Audio bekabeling voor Muziekserver

Hierbij enkele tips en tricks voor het bekabelen van uw audio zones.

Aantal Loxone speakers per ruimte

Het aantal Loxone speakers om het perfecte geluid te behalen, is afhankelijk van de grootte van de ruimte.

1-15m² 1 Loxone Speaker
15-20m² 1-2 Loxone Speaker
20-40m² 2 Loxone Speaker
>40m² 4 Loxone Speaker

Keuze van de benodigde inbouwdoos

Om ervoor te zorgen dat de Loxone luidsprekers een perfect geluid leveren, is het absoluut noodzakelijk om ze in een geschikte inbouwdoos te installeren. De Loxone inbouwdoos voor beton of de Loxone inbouwdoos voor verlaagde plafonds zijn hiervoor ideaal. Het is belangrijk om te zorgen voor een dat de inbouwdozen in een vast en stevig materiaal gemonteerd worden, en niet dat er achterblijvende baksteenresten door de bas beginnen te bewegen.

Speaker inbouwdoos
voor valse plafonds

Speaker inbouwdoos
voor beton

Positie van de speakers

Er zijn twee verschillende soorten Loxone luidsprekers. Aan de ene kant voor installatie in het plafond en aan de andere kant als een opbouwversie voor wandmontage. Beide luidsprekers moeten in de kamer worden geplaatst, zodat het maximale stereo-effect wordt bereikt op de meest gebruikte luisterpositie. Om geluidsreflectie te voorkomen, moet er echter een minimale afstand van 50 cm tot de muur worden aangehouden.

Loxone Speaker

Loxone Wall Speaker

 

Bekabeling

Er moet steeds audiokabel gebruikt worden (tweepolig zwart/rood). Dit volgens de gebruikelijke tabellen, namelijk: lengtes <20m met 1,5mm², lengtes tot 50m met 2,5mm². Wanneer er lengtes boven de 50m gehanteerd worden moeten er aangepaste voorschriften worden toegepast.

De luidsprekerkabel mag nooit parallel lopen met een spanningsvoerende geleider (risico op inductiespanning) en moet in een eigen buis liggen waar verder geen bekabeling door loopt.

 

Versterker & speaker

Met onze Loxone 12-kanaals versterker, kan u tot 12 Loxone speakers of 12 Loxone wall speakers bedienen.

 

Mono/stereo Mode

De loxone speakers laten zich zowel mono- als stereo bekabelen.

In verband met de nieuwe Audioserver wordt de stereomodus van de luidspreker met dubbele bedrading niet langer ondersteund! 

In stereo mode worden dan zowel tweeter als speaker stereo gestuurd. In grote ruimtes is het echter gebruikelijk om meerdere boxen in mono aan te sluiten.

  • Loxone speaker in monomodus
    • een luidspreker kabel en een versterker kanaal voor elke speaker
  • Loxone speaker in stereomodus
    • twee luidsprekerkabels en twee versterker kanalen per speaker

 

Bekabeling

De volgende diagram toont 4 verschillende mogelijkheden voor de audio bekabeling

 

Zone 1

In deze zone krijgt u een monoluid via een Loxone Speaker. De luidspreker wordt naar mono geschakeld en verbonden met een versterkerkanaal met een luidsprekerkabel. De RCA-kabel is aangesloten op de aansluiting op de Musicserver en met de witte of rode RCA-stekker op kanaal 5. Op de versterker wordt de instelling van de schakelaar naar LineIN gelaten voor het kanaal. Het is ook mogelijk om een Y-Cinch-kabel te gebruiken, die de signalen van de rode en witte RCA-stekkers combineert en doorgaat naar de versterker, zodat u geen geluidsspoor kunt verliezen.

 

Zone 2

In deze zone krijgt u een stereo geluid over twee Loxone speakers. De luidsprekers worden naar mono geschakeld en verbonden met een respectievelijk versterkerkanaal met een luidsprekerkabel. De jackkabel is aangesloten op de aansluiting op de Musicserver en met de witte RCA-stekker op kanaal 3 en de rode op kanaal 4. Op de versterker is de instelling van de switch naar LineIN voor de twee kanalen gelaten.

 

Zone 3

In deze zone krijgt u een stereo geluid over vier Loxone speakers. De luidspreker wordt naar mono geschakeld en verbonden met een respectief versterkerkanaal met een luidsprekerkabel. De jack RCA-kabel is aangesloten op de aansluiting van de Musicserver en met de RCA-stekkers op “BUS In 1” van de versterker. Op het versterkerkanaal 7 tot 10 wordt de instelling van de schakelaar naar “BUS1” geschakeld.

 

Zone 4

In deze zone krijgt u een stereo geluid via een Loxone Speaker. De luidspreker wordt naar stereo geschakeld en verbonden met twee versterkerkanalen met twee luidsprekerkabels. De jackkabel is aangesloten op de aansluiting op de Musicserver en met de witte RCA-stekker op kanaal 1 en de rode op kanaal 2. Op de versterker is de instelling van de schakelaar naar LineIN gelaten voor de twee kanalen.