zo wordt automatisch het overlopen verhinderd. Veiligheid voor alles!

“Cool en praktisch”

“Ik hou enorm van de app. Ik vind het heel praktisch dat ik niet meer van knop naar knop dien te lopen om iets uit te schakelen. Ik toon de app ook vaak aan mijn vrienden op school, het is gewoon cool en praktisch.” – vertelt de app-fan Julia.

Een blik op de toekomst

“Hoewel alles een beetje anders is dan voorheen, zijn wij blij dat we deze stap gezet hebben. Veel dingen hebben wat tijd nodig om eraan te wennen, maar wie houdt er niet van te wennen aan minder handelingen? We denken voortdurend aan nieuwe dingen die we overwegen. Zo denken Petra en ik eraan om de televisie in de kamer van Lukas eveneens aan te sturen met Loxone aangezien hij vaak te lang tv kijkt. Maar we denken er nog over na …” – lacht Jürgen.

Ik wil meer over LOXONE weten