Waarom maak je best gebruik van CAT 7 bekabeling?

Bertien Van Peer
mei 7, 2018 in Know How

Wat is een CAT 7 kabel?

De CAT 7 kabel is een zogenaamde shielded twisted pair kabel die voldoet aan de nieuwste kabelstandaard voor high speed ethernet gebaseerde computernetwerken. We bevelen het om verschillende redenen aan voor de toekomstbestendige, stervormige bekabeling van sensoren (temperatuurvoelers, bewegingsmelders & co) in een Smart Home (Loxone Standaard).

CAT 5, CAT 6 & CAT 7 – Wat is het verschil?

Je vraagt je misschien af waarom je zou kiezen voor een CAT 7 kabel? Wel, de CAT 7 kabel onderscheidt zich om verschillende redenen van eerdere ethernet kabel standaarden zoals CAT 5 en CAT 6. Eén van de grootste voordelen van een CAT 7 kabel in vergelijking met oudere standaarden is de afscherming. Deze is minder gevoelig voor storingen en zorgt voor ruisonderdrukking. Hoewel je met de CAT 7 kabel kiest voor de duurdere optie, kies je tegelijkertijd ook wel voor de meest duurzame en toekomstzekere kabel.

Tree kabel en CAT 7 kabel van Loxone

Waarom een CAT 7 kabel gebruiken?

Er bestaan veel redenen om te vertrouwen op moderne standaarden voor de bekabeling bij jou thuis. CAT 7 biedt enkele voordelen ten opzichte van zijn voorgangers. We sommen de belangrijkste hieronder even op:

Collage Eindrücke CAT 7 Kabel
1. Krijg meer voor jouw geld

Wist je dat er tot 500 meter kabel voor sensoren gelegd wordt in een doorsnee woning? De kosten van de CAT 7 kabel bedragen ongeveer € 0,7/m. In totaal komt dit dus uit op om en bij de € 490 aan materiaalkosten. De investeringskosten zijn dus onbeduidend in vergelijking met de totaalkost van een woning, de impact is echter enorm! Bespaar dus zeker niet op de kabels.

2. Toekomstbestendig

Onze levenssituaties veranderen. Wat vandaag een kinderkamer is, wordt binnen 20 jaar misschien een kantoor. Het is dus logisch dat we bij onze planning ook rekening houden met de toekomst. Met de CAT 7 kabel kies je voor de nieuwste kabelstandaard en kan je een flexibel en uitbreidbaar kabelsysteem creëren. Ook wanneer je bij de nieuwbouw nog niet aan de ombouw wenst te denken, is de basis al gelegd voor toekomstige veranderingen.

3. Grotere koperen dwarsdoorsnede

Wil je meer elektriciteit en minder spanningsverlies? Dit wordt verzekerd met de grotere koperen dwarsdoorsnede van de CAT 7 kabel. Bovendien zijn de draden eenvoudiger vast te klemmen.

4. Dubbele afscherming

In vergelijking met CAT 5 is een CAT 7 kabel veel minder gevoelig voor storingen. Waarom? CAT 7 heeft een totale afscherming, evenals een individuele afscherming van elk aderpaar (twisted pairs). Hoogspanningskabels of waterleidingen hebben daardoor veel minder invloed.

Is er een mogelijkheid om de thuisbekabeling in een Real Smart Home te minimaliseren?

Ja! Bij de ontwikkeling van Loxone Tree hadden we een duidelijk doel voor ogen: de inzet van bekabeling en installatie van drukknoppen, sensoren enz. in een Loxone Smart Home tot een minimum te reduceren. Dit zonder compromissen inzake flexibiliteit in de topologie of communicatiesnelheid van de apparaten.

Met Tree betreden we een nieuw era in Smart Home technologie. Speciaal ontworpen voor het Loxone Smart Home maakt het de integratie van randapparatuur in de woning revolutionair eenvoudig!

Animation - Beispiel für die Hausverkabelung mit Loxone Tree

Eenvoudig bekabeld. Volledig schaalbaar.

Loxone Tree biedt jou volledige flexibiliteit bij de keuze van de topologie. De Tree Extension vormt hierbij de “stam”. Van hieruit vertrekken tot 100 Tree randapparaten als takken. Bovendien kan de bekabeling individueel van apparaat tot apparaat gelegd worden.

Leg bijvoorbeeld een tak in elke verdieping met vertakkingen naar elke ruimte. Sluit aan de takken de randapparatuur aan.

Grafik Hausplan - Verkabelung mit CAT 7 und Loxone Tree

Laat ons praten over jouw Smart Home!

Overtuigd? Laat ons dan praten over jouw Smart Home! Wij beantwoorden jouw vragen over het leven in een Loxone Smart Home en helpen je graag de perfecte Loxone Partner te vinden.

Ik wil meer over LOXONE weten