Automatische niveaumeting

Uitdaging: Automatische niveaumeting

Of het nu gaat om het besproeien van een tuin, het wassen van auto’s, het besproeien van een voetbalveld, het doorspoelen van toiletten of het vullen van zwembaden: om het milieu te ontzien, is het gebruik van regenwater een goede optie. Drinkwater is immers zeer kostbaar. Bovendien brengt het oppompen en zuiveren ervan hoge energiekosten met zich mee. Het zou dus zeker een verspilling zijn van natuurlijke en financiële hulpbronnen.

Een regenton dient als opvang- en opslagtank voor regenwater. Het besproeien van de tuin en dergelijke kan dankzij de tank op een milieuvriendelijke manier worden gedaan. De kers op de taart is een automatische niveaumeting met waarschuwingsfunctie. Dit toepassingsvoorbeeld laat zien hoe een intelligente niveaumeter in een Loxone project kan worden geïntegreerd.

Oplossing: Niveaumeting met ultrasone sensor

Met behulp van Loxone Config kunnen de niveaumeter van de regenton en een waarschuwingsfunctie in enkele minuten worden gerealiseerd.

De tank wordt bewaakt door een ultrasone sensor die op het deksel van de watertank is geplaatst. Deze sensor heeft een ingebouwde 0-10V converter. Zo kan worden ingesteld in welk bereik het waterniveau moet worden gemeten (hier: 0-400 cm). Elke 60 minuten meet de ultrasone sensor het niveau  in de regenton en geeft de informatie door aan de Miniserver.

Als een kritisch waterniveau wordt bereikt (minder dan 50%), wordt de eigenaar op de hoogte gebracht via een pushmelding in de Loxone App. Zo wordt voorkomen dat de waterpomp droogloopt. Hiervoor werden verschillende statuswaarden ingesteld met behulp van de statusbouwsteen:

  1. Empty (waterniveau = 0)
  2. Major Error (waterniveau < 100 cm)
  3. Warning (waterniveau tussen 100 en 200 cm)
  4. Done (waterniveau tussen 200 en 350 cm)
  5. Full (waterniveau >= 350 cm)

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

De voordelen van automatische niveaumeting

De automatische niveaumeter is een betaalbare uitbreiding voor nieuwe of bestaande Loxone projecten. Met weinig moeite kan een ultrasone sensor in de tank worden geplaatst en in het slimme systeem worden geïntegreerd. Eigenaars worden op de hoogte gebracht van een kritisch waterniveau via een pushmelding. De waarschuwingsfunctie voorkomt zo dat de waterpomp droogloopt en bespaart veel moeite en kosten. Het niveau kan ook op afstand worden opgevraagd. 

Dit toepassingsvoorbeeld kan ook worden toegepast op andere situaties. Zo kan de automatische niveaumeter ook worden gebruikt in regentonnen, putten of tanks*. Je kunt het voorbeeld ook verder uitbreiden, bijvoorbeeld door automatische uitschakeling van de waterpomp te realiseren, meldingen via de Caller Service te laten verlopen of de weergave in de visualisatie aan te passen. Je creativiteit kent geen grenzen!

* Gelieve vooraf de wettelijke kaders te controleren.

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer worden toegepast op elke situatie. De informatie die wordt verstrekt in de toepassingsvoorbeelden vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je gebruik wil maken van de functies die worden gepresenteerd in de toepassingsvoorbeelden, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks