AAL: LED trapverlichting helpt valincidenten voorkomen

In het kort: LED trapverlichting voorkomt valincidenten

Trappen in de woning brengen altijd een zeker risico op ongevallen met zich mee. Goede trapverlichting is van groot belang omdat blijvende verwondingen kunnen ontstaan ​​door slechte of volledig ontbrekende trapverlichting. In het ergste geval kan een val zelfs tot de dood leiden.

Indirecte verlichting op de trap biedt een hoog veiligheidsniveau en verfraait discreet de trap en de gang. Om in de toekomst geen treden meer te missen, zijn er enkele principes waarmee rekening moet worden gehouden voor led trapverlichting:
– h
et licht mag niet verblinden, maar moet voldoende helder zijn;
– het mag geen diffuus licht zijn;
– het verschil tussen licht en schaduw moet duidelijk zijn.

Oplossing & Configuratie: indirecte LED trapverlichting dankzij Loxone

Indirecte LED trapverlichting kan eenvoudig worden geïmplementeerd of achteraf worden aangebracht dankzij Loxone. Hiervoor wordt boven of onder de trap een aanwezigheidsmelder gemonteerd. Verder is er een LED Strip nodig, die bijvoorbeeld onder de opstap, aan de zijkant van de trap of onder de leuning kan worden bevestigd. Een RGBW Dimmer maakt een eenvoudige bediening van de RGBW LED verlichting mogelijk.

Als de aanwezigheidsmelder beweging detecteert, dan weet de Miniserver dat hij de opdracht moet doorgeven aan de LED Strips. In het gegeven voorbeeld hebben we verschillende stemmingen gecreëerd in de lichtsturing omdat we ’s ochtends en ’s avonds graag zachter licht willen hebben dan overdag. Als u ’s nachts de trap oploopt, wordt de nachtverlichting voor de trap geselecteerd.

Doordat de “doorgangskamer” is opgeslagen voor de aanwezigheidsmelders, is de trapverlichting twee minuten actief of zolang er beweging wordt gedetecteerd in de traphal.

Het voorbeeld kan natuurlijk verder worden verfijnd. U kunt dus de verlichtingstijden aanpassen of de bediening met een knop instellen en bepaalde modi opslaan (bv. schoonmaakmodus = fel licht, antimuggenmodus = rode verlichting op zomeravonden …).

Hardware:

Configuratie:


LED trapverlichting


Indirecte verlichting trap


LED trapverlichting

Download de voorbeeld configuratie:

Waarom u en uw klant indirecte LED trapverlichting moeten overwegen?

Indirecte LED trapverlichting is een aantrekkelijk designelement met een praktische achtergrond. Een goede verlichting van de trap minimaliseert het risico op ongevallen in uw eigen woning, bedrijfspand of horecagelegenheid. Angst voor familieleden, medewerkers of gasten behoort tot het verleden.

De LED Strips van Loxone zijn bijzonder geschikt voor de verlichting van uw trap. Het geeft warm maar helder licht, maar verblindt niet. Het is ook dimbaar (handig voor basisverlichting!), heeft een lange levensduur en heeft een laag stroomverbruik.

Afhankelijk van de vorm van de trap biedt het toepassingsvoorbeeld verschillende mogelijkheden: leuning, wandverlichting, aan de voorkant of rand van de trap … Laat uw creativiteit de vrije loop!

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks