Loxone in de handel: Raiffeisen

Kim Vennekens
mei 21, 2024 in Case Studies
Zwitserland behoort tot de toonaangevende financiële centra wereldwijd. Met in totaal 788 vestigingen heeft Raiffeisen Zwitserland het dichtste bankfilialennetwerk van het land. In steeds meer van deze Raiffeisen-filialen wordt Loxone gebruikt.

De bankwereld is aan het veranderen. Veel klanten regelen eenvoudige bankzaken online. Voor uitgebreide financiële kwesties verwachten zij echter persoonlijk advies van experts – en dat in een representatieve omgeving. 

Het doel van veel banken is daarom om toekomstgerichte, energie-efficiënte en comfortabele filialen te creëren, die niet alleen functioneel zijn, maar ook gezellig. 

Raiffeisen Benken

Een perfect voorbeeld hiervan is de volledig vernieuwde Raiffaisen Bank in Benken, nabij het Meer van Zürich. Op 29 januari 2024 opende daar een op alle vlakken toekomstgericht filiaal.

Verlichting, zonwering, audio, klimaatregeling en multimedia – de Miniserver zorgt ervoor dat aan de diverse eisen van een modern bankfiliaal wordt voldaan. Het project werd uitgevoerd door onze Silver Partner, Urs Hager Elektro-Anlagen GmbH.

De wens van de klant was duidelijk: alles moet eenvoudig te bedienen zijn.

Jan Fritschi

Urs Hager Elektro-Anlagen GmbH

De bediening van de afzonderlijke ruimtes gebeurt telkens via een Touch Pure Flex. Met dit apparaat kunnen niet alleen voorgeprogrammeerde lichtstemmingen, het audiovolume of de zonwering worden bediend, het meet ook tegelijkertijd de temperatuur in de ruimte. 

De Miniserver weet dus precies of een ruimte gekoeld of verwarmd moet worden. In beide gevallen kan dit actief via het HVAC-systeem of energieneutraal via de zonwering worden geregeld. 

Een grote wens van de klant was ook de automatisering van de uitgebreide beamerinstallatie in de klantenzone. Hiervoor is een speciale knop op de Touch Pure Flex ingesteld. 

Het scherm en de plafondlift van de beamer bewegen naar de perfecte hoogte en de beamer activeert zich. Daarnaast schakelt de Audioserver over naar de Line-In van de beamer, verandert de verlichting naar de voorgeprogrammeerde stemming en gaat de zonwering naar de vooraf ingestelde positie.

Bij het beëindigen van de beamer-scène gaat het scherm omhoog, veranderen de verlichting en zonwering terug naar de oorspronkelijke staat, speelt het audiosysteem weer de favorieten en gaat de beamer ook met een vertraging weer omhoog.

Met slechts 2 klikken wordt zo de hele installatie aangestuurd. Dit bespaart de medewerkers veel tijd en zenuwen.

Jan Fritschi

Urs Hager Elektro-Anlagen GmbH

Meer slimme Raiffeisen-filialen

Ook de Raiffeisen-filialen in Sissach en Uetendorf zijn gemoderniseerd en al voorzien van Loxone gebouwautomatisering.

Raiffeisen-filiaal Sissach

Raiffeisen-filiaal Uetendorf

Wat is gerealiseerd:

 • De verlichting speelt een centrale rol in de vormgeving van de klantervaring. Door de integratie van DALI-lampen is een flexibele verlichtingsoplossing gecreëerd. 
 • De automatische zonwering maakt een eenvoudige en energieneutrale regulering van helderheid en temperaturen in het gebouw mogelijk.
 • De integratie van vloerverwarming en airconditioning zorgt voor gelijkmatige en aangename temperaturen in alle ruimtes. 
 • Een ultramodern ventilatiesysteem met Belimo-componenten garandeert een continue toevoer van verse lucht en optimale luchtkwaliteit.

Talrijke andere Raiffeisen-vestigingen worden momenteel door onze partners uitgerust met Loxone. Zo worden de filialen energie-efficiënter en comfortabeler en de gasten profiteren van een ideaal klantenervaring.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten