Slimme zwembadbesturing met efficiënt energiebeheer

Kim Vennekens
juni 13, 2023 in Know How
Een eigen zwembad is een droom die uitkomt en plezier en ontspanning biedt. Maar naast het plezier van zwemmen en spetteren, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het juiste zwembadonderhoud – en om het energiebeheer in de gaten te houden. Een intelligent zwembadbeheersysteem verhoogt het comfort, zorgt ervoor dat je lang plezier hebt van je eigen zwembad en bespaart ook geld.

In dit artikel lees je welke intelligente functies een zwembadbesturing met Loxone je biedt en waarom je zelfs geld kunt besparen ondanks een aanzienlijke toename in comfort!

 

Slimme functie 1: Optimale filterduur

Regelmatig het zwembadwater filteren is cruciaal voor de waterkwaliteit. Maar waarom? Een goede filtertechnologie zorgt ervoor dat zwevende en zinkende stoffen uit het water worden gefilterd. Dit kan het gebruik van chemicaliën verminderen. Hiervoor moet al het water door een filter stromen, wat een goede doorstroming door het zwembad vereist. Filteren is vooral effectief als de inlaat (skimmer) en de uitlaat zich aan weerszijden van het zwembad bevinden.

De filterpompen hoeven echter niet de klok rond te draaien, maar alleen als de energie bijzonder goedkoop is of zelfs gratis als de zon schijnt. Met onze intelligente zwembadbesturing kun je de looptijden van je filter optimaliseren en zo veel energie besparen. Afhankelijk van de watertemperatuur wordt de filterduur automatisch aangepast.

Dit betekent bijvoorbeeld:

  • Bij een watertemperatuur van 20°C draaien we de inhoud 2X per dag om.
  • Bij een watertemperatuur van 30°C draaien we de inhoud 4X per dag om.

Wat zijn de voordelen?

  • Minimaal stroomverbruik dankzij korte filtertijden en goedkope energie
  • Geen handmatige tussenkomst door ouderwetse timers

 

 

 

Slimme zwembadbesturing met efficiënt energiebeheer dankzij Loxone en Peraqua

Slimme functie 2: Automatisch terugspoelen

Een belangrijk kenmerk van een slimme zwembadbesturing is dat we zo weinig mogelijk handmatig hoeven in te grijpen. Het automatische terugspoelproces, gevolgd door een spoelproces, zorgt ervoor dat de filter het altijd goed schoonmaakt.

Indien nodig kan elk proces ook handmatig worden geactiveerd – maar laten we eerlijk zijn, wie gaat er niet liever achterover leunen en genieten?

 

 

Slimme functie 3: Automatisch vullen

Het kan gebeuren dat er wat water verloren gaat uit het zwembad. Bijvoorbeeld tijdens het terugspoelen en spoelen of tijdens het spetteren.

Wij zorgen ervoor dat het zwembad altijd het gewenste vulniveau heeft, ondanks het uitgebreide zwemplezier. Het gewenste vulniveau wordt één keer per nacht gecontroleerd. Indien nodig wordt het zwembad automatisch bijgevuld. Bovendien registreren we wanneer het automatische systeem de kraan openzet. Aan het eind van het jaar heb je dankzij de statistieken een overzicht van hoeveel water er daadwerkelijk in het zwembad is gebruikt.

 

Slimme zwembadbesturing met efficiënt energiebeheer dankzij Loxone en Peraqua

Slimme functie 4:  Verlichtingsconcept

Harmonieuze verlichting laat het zwembad het best tot zijn recht komen, zelfs bij schemering. Het klassieke in- en uitschakelen met een afstandsbediening of een aparte bediening is echter niet meer nodig! Met een slim zwembadbedieningssysteem gebeurt dit automatisch.

En dat niet alleen! De verlichting wordt automatisch uitgeschakeld bij schemering en wanneer het terras gesloten is. Dit betekent dat de verlichting alleen actief is als het echt nodig is. Dit bespaart energie en het uitschakelen wordt niet vergeten.

 

 

Slimme functie 5: Geïntegreerd alarmsysteem

Het geïntegreerde alarmsysteem maakt van baden een veilige ervaring voor het hele gezin.

Als de afdekking wordt geopend zonder voorafgaande toestemming, wordt het alarm onmiddellijk geactiveerd. Dit wordt aangegeven door een oproep op de mobiele telefoon en knipperende lichten in het huis. Onbeheerd bezoek aan het zwembad kan zo worden uitgesloten.

 

 

Wat zit er achter de Smart Pool?

Achter de slimme functies van onze intelligente zwembadbesturing zit de Loxone AquaStar Air. In samenwerking met Peraqua, de Oostenrijkse specialist op het gebied van zwembadtechnologie, ontwikkelde Loxone in 2015 de modernste 6-voudige terugspoelklep. Met de Loxone AquaStar Air kun je je zwembad volautomatisch en intelligent besturen om het maximale uit je zwemervaring te halen en tegelijkertijd energie te besparen.

Slimme zwembadbesturing met efficiënt energiebeheer dankzij de Loxone AquaStair en Peraqua
De 6-voudige terugspoelknop

Maar wat is nu precies een 6-voudige terugspoelventiel en wat maakt de Loxone AquaStar zo speciaal? De klep biedt verschillende functies om de waterkwaliteit in je zwembad te verbeteren:

 

  1. Filteren: de klep haalt water uit het zwembad en voert het door een filter. Vuildeeltjes zoals gras of bladeren blijven daar achter. Het gereinigde water wordt teruggevoerd naar het zwembad.
  1. Terugspoelen: het terugspoelproces spoelt de filter terug om alle verzamelde onzuiverheden te verwijderen.
  1. Spoelen: na het terugspoelen mag het opgeloste vuil niet terug in het zwembad komen. Tijdens het schoonspoelen wordt het daarom naar het riool geleid.
  1. Circuleren: met deze functie omzeilt het systeem de filter. De AquaStar zuigt het water op en pompt het direct terug in het zwembad. Hierdoor blijft het water in beweging, waardoor bijvoorbeeld toegevoegde chemicaliën beter verdeeld kunnen worden.
  1. Afvoer: met deze functie kan het zwembadwater worden afgetapt na grote problemen, “ongelukjes” of aan het einde van het seizoen.
  1. Gesloten: in deze instelling zijn alle paden van de klep gesloten. Deze optie is vooral interessant tijdens de winterslaap van je zwembad om schade te voorkomen.

Meer slimme functies voor intelligente zwembadbesturing

In tegenstelling tot veel andere terugspoelventielen beperken we ons niet tot de basisventielstanden. Om een volledig automatische en intelligente zwembadregeling mogelijk te maken, hebben we nog veel meer interfaces aan onze terugspoelklep toegevoegd:

  • 1-Wire interface: de AquaStar is uitgerust met een 1-Wire interface. Met een geschikte temperatuursensor kun je bijvoorbeeld de watertemperatuur uitlezen.
  • Geïntegreerde uitgangen: drie vrij te gebruiken relaisuitgangen kunnen worden gebruikt om verschillende apparaten aan te sturen, zoals verlichting of tegenstroomsystemen.
  • Geïntegreerde ingangen: twee vrij te gebruiken ingangen maken het mogelijk om bijvoorbeeld het waterniveau van het zwembad te controleren met een druksensor.
  • Filterpomp en aftapkraan: de AquaStar heeft aansluitingen voor de filterpomp en een veiligheidsklep naar de afvoer.
  • Volledige app-verbinding: alle gegevens rondom het zwembad kunnen altijd en overal worden bekeken op de smartphone, tablet, pc, enz. in een aantrekkelijke visualisatie.

 

Dankzij de ingebouwde Air technologie kan de zwembadbesturing naadloos worden geïntegreerd in elk Loxone project. Dit brengt talloze voordelen met zich mee:

  • Melding op de smartphone als de zwembadafdekking ’s avonds nog open staat.
  • Het tegenstroomsysteem kan bediend worden via een eenvoudige knop of App.
  • Met één klik kan het hele huis in “pool party mode” gezet worden, inclusief verlichting, muziek, enzovoort.

Zoals gebruikelijk bij Loxone is dit nog lang niet het einde van de mogelijkheden. Je hoeft alleen maar zelf je zwembroek aan te trekken.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten