Energiebeheer of PV-systeem: wat rendeert sneller?

Kim Vennekens
mei 25, 2023 in Know How
De kracht van de zon is al een belangrijke factor in de energietransitie. Overal zie je PV-systemen op daken die energie opwekken. De investering erin is hoog, maar verdient zich normaal gesproken in een paar jaar terug. Het gebruik van Loxone Energiemanagement verdient zich echter veel sneller terug.

4.200 vs. €200.000 investering

Laten we een franchiserestaurant van een fastfoodketen, dat onlangs werd geoptimaliseerd met Loxone, hier als voorbeeld nemen. Loxone heeft sindsdien 14.000 kWh per maand bespaard. 14.000 kWh in één enkel restaurant van de keten! De kosten voor de installatie van de Loxone technologie bedroegen een eenmalige kost van €4.200. Met een energieprijs van €0,35 per kWh bespaart deze technologie €4.900 per maand (14.000 kWh * €0,35/kWh). Dit betekent dat het systeem een rendement op investering (ROI) behaalt van aanzienlijk minder dan een maand.

Laten we dit nu vergelijken met de investering in een fotovoltaïsch systeem. Laten we aannemen dat je een PV-systeem wil installeren dat dezelfde hoeveelheid energie produceert (14.000 kWh per maand). Op basis van de marktprijzen kunnen we schatten dat een zonnepanelensysteem van 120 kWp dat gemiddeld tot 470 kWh per dag kan produceren, ongeveer €2.000 kost.

ROI in minder dan 1 maand vs. meer dan 3 jaar

Wat is de ROI nu? Het PV-systeem zou ongeveer €4.900 per maand besparen (14.000 kWh * €0,35/kWh). Met een totale investering van €200.000 zou de terugverdientijd van het zonnesysteem dus ongeveer 40,8 maanden, of 3,4 jaar, bedragen. 

Ter vergelijking: de terugverdientijd van de investering van €4.200 in Loxone, die ook 14.000 kWh per maand bespaart, is slechts ongeveer 0,86 maanden. Dit zijn indrukwekkende cijfers die duidelijk maken dat de technologie van Loxone een veel snellere terugverdientijd biedt dan een vergelijkbare investering in fotovoltaïsche energie. 

Loxone:
€4.200 investering / €4.900 maandelijkse besparing = ROI na 0,86 maanden

Om hetzelfde te bereiken met enkel een PV-systeem:
€200.000 investering / €4.900 maandelijkse besparing = ROI na 40,8 maanden

*om een besparing van 14.000 kWh te realiseren bij een elektriciteitsprijs van €0.35/kWh

Wat is hier de moraal van het verhaal? Hoewel PV-systemen een geweldige manier zijn om duurzame energie te produceren, bieden ze niet altijd de snelste Return On Investment. Echte energie-efficiëntie dankzij Loxone daarentegen kan in veel gevallen een snellere ROI bieden en jouw bedrijfskosten helpen verlagen.

Investeer verstandig in je toekomst. Start nu de ROI Turbo met Loxone.

Echte energie-efficiëntie dankzij automatisatie met de Miniserver

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
    • Hidden
    • Hidden
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten