Geoptimaliseerde klimaatregeling met Loxone & De Dietrich

Bertien Van Peer
november 24, 2022 in Technology
De BDR Thermea groep gebruikt Loxone voor de bediening op afstand van warmtepompen en airconditioners van het topmerk De Dietrich (of ook BAXI gasketels). Deze apparaten kunnen nu gemakkelijk in het Loxone systeem worden geïntegreerd! Zo biedt de groep zijn klanten een kant-en-klare oplossing waarmee hun warmtepompen en airconditioners gemakkelijk kunnen worden bestuurd en op afstand kunnen worden beheerd voor onderhoud. De combinatie van geavanceerde technologie levert intelligente verwarmings- en koelingsregeling, maximale efficiëntie, servicemeldingen en een mobiele app met instellingen en rapporten. Elke verwarmingsmonteur kan de oplossing inpluggen. Dit alles heeft BDR Thermea het certificaat “works with Loxone” opgeleverd.

Stel je voor dat de temperatuur in je huis elke dag precies zo is zoals je deze ooit in de mobiele app hebt ingesteld. Jouw woning of gebouw wordt op tijd verwarmd of gekoeld, zonder vertraging, omdat het systeem kan leren en zich kan aanpassen aan de omstandigheden. En dankzij de samenwerking van meerdere technologieën regelt hij de temperatuur altijd op de meest spaarzame en efficiënte manier. Loxone kan dit allemaal doen met warmtepompen en airconditioners van het bekende merk De Dietrich! Deze kunnen nu naadloos in het automatiseringssysteem worden geïntegreerd.

Hoe werken ze samen? Het Loxone systeem verwerkt de temperatuurbehoefte van de gebruiker en wisselt deze uit met de warmtepomp van De Dietrich. Hij kan dan zo efficiënt en spaarzaam mogelijk werken.

De bewoner van het huis of eigenaar van het gebouw kan eenvoudig de verwarming of koeling instellen volgens zijn wensen – op welk tijdstip hij een bepaalde temperatuur wil hebben. Hij hoeft zich dus nergens zorgen over te maken. Hoewel de temperatuur automatisch wordt geregeld, kan de gebruiker op elk moment in de Loxone App ingrijpen en de huidige temperatuur wijzigen of de standen opnieuw configureren, waar dan ook. Bovendien biedt de Loxone App ook een actueel overzicht van het elektriciteitsverbruik.

Loxone zorgt voor slimme warmtepomp- en klimaatregeling met De Dietrich producten
Loxone zorgt voor slimme warmtepomp- en klimaatregeling met De Dietrich producten

Bovendien zorgt de combinatie van Loxone en De Dietrich voor een extra controle. De gebruiker is onmiddellijk op de hoogte van elk probleem in het verwarmingssysteem en ontvangt een melding. Hij geeft dit door aan de servicespecialist, die met toestemming van de klant op afstand bijvoorbeeld de druk of de temperatuur van het water in het systeem kan bekijken en een diagnose kan stellen. Alle problemen worden tijdig opgespoord en zo worden verdere problemen voorkomen. Het pand is in veilige handen.

Wat is er nog meer? Zoneregeling

Je kan nog verder gaan met de temperatuurregeling. Waarom zou je jouw comfort niet verhogen en elke ruimte van de ideale temperatuur voorzien? Met Loxone kan je temperatuursensoren inzetten en stelventielen gebruiken om de temperatuur in individuele circuits automatisch te regelen. En als het gaat om comfort: vergeet ingewikkelde thermostaten aan de muren, die zijn niet nodig! Dit is echt een automatische en intelligente temperatuurregeling die je vrijwel geen besturingslast oplevert.

Het systeem is verder uitbreidbaar en kan worden aangesloten op andere technologieën, bijvoorbeeld om de temperatuurregeling nog verder te verbeteren. Verwarming, koeling, zonwering of ventilatie werken dan met elkaar samen om totale energie-efficiëntie en besparingen bij de temperatuurregeling te realiseren. Loxone is een veelzijdige en uitbreidbare oplossing.

Loxone zorgt voor slimme warmtepomp- en klimaatregeling met De Dietrich producten

Is het niet geweldig om een warmtepompregelaar te hebben en tegelijkertijd verder te kunnen bouwen aan jouw slimme woning of slim gebouw?

Hoewel de technologie via de Loxone App kan worden gecontroleerd en bestuurd en de Miniserver de gegevens krijgt, stuurt hij ze nergens naartoe. De informatie wordt niet opgeslagen in een Cloud en blijft waar ze hoort te zijn – namelijk thuis.

