Air Technologie – Ingebruikname

Met Loxone Air kunt u uw woning eindelijk eenvoudig upgraden naar een Smart Home. De nieuw ontwikkelde Loxone draadloze technologie is ons antwoord op alle vragen rond het upgraden van uw woning.

Handleiding voor het aanleerproces van een air component.

SETUP

Om een Air component te kunnen aanleren, moet deze eerst in de leermodus worden geplaatst.

Eerste ingebruikname:

Wanneer de stroomvoorziening voor het eerst wordt ingeschakeld, start de leermodus automatisch. Dit werkt zowel voor onze batterij als netgevoede toestellen.

Wanneer de batterij voor het eerst wordt geplaatst, start de leermodus automatisch gedurende 10 minuten. De leermodus wordt beëindigd wanneer:

  • het air component met succes werd verbonden met de Miniserver
  • de 10 minuten verstreken zijn

 

 

Opnieuw aanleren:

Als u een Air component opnieuw wilt aanleren kan de leermodus altijd handmatig worden gestart. Druk daartoe gedurende minstens 5 seconden op de leerknop. De component bevindt zich nu weer in de leermodus. De positie van deze knop vindt u terug op de technische handleidingen van elk afzonderlijk component.

leerknop air componenten

 

opgepastSommige apparaten hebben geen leerknop. Het gaat hier over de RGBW dimmer Air, de Shading Actuator Air en alle Geiger Solidline motoren. Deze hebben een leermodus die automatisch ingeschakeld wordt. Zodra het apparaat wordt ingeschakeld gaat het in leermodus. De status LED pinkt dan groen-oranje-rood. Wanneer het reeds was aangeleerd maar je het proces wil over doen volstaat het om het toestel te verwijderen uit de programmatie, stroomloos te maken, en een minuut later weer in te schakelen. 5 minuten na dit proces zal de leermodus vanzelf weer opstarten.

Zodra het apparaat zich in de leermodus bevindt, knipperen de status-leds afwisselend rood-groen-geel.
Nu moet u de Air Monitor inschakelen. Klik daartoe op de Air Base Extension en vervolgens op de knop “Air Monitor”.

Air componenten zoeken

 

Vervolgens klikt u in de leermonitor op “Zoeken starten”. Nu worden alle Air-apparaten opgesomd die zich in de leermodus bevinden.

Air componenten zoeken

Selecteer nu het gewenste apparaat, voer de montagelocatie in, kies een ruimte en klik vervolgens op “Apparaat aanmaken”.

Air component apparaat aanmaken

Het apparaat wordt nu vermeld in de randapparatuur lijst.
Eens het wordt weergegeven in de lijst kan je eventueel de diagnose ingangen activeren. Hiermee krijgt u meer gegevens te zien zoals onlinestatus, batterijstatus, en eventueel CPU temperatuur afhankelijk van welk component u gebruikt.

 

Eigenschappen Air componenten

 

LED STATUS

Constant knipperen Groen – Rood – Geel
Apparaat in leer modus

3 x Groen knipperen dan uit
Apparaat geconnecteert met de Air Base

Constant geel knipperen
Apparaat communiceert niet met de Air Base

Snel knipperen groen – rood
Apparaat aan het identificeren ( werk niet met batterijen )

APPARAAT VERVANGEN

Als u een apparaat wilt vervangen, kan dit heel eenvoudig via de Air Monitor in Loxone Config.

  • Monteer het nieuwe apparaat en activeer de voeding of plaats de batterij.
  • Zoek naar Air-apparaten in de leermodus (zie Eerste ingebruikname)
  • Selecteer het aan te leren apparaat en kies het te vervangen apparaat in het keuzemenu.
  • Klik op “Apparaat vervangen

Ten slotte wordt het programma opgeslagen in de Miniserver.

Air component vervangen

UPDATE

Alle Air componenten worden automatisch in de achtergrond ge-update. Dit tast de functionaliteit van de component niet aan. Als de update wordt onderbroken, zal het automatisch terug opnieuw opstarten.
Een update kan tot 1 uur in beslag nemen.
De apparaat versie kan gecontroleerd worden bij de “apparaat status”. Als de firmware level in groen staat aangeduid, gebruikt de component de huidige frimware.

 

AIr component - status

 

LOXONE AIR-TECHNOLOGIE

Loxone Air is de door Loxone zelf ontwikkelde draadloze technologie. Ze werd speciaal ontwikkeld voor gebruik in een Smart Home en is perfect geschikt voor renovatietoepassingen. Dankzij de mesh-technologie zijn grote transmissiebereiken mogelijk, want elk vast stroomvoorziene Air-apparaat kan als repeater functioneren.
Voor de integratie van Air-apparaten is de Air Base Extension vereist (of de Miniserver Go, waarin een volwaardige Air Base Extension geïntegreerd is).
De Loxone Air-communicatie is gecodeerd door middel van IPSec. Elke Loxone-installatie heeft haar eigen codering, zodat naastliggende installaties niet kunnen storen.

VIDEO: DE LOXONE AIR-TECHNOLOGIE

Met Loxone Air hebben we onze eigen radiotechnologie ontwikkeld. Hoe werkt dit? Dit komt u te weten in onze video.

REPEATER

Alle Air-apparaten met vaste stroomvoorziening kunnen ook als repeater worden gebruikt. Dit betekent dat de draadloze signalen van Air-apparaten met slechte verbinding worden versterkt door Air-apparaten met permanente stroomvoorziening en worden doorgestuurd naar de Air Base Extension. Daardoor is een groter bereik verzekerd.
Merk op dat de communicatie via repeaters tot vertraging leidt. Als een Air-apparaat meer dan twee repeaters achter elkaar nodig heeft, is het aan te bevelen een bijkomende Air Extension in de buurt van het signaalarme apparaat te plaatsen. Het aantal sprongen (aantal repeaters tot aan de Air Base Extension) kunt u controleren in de Air Monitor in de kolom “Repeater”.

 

FREQUENTIEWIJZIGING

Wanneer meerdere apparaten op dezelfde frequentie werken, kan dit een negatieve invloed hebben op de verbindingskwaliteit. Of het door u gebruikte kanaal vrij dan wel bezet is, kunt u nagaan in de apparaatstatus van Loxone Config.

Open de apparaatstatus
Door rechts te klikken op de Air Base en vervolgens de gedetailleerde apparaatinformatie te selecteren, wordt de channel check opgeroepen.

controle apparaat status

 

Het resultaat wordt opgeslagen in het bestand Report.txt.

 

report

Als het actuele kanaal bezet is, kan de frequentie van de Air Base Extension worden gewijzigd.
Klik daartoe in de randapparatuurlijst met de rechter muisknop op de Air Base Extension en vervolgens op “Frequentie wijziging”.

Frequentie wijzigen

 

Rechtsonder kunt u nu de nieuwe frequentie selecteren. Door op “Frequentie wisselen” te klikken, worden alle Air-apparaten die momenteel online zijn, op de hoogte gebracht van de wijziging.

 

Frequentie wisselen

 

Als alle Air-apparaten met succes werden omgeschakeld naar de nieuwe frequentie, wordt dit aangegeven met de status “Online en gewijzigd”.
Vervolgens wordt het programma in de Miniserver geactualiseerd door op de knop “In Miniserver opslaan” te klikken.

 

ONLINE STATUS VAN AIR COMPONENTEN

 

Bij alle Air componenten kan u in de eigenschappen de diagnose ingangen activeren. Hier vindt u de online status die de huidige status van uw Air componenten weergeeft.

Miniserver

Er zijn twee redenen waarom een Air component uit zichzelf offline gaat.

1.Geen antwoord van het Air component

Loxone Air componenten moeten elk datapakket dat wordt verzonden vanaf de mini-server bevestigen (bijv. Een digitale uitgang van een multi extension air moet worden geschakeld). De airbase extensie herhaalt de transmissie 3 maal met vertraging van ongeveer 1 seconde, indien nodig. Na een totaal van vier mislukte pogingen, wordt het apparaat onmiddellijk offline gehaald.

2. Tijdoverschrijding van de verbinding

De meeste Loxone Air componenten zenden regelmatig een “keep alive” signaal naar de Miniserver om hun aanwezigheid te melden en data over te dragen. De Miniserver plaatst een toestel offline wanneer zij geen gegevens meer heeft ontvangen voor een bepaalde periode. Deze time-out hangt af van het type Air component:

  • voor componenten die sensorgegevens regelmatig verzenden: 6x overdrachtscyclus + 5min
  • voor net-gevoede componenten: 24u
  • voor batterij-gevoede componenten: 52u
  • voor de remote Air: nooit

De Air componenten gaan vervolgens weer online wanneer de Miniserver enige data ontvangt. Dit geldt ook wanneer ze reageren op een commando verzonden door de Miniserver. Zo kan een Offline component omgeschakeld worden naar online door – als men het wenst – een commando te versturen naar het toestel waardoor de Miniserver data verzendt.
Merk op dat de Miniserver niet regelmatig een verbinding probeert te herstellen met een offline-component – dit moet vanuit de component zelf geïnitieerd worden. ( zie volgende paragraaf )

Air Componenten

Houdt er rekening mee dat de LED status indicator op de componenten kan afwijken van deze weergegeven in de Miniserver. Dit komt omdat de component offline wordt getoond ( geel knipperen ) wanneer de Minserver de gegevens niet erkend.
Zo kan een component naar offline-modus wisselen wanneer men op een drukknop drukt en de Miniserver niet bereikbaar is. De Miniserver kan echter enkele uren geleden nog communicatie hebben gehad met deze component en deze vervolgens nog online aangeven. ( De Miniserver weet niet dat de component iets heeft wensen te versturen, en de Time-out van deze component is nog niet bereikt )
Natuurlijk schakelt de component ook in offline-mode wanneer de Miniserver – na meermaals te proberen – niet antwoord op hun bericht.

Componenten die offline zijn, proberen de Miniserver regelmatig te bereiken om zo de verbinding terug te openen. Om overbelasting op het Air kanaal te vermijden en de batterij te besparen, verhoogt de vertraging tussen de herhaling van enkele seconden naar 24 uur. Zo kan het tot 24 uur duren dat een Air apparaat terug online komt. Wanneer een actie ( bv touch of digitale ingang) vraagt voor een data-overdracht, zal de component uiteraard onmiddellijk proberen online te gaan.