Loxone Air – Využití v praxi díl 1.


5 října, 2016 in Know How

Stavba nového domu či kompletní předělání elektroinstalace již dávno není podmínka získání komfortu inteligentní domácnosti. Díky naší Loxone Air technologii můžete svůj domov proměnit v plnohodnotný chytrý dům snadno a rychle. Toto je první ze série dvou článků, v nichž jsme se rozhodli přiblížit vám využití bezdrátového řešení Loxone Air na praktické ukázce skutečného projektu našeho kolegy Floriana. Dozvíte se, jaké Air produkty použil ve svém novém bytě a co mu jeho nové chytrém bydlení přineslo.

Inteligentní světla s Loxone

Chytré osvětlení

Důležitý aspekt každé chytré domácnosti je ovládání osvětlení. Jakmile vejdete do Florianova bytu, přivítá vás „základní“ denní osvětlení. Nejen, že Florian nikdy nemusí hledat po tmě vypínače, ale navíc se nestane, že by nechal rozsvíceno. Světla se sama vypnou, když opustí byt. Aby se zbavil neustálého otravného vypínání a kontrolování světel, rozhodl se svěřit Loxone Autopilotovi světla v celé domácnosti. Miniserver zná intenzitu osvitu v každé místnosti, tudíž dokáže sám rozhodnout, která světla je třeba zapnout a kdy. Pokud je slunečno, světla se během dne zbytečně nerozsvěcují. Samozřejmě je tu ale vždy možnost si ručně rozsvítit pomocí dotykového tlačítka Loxone Touch, pokud by potřeboval více světla. Loxone Touch Florianovi umožňuje snadno kontrolovat hned několik funkcí chytrého bytu, i když má velikost jednoho běžného přepínače. Disponuje totiž pěti dotykovými tlačítky, které lze nastavit přesně podle potřeb konkrétní místnosti. Když z nějaké odchází, dvojstiskem Loxone Touch ji vypne celou. Dotírající pocit, že na něco zapomněl, nyní patří minulosti. Když si chce Florian vytvořit příjemnou atmosféru v obýváku, může k tomu jedním stiskem využít všechny dostupné světelné zdroje najednou. V konvenční instalaci by byla velmi drahá snaha takto integrovat například lampičku s pevným osvětlením, abyste vytvořili „scénu“. Florian tento problém vyřešil snadno díky Smart Socket Air. Ta spolupracuje s RGBW 24 V Dimmerem (LED pásky), Nano IO Air a Nano Dimmer Air (obojí pro klasická stropní světla).

LED podsvětlení postele

Další skvělá ukázka využití osvětlení je v ložnici. Florianova postel má zabudované LED pásky. Pokud sundá nohu z postele uprostřed noci, pohybový senzor spustí speciální noční scénu: velmi jemné světlo, které akorát postačí třeba pro cestu do koupelny, aniž by mu přetrhlo spaní.

Jak to funguje:

Miniserver je mozkem domácnosti, který vše propojuje. V případě rekonstrukce jako je tato se skvěle uplatní varianta Miniserver GO. Ta nabízí stejnou funkčnost jako originál, pouze místo komunikace po kabelu se informace posílají bezdrátově (vlastní technologie Loxone Air). Dosah signálu je díky využití sítě typu MESH dále rozšiřován pomocí koncových zařízení, spolehlivost je tedy zaručena.

Jak na chytré ovládání světel Loxone: inteligentní tlačítko

Pro ovládání hlavního osvětlení Florian použil vestavný modul Nano IO Air, k němuž pak snadno připojil tlačítko Loxone Touch for Nano. Navíc přidal bateriovou verzi tlačítka Touch Air na místa, kde se s nimi v kabeláži nepočítalo. Tato tlačítka můžete klidně položit na noční stolek či nalepit kdekoliv na zeď.

inteligentní dům: bezdrátové tlačítko Loxone

Dále po bytě rozmístil

Několik Pohybových senzorů Air. Ty jsou rovněž napájeny z baterie, proto je lze snadno umístit prakticky kdekoli (na strop, pod linku, pod barový stůl, na polici atd.). Po pouhých 20 minutách práce byl schopen tato světla ovládat i plně automatizovat.

Úspory energií s Loxone: chytrá zásuvka, elektrická hlavice na topení

Úspory energií s Autopilotem

Jiná z výhod Florianova chytrého bytu je efektivní hospodaření s energiemi. Ještě podstatnější než osvětlení je v tomto případě ovládání teploty. S Loxone Air může Florian propojit všechny zdroje topení či chlazení a nechat jejich ovládání na Autopilotovi. Florian si pouze určí, jakou teplotu chce mít v které místnosti a kdy. Žádoucí teplota v ložnici bude pravděpodobně jiná, než v koupelně. Miniserver se například postará o to, aby byla v kuchyni komfortní teplota přesně v době, kdy Florian vstává a jde si připravit snídani. Začne totiž topit s dostatečným předstihem a stejně tak i přestane, neboť zakrátko Florian odchází do práce. Na vaše zvyky se inteligentní domácnost postupně adaptuje a zároveň se učí schopnosti různých zdrojů tepla. S ohledem i na vliv počasí si vytváří logiku řízení, o níž se uživatel nemusí starat. Chování tohoto režimu Autopilota ale Florian vždy může ovlivnit. Například, když se vrací dřív z práce, a dům tak začne topit s předstihem. Pokud by Florian odjel na delší dobu, Autopilot to sám rozpozná a přejde do úsporného režimu. Díky tomu předejde zbytečnému plýtvání energiemi, ale zároveň stále bude chránit byt před škodlivým vlivem mrazu. Častým problémem regulace teploty v domácnosti jsou otevřená okna. Zejména pokud máte děti, jistě víte, o čem je řeč. V takové situaci nejen, že doslova peníze letí oknem, ale také snadno přetopíte celý dům. Přitom existuje jednoduché řešení, které využil i Florian, a sice okenní kontakty. Díky nim chytrý byt ví, že jsou okna otevřená, a reflektovat to při regulaci teploty. Pokud je potřeba, Florian se o tom dozví notifikací. Jiným příkladem žroutů energie v domácnosti jsou spotřebiče ve standby režimu. Při celoročním provozu se bavíme klidně o tisícikorunách ročně. Nikoli však v chytré domácnosti, kde lze odpojovat nepotřebné spotřebiče od sítě automaticky, když spíte či nejste doma.

Jak na to:

Aby mohla fungovat inteligentní regulace každé místnosti, Miniserver potřebuje znát teplotu v ní a mít možnost ovládat její tepelné zdroje. O regulaci se v tomto případě starají Hlavice Air na radiátorech. Díky Loxone Air zařízením má Florian ve všech pokojích několik možností měření. Teplotní čidla jsou zabudována přímo v tlačítkách, pohybových senzorech, hlavicích a dokonce i v chytré zásuvce Smart Socket Air. Posledním střípkem skládačky byly kontakty na všech oknech a dveřích.

Teplotní a vlhkostní senzor pro inteligentní ventilaci

Chytré větrání

Koupelny obvykle trpí vysokou vlhkostí a bez dostatečného větrání se brzy dočkáte v lepším případě plísně na dlaždičkách. Pokud, jako ve Florianovo bytě, vaše koupelna nemá okno, nemůžete se spoléhat jen na čerstvý vzduch. Musíte řešit ventilátor. Ale kdo na něj má stále myslet a zapínat jej? Můžeme jej nechat spouštět spolu se světlem, ale to pak bude hučet neustále, což není zrovna nejlepší řešení. Naštěstí Loxone Air si poradí i v tomto případě a nabízí možnost svěřit koupelnu do rukou Autopilota, který zajistí inteligentní větrání. Pro tyto účely je ideální volbou Senzor teploty a vlhkosti Air, který dokáže velmi rychle zaznamenávat změny vlhkosti. Ve spolupráci s pohybovým senzorem bude chytrá ventilace pracovat jen, když bude třeba a zároveň nebude Floriana obtěžovat.

Loxone Air: smart home bez kabeláže

Loxone chytrý dům se za vás stará o spoustu malých věcí. Když to ale sečtete, čtyřčlenná domácnost s Autopilotem takto ušetří až 50 000 úkonů, které by jinak někdo musel učinit, pokud by tedy vůbec mohl (pracuje, i když nejste doma). Vy tak žijete pohodlněji a ušetřený čas můžete věnovat zajímavějším věcem. Plánujete dům, rekonstrukci či už jste v plném stavebním zápalu? Pokud vás láká chytrá domácnost, přijďte se zadarmo podívat a vyzkoušet si ji na vlastní kůži. V našem vzorovém bytě na 200 m² vám vše ukážeme v praxi, odpovíme na dotazy a třeba i společně najdeme ideální řešení pro váš projekt.

Přihlásit se na prohlídku

Nebo také můžete:

Najít partnera ve svém okolí

Loxone produkty využité ve Florianově bytě:

Proměnit obyčejný byt na inteligentní byt stálo Floriana necelých 75 tisíc korun (2 800 €) a nezabrala mu víc než jedno odpoledne. Chytrá domácnost s Autopilotem není sci-fi ani nedostupný luxus.

Chci být informován o novinkách