Praktijkvoorbeeld: Loxone bezitter laat verwarmingskosten dalen met 50%

Bertien Van Peer
december 17, 2019 in Case Studies
Niet verschieten, maar er is waarschijnlijk ook in jouw woning nog heel wat energiebesparingspotentieel. Speciale aandacht moet worden besteed aan de verwarming. Volgens het statistiekbureau is ongeveer 80% van het reële energieverbruik toe te schrijven aan verwarming en het verwarmen van water. Aan de hand van het volgende praktische voorbeeld laten wij jou zien hoe je deze energieverslinders kan regelen en met de eenvoudigste middelen tot 50% op verwarmingskosten kan besparen.

Praktijkvoorbeeld

Het voorbeeld is een oude vrijstaande woning in Oost-Zwitserland. 192m² oppervlakte strekt zich uit over een totaal van drie verdiepingen. Als een klassiek retrofitproject transformeert de eigenaar van het huis zijn conventionele woning stap voor stap in een Loxone Smart Home. Een van de belangrijkste aspecten: energiebesparing.

Aangezien ca. 80% van het energieverbruik voor rekening komt van verwarming en de verwarming van water, lag de nadruk in eerste instantie dan ook hier op. Een gasverwarmingssysteem bedient de radiatoren en zorgt voor warm water voor het huis. In 2013 bedroegen de kosten voor hun werking ongeveer 3.000,00 CHF.

Gemiddeld is ongeveer 80% hiervan toe te schrijven aan de werking van het verwarmingssysteem. 20% wordt opgewekt door middel van warm water voor douches, gootstenen, enz.

Op basis van deze aanname zien we volgende resultaten:

Totaalkost gas:
100% 
CHF 3.000.-

waarvan verwarming:
80%
CHF 2.400.-

en warm water:
20%
CHF 600.-

Lage kosten – hoge besparingen

Op het gebied van de klimaatregeling kon de verhuurder al met zeer eenvoudige middelen aanzienlijke kostenbesparingen realiseren. De lijst van hardware die specifiek voor de individuele ruimteregeling wordt gebruikt, is kort:

Daarnaast is er eenvoudige logica gedefinieerd in de Loxone Config:

  • Het vrijstaande huis heeft een grote open trap. De deurcontacten registreren wanneer een van de binnendeuren langer dan 15 minuten open staat. De verwarming in de betreffende ruimte schakelt automatisch uit. Elke poging om de traphal naast de ruimte te verwarmen zou zeer energie-intensief zijn voor elke radiator.
  • Als er een raam in de kamer wordt geopend, gaat ook de warmte van de bijbehorende radiator naar beneden. Dit voorkomt warmteverspilling.
  • Waarschijnlijk het belangrijkste aspect is dat er voor alle kamers een bepaalde temperatuur is vastgesteld, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Als er niemand thuis is, hoef je niet te verwarmen. Maandag tot en met vrijdag van 8u00 tot 17u00 blijft de verwarming dus uit.

Zelfs deze eenvoudige regels leiden tot een verlaging van de verwarmingskosten. De intelligente verwarmingsregeling van Loxone is echter zeer intelligent en draagt hier nog meer aan bij. Zonder dat de verhuurder er iets aan hoeft te doen.

Het zorgt ervoor dat de gewenste kamertemperatuur zo energiezuinig mogelijk wordt bereikt. Het weet precies wanneer te beginnen met verwarmen om op het juiste moment de juiste temperatuur te bereiken en het leert voortdurend nieuwe dingen.

Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, wordt deze zeer constant gehouden. De zogenaamde hysterese wordt tot een minimum beperkt. Dit is een temperatuurschommeling waarvan de compensatie zeer energie-intensief is.

Dit wordt bespaard

Deze eenvoudige middelen hebben de eigenaar van de woning in staat gesteld om de gaskosten in 2014 met 1.600 CHF te verlagen ten opzichte van 2013.

Aangezien Loxone niet tussenbeide is gekomen in de verwarming van water, kan worden aangenomen dat deze besparing alleen op het gebied van ruimteverwarming kon worden gerealiseerd.

Dit resulteert in de volgende berekening:

 

Totaalkosten verwarming ’13: CHF 2.400.-
./. Besparing gaskosten verwarming ’14: CHF 1.600.-
= Gaskosten verwarming ’14: CHF 800.-

Met CHF 2.400,- voor de werking van het verwarmingssysteem tot dan toe komt dit neer op een besparing van 66%!

Weeraanpassing

Het jaarlijkse energieverbruik voor ruimteverwarming is sterk afhankelijk van het weer. Een warm jaar 2014 heeft zeker bijgedragen aan deze besparing. Met een gemiddelde van 10,7 °C was het aanzienlijk warmer dan in 2013, toen het gemiddeld 9,3 °C bedroeg (bron: Swiss Federal Office of Energy). Om vergelijkbare resultaten te verkrijgen, moeten de waarden daarom worden aangepast.

 

  Verwarmingskosten Correctiefactor Aangepaste waarde
2013: CHF 2.400.- 1.042 CHF 2.303.-
2014: CHF   800.- 0.776 CHF 1.031.-

 

Gecorrigeerd, kan dus een besparing op de verwarmingskosten van 55% worden vastgesteld.

Wij danken de eigenaar voor het vrijgeven van zijn gegevens en het inzicht in zijn woning.

Ook al is het verzamelen van de gegevens al lang geleden, toch bewijst dit praktische voorbeeld op indrukwekkende wijze welke energiebesparingsmogelijkheden dankzij slimme technologie in jouw woning of bedrijfspand bruikbaar kunnen worden gemaakt. Dit aspect is vandaag misschien nog wel belangrijker dan in 2014 vanwege de stijgende energiekosten en een gevoelig milieubewustzijn.  

– Special Tip –

De Loxone
Experience Tour


Ga op ontdekkingsreis en beleef het Loxone Smart Home met uw eigen zintuigen. Boek nu snel een gratis Experience Tour in de demowoning van Loxone Benelux.

Ik wil meer over LOXONE weten