Over het systeem, de bedrading en de regeling

De Dietrich apparatuur kan in enkele minuten op het Loxone systeem worden aangesloten. Modbus RTU-communicatie wordt het meest gebruikt voor warmtepompen. Modbus is een eenvoudig en robuust communicatieprotocol waarmee de Miniserver waarden van de warmtepomp kan lezen en vice versa. Hier moet je een Modbus Extension voor gebruiken.

Voor de communicatie met de De Dietrich klimaatregelaar gebruiken we de IR Control Air, deze werkt op basis van een infrarood regelaar. Dit is vergelijkbaar met conventionele klimaatregelaars (eenrichtingscommunicatie). De Miniserver stelt voor beide apparaten enkele waarden in en neemt de besturingsfuncties over. Het regelen van het verwarmingssysteem en de daarvoor benodigde berekeningen is geen probleem. Evenals zoneregeling, zongestuurde zonwering en andere Loxone mogelijkheden.

Loxone zorgt voor slimme warmtepomp- en klimaatregeling met De Dietrich producten

Over de De Dietrich warmtepompregeling

De warmtepomp van De Dietrich geeft gegevens door over de watertemperatuur, de druk en de modus waarin hij zich bevindt. De Miniserver informeert de warmtepomp over de gewenste watertemperatuur en zorgt voor de rest. Indien de klant zoneregeling wenst, kan dit worden bereikt met proportioneel geregelde stelventielen. Op de foto zien we de bovenbouw met de stelventielen en de 1-Wire sensoren. De sensoren kunnen worden gebruikt om de vloertemperatuur te meten en de andere om de kamertemperatuur te meten. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over klimaatcontrole met Loxone laat jouw contactgegevens hieronder achter en wij contacteren je zo snel mogelijk.

Hoe slim?

Wanneer je een Loxone gestuurde warmtepomp aankoopt, beschik je over een slim basis bedradingsbrein dat vrij kan worden uitgebreid. Als je het zou gebruiken om zonwering en verlichting te regelen, zou je de eerder genoemd 1-Wire sensoren niet nodig hebben om de kamertemperatuur te meten, aangezien de Touch knoppen een temperatuur- en vochtigheidssensor bevatten (het wordt aanbevolen om de temperatuur van de verwarmde vloer te controleren, de Touch knoppen meten alleen de kamertemperatuur).

Loxone zorgt voor slimme warmtepomp- en klimaatregeling met De Dietrich producten

Leren & regelen

Het doel van automatisering is het coördineren van alle gebouwfuncties en -technologieën. Met Loxone hoeft de eigenaar zich dus geen zorgen te maken. De Miniserver leert hoe lang het duurt om een bepaalde ruimte te verwarmen/koelen en probeert de efficiëntie op basis daarvan te maximaliseren. De zogenaamde verwarmings-/koelingsbehoefte van elke ruimte wordt vergeleken met de buitentemperatuur. Het hangt ook af van de gebruikersmodus, d.w.z. comfort, zuinigheid, afwezigheid. Hierna volgt de samenwerking van PV, airconditioning, warmterecuperatie, verwarming en zonwering. Al deze criteria worden gebruikt voor de perfecte werking van het MaR-systeem van het gebouw. Dit is vooral te danken aan het feit dat zij worden bestuurd door één systeem dat precies weet wat het moet doen.

Airconditioning is ook een fluitje van een cent

Wij regelen standaard de airconditioning volgens drie parameters: ventilatorsnelheid, uitblaastemperatuur en bladkanteling. De Miniserver zorgt weer voor alle beslissingsalgoritmen en slimme functies. Hij probeert te voorkomen dat de kamer oververhit raakt, dus trekt hij de gordijnen dicht voordat de airconditioner begint. Zo start hij alleen als het nodig is.

Tip

Experts opgelet! Wist je dat:
Onze partners soortgelijke functies in een paar uur kunnen programmeren? Snelheid, flexibiliteit, onbeperkte uitbreidbaarheid, dat zijn de voordelen van het werken met ons systeem. Ook zorgt de gratis software voor een automatische visualisatie, diagnose, snelle programmering, beheer op afstand en projectplanning.

Waarom zou je je zorgen maken? Wij bieden verrassende samenwerkingsmogelijkheden voor geschoolde elektriciens, verwarmingsmonteurs of specialisten. Informatie over het partnerprogramma vind je hieronder.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 512 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten