Verlichting automatiseren in de keuken

In het kort: verlichting automatiseren in de keuken voor meer comfort

In een moderne keuken met veel kastruimte hebben we normaal gesproken verschillende lichtpunten aan het plafond, onder de meubels, in het kookeiland, in de afzuigkap en andere. Deze zorgen allemaal voor een bepaalde sfeerverlichting in de keuken.

Het kan moeilijk zijn om al deze verlichting te bedienen met schakelaars. We zouden ten eerste veel verschillende drukknopen nodig hebben en bovendien moeten we kunnen onthouden welk knopje welk lichtpunt aanstuurt. Terwijl u kookt, is het bovendien nog moeilijker of erg oncomfortabel om met vuile handen de verlichting te veranderen en in het slechtste geval moet u bij het verlaten van de keuken elk licht één voor één manueel uitschakelen. Verlichting automatiseren biedt hier de oplossing.

Oplossing & Configuratie: verlichting automatiseren met het Loxone systeem

De Loxone oplossing verandert de manier waarop we de verlichting in de keuken en in welke ruimte dan ook thuis of in een ander gebouw regelen. Het Loxone systeem gaat de verlichting automatiseren. We denken niet in één schakelaar en één lichtpunt, we werken met stemmingen waarbij we verschillende lichtbronnen tegelijk sturen, afhankelijk van onze activiteit. We kunnen verschillende lichtstemmingen voorbereiden zoals koken, eten enz.

De verlichting automatiseren is de eerste manier van besturen. Wanneer we in de keuken komen, gaat de basis lichtstemming aan. Deze gaat automatisch terug uit wanneer we niet meer in deze ruimte zijn. Dat is de meest comfortabele en energiezuinige regeling.

Onder de keukenkast kunnen we een bewegingsdetectie hebben waardoor de we kunnen spreken van slimme verlichting onder de keukenkasten. Wanneer er beweging wordt gedetecteerd op de werkplek, zoals bv. het nemen van een mes of het plaatsen van een snijplank, wordt dit geregistreerd en gaat het licht automatisch aan. De verlichting automatiseren betekent ook dat deze terug uit gaat vanaf het moment dat er geen beweging meer gedetecteerd wordt.

Wanneer we de lichtstemming handmatig willen veranderen, hebben we verschillende mogelijkheden: 

  • Via de Touch of Touch Pure aan de muur. Deze knoppen bieden vijf drukpunten waarmee we naast de verlichting overigens ook de zonwering en de muziek kunnen bedienen.
  • Wanneer het oppervlak compatibel is, kunnen we de Touch Surface onder het keukenblad installeren en hebben we dezelfde drukpunten als bij onze andere knoppen. Deze is ook ideaal te gebruiken met natte of vuile handen.
  • De Touch and Grill is ook een bedieningsknop, maar heeft tevens ook twee temperatuursensoren, zodat we de temperatuur van het voedsel kunnen controleren of een handige timer kunnen realiseren. 

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Smart Kitchen Cabinet Lighting

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant moeten overwegen om de verlichting te automatiseren in de keuken?

De verlichting onder keukenkasten is niet altijd even handig in gebruik. In een conventionele woning wordt er bij het verlaten van de keuken op de schakelaar gedrukt om de verlichting uit te schakelen terwijl er dan vaak nog een licht brandt boven bv. de gootsteen. Verlichting automatiseren biedt hier de oplossing. Of één knop die de gezamenlijke verlichting in de ruimte uitschakelt.

Lichtsturing via stemmingen zorgt ook voor mooie sfeerverlichting in de keuken. En wanneer we de verlichting automatiseren minimaliseren we automatisch het aantal drukknoppen tegen de muur.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks