Luxehotel en kantoor verlagen audioverbruik

Bertien Van Peer
november 18, 2022 in Know How
Soms is slechts een kleine verandering nodig voor een indrukwekkend resultaat. In het prestigieuze Mandarin Oriental in Praag besloten de eigenaars het audiosysteem uit te breiden en te upgraden voor meer efficiëntie en milieuvriendelijkheid. De besparingen in grote gebouwen kunnen enorm zijn. De geluidsregeling met de Loxone Audioserver zorgt voor 6 keer minder stroomverbruik.

Alles wat nodig is, is een klein paars apparaat en dan heb je een slim geluidssysteem voor hotels, restaurants, kleedkamers, fitnessruimtes en zoveel meer.

Het Mandarin Oriental in Praag, een hotel dat vaak hooggeplaatste gasten ontvangt, besloot zijn audio te upgraden en uit te breiden. “We hadden twee opties: dezelfde hardware zoals de bestaande toevoegen waaronder een nogal lompe server en versterkers of kiezen voor de Loxone Audioserver. Dankzij deze laatste profiteren we van allerhande besparingen”, aldus Michal Kubíček.

Er werd gekozen voor de Loxone Audioserver, de slimme controller voor intelligente multiroom audio. Deze stuurt nu 8 audiozones aan die voornamelijk de openbare ruimtes van het hotel vormen. Het resultaat? Een maximaal stroomverbruik van 400 W. De eerste, minder efficiënte optie kon tot 1200 W verbruiken. Het jaarlijkse verschil in stroomverbruik is (bij een werking van 10 uren gedurende 365 dagen) 4,38 MW versus 1,46 MW.

“De oplossing bespaart ook ruimte. Conventionele versterkers hebben kasten nodig, zogenaamde racks. Audioservers passen gemakkelijk in een klassieke kast,” voegt Michal Kubíček eraan toe.

bar

Bovendien heeft de Audioserver als klasse D-versterker een rendement van 90% en dus een aanzienlijk lager stroomverbruik dan gangbare audiosystemen met een hoger vermogen.

We kijken niet naar het verschil in maximaal stroomverbruik, maar naar het werkelijke stroomverbruik.

Kantoorverbruik is 6,5 keer lager

Een interessante vergelijking wordt ook geboden door de Loxone vestiging in Tsjechië-Budejovice waar onlangs de besturing van het audiosysteem werd vervangen. Gemeten besparingen:

De standaard controleserver met 2 versterkers en 24 luidsprekers verbruikte 212 W per uur. De Audioserver daarentegen verbruikt slechts 33 W voor dezelfde werking. Dat is tot 6,5 keer minder!

Muž ukazuje Audioserver

Als we berekenen dat de audio 240 werkdagen in bedrijf is, met 12 uur normale werking en 12 uur stand-by, is het verschil 684 kWh versus 118 kWh! Dat scheelt meer dan 350 euro (€ 427 ~ € 66). En hoe groter de ruimte en hoe meer zones, hoe meer de besparingen toenemen.

Dit was een ideale situatie waarbij de versterkers volledig worden benut. Als we zelfs maar 1 extra luidspreker hadden willen toevoegen, zou de oorspronkelijke oplossing een hele extra grote versterker hebben vereist. Met de huidige, economische oplossing zou het voldoende zijn om een Stereo Extension toe te voegen.

Als we kijken naar de technische labels en het maximale stroomverbruik, zijn de cijfers nog interessanter. Op volgende besparingen kunnen we maximaal rekenen:

Originele oplossing

→ Maximaal opgenomen vermogen 3250 W

Na omrekening in kW, vermenigvuldigen met de wisselprijs van elektriciteit per kWh:
3,25 × € 0,7 = 2,28 €/h

In bedrijf 12 uur per dag, 240 dagen per jaar:
2,28 × 12 × 240 = € 6566 (jaarlijkse kosten tegen de huidige gemiddelde elektriciteitsprijs (november 2022))

Huidige oplossing

→ Maximaal opgenomen vermogen 540 W

Na omrekening in kW, vermenigvuldigen met de wisselprijs van elektriciteit per kWh:
0,54 × € 0,7 = 0,38 €/h

In bedrijf 12 uur per dag, 240 dagen per jaar:
0,38 × 12 × 240 = € 1094 (jaarlijkse kosten tegen de huidige gemiddelde elektriciteitsprijs (november 2022))

⇒ Besparingen tot 5.500 euro!

Kosten aankoop Loxone toestellen voor een soortgelijke muziekinstallatie:

1 x Audioserver: € 478,71
10 x Stereo Extension: 10 x € 239,35 = € 2393,5
1 x Miniserver Go: € 372,75
2 x Voeding 24V, 10A: 2 x € 151,91 = € 303,82
Totaal: € 3549 excl. BTW

=> De installatie is op minder dan één jaar terugverdiend!

De voordelen van slimme multiroom audio in een groot gebouw

Bij de integratie van audio is het veel voordeliger om te kiezen voor automatisering met de Loxone Audioserver. Niet overal zijn superkrachtige audiosystemen nodig, die immers ook meer warmte produceren en het verbruik van actieve koeling verhogen. De Loxone Audioserver zorgt zowel voor het geluid in een gewone woning als in een kantoorgebouw, in hotels, restaurants en andere grote gebouwen. Met veel minder stroomverbruik, maar perfecte resultaten.

Het biedt een passende en absoluut synchrone muzikale achtergrond voor elke ruimte. Dezelfde muziek kan worden gecombineerd in verschillende ruimtes of elke afdeling van het bedrijf of een deel van het hotel kan verschillende muziek hebben.

Het bespaart ook geld door de muziek te regelen op basis van aanwezigheid. Waarom moet er bijvoorbeeld in de toiletten in de lobby de hele tijd muziek aan staan? Het begint pas als er iemand binnen is. Het starten en stoppen van het geluid kan ook worden gekoppeld aan de openingstijden van het gebouw of het vertrek van de laatste werknemer.

Met intelligente audio krijgt de eigenaar ook bonusfuncties die er een echt intelligent gebouw van maken:

ikona šipky

Beveiliging – luidsprekers kunnen worden aangesloten op het alarm, ze zullen een akoestisch alarm laten weerklinken in alle ingestelde zones. In geval van inbraak, maar ook in geval van brand of waterlekkage (het is noodzakelijk om raam- en deurcontacten of rookmelders en watersensoren te integreren).

ikona šipky

Slimme deurbel – bij aansluiting op de intercom kan het deurbelgeluid via de luidsprekers worden afgespeeld. Dit in ruimtes waar het zinvol is, bijvoorbeeld bij de receptie. 

ikona šipky

Text-to-speech – gesproken boodschappen kunnen uit de luidsprekers klinken als zich een onverwachte situatie in het systeem voordoet.

ikona šipky

Individele boodschappen – wil de zaakvoerder alle afdelingen bijeenroepen voor een spoedvergadering op zijn bureau? Neem de boodschap gewoon op in de app en speel het af in de gewenste zones.

ikona šipky

Voor elk tijdstip of situatie – in de keuken draaien de koks de hele dag door energieke muziek. In de gastenruimte speelt ’s middags een ontspannend deuntje of een playlist met actuele hits. Om 17u00 schakelt de audio automatisch over op loungemuziek om de juiste sfeer te creëren voor een ontspannen diner.

ikona šipky

Bediening – intuïtief in de app of via de elegante Touch die ook het licht en de jaloezieën bedient. Dit maakt elke handmatige controle veel eenvoudiger en uniform.

ikona šipky

Totaaloplossing – de Audioserver maakt deel uit van het universele Loxone-systeem. Het kan te allen tijde snel en gemakkelijk worden uitgebreid, zelfs met draadloze technologie. Ook verlichting, zonwering, verwarming of koeling, ventilatie, toegang en andere technologieën in het gebouw kunnen in één oogopslag intelligent automatisch worden geregeld. Alles in één oplossing, je hoeft geen extra systemen voor éénmalig gebruik aan te schaffen.

Exploderende energiekosten –
maak je klaar voor de winter

Duizenden euro’s meer! De kosten van de typische energiemix zijn geëxplodeerd! Op onze Energie Hub vind je veel belangrijke informatie over de energiecrisis en handige tips om tot 40% energie te besparen!

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten