Aanwezigheidsgebaseerde verlichting in commerciële gebouwen

Introductie: Hoe op aanwezigheid gebaseerde verlichting gebruiken om de bedrijfskosten in commerciële gebouwen te verlagen

Het laten branden van verlichting in kamers en ruimtes die niet in gebruik zijn, leidt elke dag tot een aanzienlijk energieverbruik. Dit is vooral duur voor grote projecten met meerdere gebouwen. Alle ruimte- of taakverlichting op de werkplek moet voldoende licht bieden om de veiligheid en het welzijn van werknemers volgens de voorschriften te beschermen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de niveaus van natuurlijk licht in de ruimte om geen onnodig stroomverbruik te hebben voor het verlichten van de ruimte. Om al het bovenstaande aan te pakken, heb je verlichtingsarmaturen nodig die zijn uitgerust met aanwezigheids- en helderheidssensoren. Deze kunnen onnodig stroomverbruik verminderen door zich aan te passen aan de bestaande luxniveaus en alleen stroom te gebruiken wanneer dat echt nodig is.

In werkomgevingen zoals kantoren, magazijnen, hotels en restaurants enzovoort, komen en gaan mensen de hele dag en gaan ze heen en weer tussen vergaderzalen of rond het gebouw. Vaak vergeten ze het licht uit te doen als ze de ruimte verlaten, wat resulteert in onnodig stroomverbruik. In grote werkruimtes met veel bureaus of werkplekken is het net zo inefficiënt en kostbaar om alle lampen op volle sterkte te laten branden wanneer één persoon binnenkomt. Het systeem moet in harmonie werken met het natuurlijke licht dat door de zon wordt geleverd om een constant helderheidsniveau op de bureaus en werkplekken te handhaven en tegelijkertijd zo weinig mogelijk energie te verbruiken.
Verlichting op de werkplek moet ook voldoen aan voorschriften om de fysieke en mentale gezondheid van werknemers te beschermen. Dit is de wettelijke verantwoordelijkheid van elke werkgever. Als je je hieraan houdt, kun je ook de productiviteit van werknemers verbeteren en mogelijk het aantal ziektedagen terugdringen, waardoor de financiële gevolgen voor bedrijven tot een minimum worden beperkt. Verschillende taken hebben verschillende hoeveelheden details die gezien moeten worden, wat betekent dat elke ruimte speciaal geoptimaliseerde lichtniveaus moet hebben. Bijvoorbeeld, een fabriek waar grote onderdelen worden geassembleerd moet minimaal 100 lux gemiddeld licht hebben, terwijl in fabrieken waar elektrische onderdelen worden geassembleerd minimaal 500 lux wordt aanbevolen. Overbelichting, een veel voorkomende reactie op naleving van de regelgeving, kan een oncomfortabele en kostbare omgeving creëren. Niet-geleidelijke veranderingen in lichtniveaus zonder dimmen kunnen ook zichtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Op aanwezigheid gebaseerde verlichting is natuurlijk niet beperkt tot kantoorruimtes en magazijnen. In appartementen en MDU’s wordt de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen en gedeelde faciliteiten (bv. wasruimte) vaak aangelaten door huurders zonder dat er iemand binnen is. Dit leidt tot onnodig stroomverbruik, waardoor de exploitatiekosten stijgen. Slecht verlichte ruimtes, vooral in de buurt van trappen, kunnen letselrisico’s opleveren voor huurders, terwijl gangverlichting die op 100% helderheid brandt overdag energie verspilt en bewoners ’s nachts kan storen.

Voor Ambient Assisted Living is het doel om onafhankelijkheid te ondersteunen en tegelijkertijd de veiligheid van de bewoners te garanderen met behulp van niet-opdringerige technologie. Voor bewoners die misschien vergeten om het licht uit te doen of die schakelaars lastig vinden, is automatische verlichting die aanwezigheid detecteert en automatisch de helderheid aanpast perfect. Te felle of te zwakke verlichting kan het zicht belemmeren en ongemak veroorzaken.

Je kan jouw commerciële klanten geld besparen met intelligente verlichting op basis van aanwezigheids- en helderheidsdetectie. Loxone kan helpen het energieverbruik en de kosten te verlagen en tegelijkertijd het comfort en de productiviteit van de werknemers te verbeteren via automatisering.

Oplossing: Loxone’s intelligente verlichting met aanwezigheidsgebaseerde verlichting en adaptieve helderheidsregeling

Het intelligente verlichtingssysteem van Loxone kan het energieverbruik en de bijbehorende kosten in commerciële en residentiële omgevingen aanzienlijk verlagen. Dit systeem werkt volgens twee basisprincipes: het detecteren van aanwezigheid en het beoordelen van natuurlijke lichtniveaus.

Dit zijn de energiebesparende functies die de aanwezigheidssensor en het dimbare verlichtingscircuit kunnen bieden:

Verlichting automatisch uitschakelen
De geïntegreerde sensoren detecteren de aanwezigheid van personen in een kamer of ruimte. Als er gedurende een bepaalde tijd niemand in een ruimte is, wordt het licht automatisch uitgeschakeld om energie te besparen. Deze functie is vooral effectief in grote commerciële ruimtes waar mensen vaak vergeten om het licht uit te doen, wat leidt tot onnodig elektriciteitsverbruik. Je kunt er meer over lezen in onze configuratiedocumentatie.

Adaptieve helderheidsregeling
Eén van de opvallende slimme verlichtingsfuncties van Loxone is de meting van natuurlijke lichtniveaus. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om het systeem aan te passen via Daylight Responsive Lighting: als er voldoende daglicht een ruimte binnenkomt, gebaseerd op de minimumvereisten van lux voor de omgeving, wordt er weinig of geen kunstlicht toegevoegd – als er weinig of geen daglicht een ruimte binnenkomt, zorgen kunstlichtbronnen voor een adequaat verlichtingsniveau. Om je een praktisch voorbeeld te geven, zie je het Config-bestand hieronder of lees je meer over dit onderwerp in onze online documentatie.

Een laptop gebruiken als aanwezigheidsdetector
De verlichting blijft op lage helderheid branden tot iemand terugkeert naar zijn bureau en zijn laptop opent. Door de computer in te stellen als aanwezigheidsmelder kunnen we ervoor zorgen dat onbezette plaatsen geen energie verbruiken voor verlichting wanneer er niemand aanwezig is. Lees onze aanwezigheidsdetectie via de Desktop App documentatie voor meer informatie hierover.

In het bijgevoegde voorbeeldbestand Config worden alle bovenstaande 3 functies gedemonstreerd.

Het verminderen van stroomverbruik is niet alleen voordelig in termen van kosten, maar ondersteunt ook milieuduurzaamheid. Door efficiënter gebruik te maken van energie en afval en CO2-uitstoot te verminderen, kunnen Loxone-systemen bijdragen aan een groenere bedrijfsvoering.

Hardware:

Configuratie:

 

Download het voorbeeldconfiguratiebestand:

Presence-based lighting in commercial buildings

14.4.9.25

Video:

 

Plaatselijke voorschriften en normen moeten worden nageleefd. De inhoud van deze pagina gaat uit van bepaalde aannames met betrekking tot installatie. De informatie hierin vervangt niet de contextuele kennis van een Loxone Partner. Raadpleeg een Loxone Partner als professioneel geïnstalleerde oplossing om één van de functionaliteiten in deze Use Case te realiseren.