Intelligente stadsvilla uit de jaren 20

Steffi De Graaf
september 14, 2023 in Case Studies
We zijn te gast bij een Nederlandse familie in hun prachtig gerenoveerde stadsvilla uit de jaren 20. Loxone Platinum Partner Nextivate zorgde hier voor een automatiseringspareltje met integratie van klimaatregeling, verlichting, zonwering, audio, beveiliging en zoveel meer. Laten we eens een kijkje nemen.

Wij hebben een volledige automatisatie geïntegreerd: verlichting, verwarming & koeling, zonwering, de sproei-installatie, audio, alarm … Alles in deze woning is dankzij Loxone geïntegreerd in één totaaloplossing.

Kees de Vries

Directeur, Nextivate

Totaalrenovatie van stadsvilla

Het huis werd gebouwd in 1924, een totale renovatie was dus aan de orde. Dit bood de eigenaars ook veel opties naar installatiewerken toe. De keuze voor huis- en gebouwautomatisering werd snel gemaakt. Dankzij de aanbeveling van een compagnon werd Kees de Vries van Loxone Platinum Partner Nextivate gecontacteerd en werd deze villa omgetoverd tot een prachtige slimme woning.

Verlichting

“Als één van de Platinum Partners in de Benelux doen we veel Loxone projecten per jaar. In het ontwerpen en uitwerken van deze projecten, kregen we steeds vaker de vraag naar luxe verlichting. Hiervoor hebben we in eigen beheer armaturen ontwikkeld waarmee we de Loxone inbouwspots en aanwezigheidsmelders naadloos in een plafond kunnen integreren. De armaturen brengen we op de markt onder de naam Lumunex“, aldus Kees van Nextivate.

De familie omschrijft de verlichting als iets waar ze zelf eigenlijk geen aandacht meer aan besteden. Alles gaat immers automatisch in dag-, avond- en nachtmodus. In de woning werden Loxone RGBW Tree Spots middels Lumunex armaturen gemonteerd, alsook diverse LED Strips, design verlichting en meubelspots.

Klimaatregeling

Ook de verwarming en koeling worden aangestuurd via het Loxone systeem. Loxone zorgt voor de slimme integratie van de CV ketel en de Daikin airco’s. De naregeling van de vloerverwarming gebeurt aan de hand van Loxone stelventielen. Dankzij Loxone wordt er bovendien een intelligente aansturing van de DUCO WTW-ventilatie voorzien, de CO2-meting gebeurt hier aan de hand van klimaatsensoren. Ook de warmteopslag door een elektrisch element in de boiler wordt aangestuurd.

Loxone project - aansturing Daikin airco
Loxone Audioserver

Multiroom audio

In de woning werd via de Loxone Audioserver in bijna alle ruimtes audio voorzien. De Audioservers sturen middels IP commando’s en 12V triggers 3 Yahama versterkers aan waarop inbouwspeakers en subwoofers zijn aangesloten. De bewoners genieten afhankelijk van het tijdstip van de dag van automatische muziek bij het betreden van een ruimte, zoals bv. de badkamer.

Zonwering

Van de aansturing van de markiezen en screens dankzij Geiger Air motoren tot integratie van gordijnen en jaloezieën tot de sturing van de Velux dakvensters inclusief buitenscreens. In deze villa werd het volledige gamma aan zonwering geïntegreerd en intelligent gemaakt dankzij de Loxone Miniserver.

Loxone project - aansturing zonwering

Toegang & beveiliging

Loxone Intercom

Hier werd gebruik gemaakt van de Loxone Intercom. Wanneer er aangebeld wordt, ontvangt de eigenaar een melding via de Loxone App. De geïntegreerde NFC Code Touch aan het hek biedt hier de mogelijkheid om met een sleutelhanger of numerieke code het domein te betreden.

De Loxone aanwezigheidsmelders zorgen samen met de andere Loxone componenten voor een intelligent beveiligingssysteem. Een inbraakalarm werd geïntegreerd met een koppeling met een inbraakcentrale. Een watersensor in de kelder zorgt ervoor dat ook een waterlek onmiddellijk gedetecteerd wordt. Dankzij de slimme koppeling kan ook de hoofdkraan eenvoudig dichtgedraaid worden.

Overige

Naast bovenstaande werden er nog andere slimme functies toegevoegd aan de woning:

 • In de tuin werd een beregeningsinstallatie geïntegreerd. De kleppen worden automatisch aangestuurd zodat de besproeiing uit zichzelf werkt.
 • In de veranda werden ook de verlichting, screens en terrasverwarmers aangesloten via Loxone.
 • In elke slaapkamer kan je een Touch Nightlight terugvinden. Met één druk wordt dankzij deze slimme component heel het huis uitgeschakeld en wordt het alarm ingeschakeld.

Loxone drukknopstandaard

“Wanneer wij logees hebben, dan volstaat een hele korte uitleg van de vijfpuntsbediening van Loxone. In het midden is licht, links is zonwering, rechts is audio. Aan is vaak één keer drukken en als je iets uit wil hebben, dan druk je vaak twee keer. Ja, dan red je je wel”, aldus André. Dit bewijst de eenvoud die Loxone wilt bereiken dankzij haar drukknopstandaard. Geen ingewikkelde uitleg of handleidingen tegen de muur, overal dezelfde indeling, overal hetzelfde comfort!

We merken dat we zelf weinig handelingen dienen uit te voeren omdat het systeem zo goed als alles autonoom regelt. Ik raad iedereen die op het punt staat om te renoveren te kijken naar de mogelijkheden die Loxone biedt. Oriënteer jezelf goed en dan verwacht ik dat je snel bij Loxone zal uitkomen.

André

Klant Nextivate

Enkele foto’s van de stadsvilla

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten