Tip van de dag: automatisch water uitschakelen


september 6, 2019 in Voor Partners

Woningen, kantoren, hotels … In elk gebouw kan er sprake zijn van een waterleidingbreuk, het loskomen van de leiding van apparatuur en nog veel meer. Het uitschakelen van water is een onmiddellijke maatregel en kan worden geautomatiseerd in Loxone projecten. In het referentieproject van onze collega’s Andreas en Sabrina hebben we gekeken naar hoe het geheel werkt.

Hoe voorkom je waterschade?

Op de tweede avond na de verhuis naar hun nieuwe woning beleefden de bewoners van ons referentieproject al een waterlek in hun technische ruimte. Ze werden gewekt door een ongewoon geluid en konden gelukkig waterschade voorkomen. Na dit incident werd hun Loxone Smart Home uitgebreid met een extra veiligheidsfunctie: het automatisch uitschakelen van het water.

Bij een waterlek moet de hoofdwaterleiding zo snel mogelijk worden afgesloten. Een Loxone Smart Home doet dit automatisch – ook al is er niemand thuis. In dit artikel laten we je zien hoe je de intelligente waterafsluiting voor jouw projecten kan realiseren en configureren.

Benodigde componenten


Loxone componenten
Loxone Miniserver
Air Base Extension
Watersensor Air
Smart Socket Air
Loxone Caller Service


Verdere componenten
Magneetventiel NC
(Gelieve een installateur te contacteren voor het juiste ventiel)

De belangrijkste component om automatisch het water uit te schakelen: de watersensor

Er zijn zeven watersensoren verspreid over het hele gebouw. Deze bevinden zich op plaatsen waar water kan ontsnappen, zoals onder de wasmachine en de vaatwasser, waar de afvoer los kan komen. Of in de technische ruimte bij het buffervat. Of onder de wastafels.

Onmiddellijke hulp bij waterschade

Als er water ontsnapt, herkent de Loxone Miniserver dit onmiddellijk dankzij de watersensor en activeert hij automatisch de volgende stappen:

Stap 1: Water uitschakelen

Op de hoofdwaterleiding is een magneetventiel geïnstalleerd dat door de Miniserver via een relais kan worden aangestuurd. Als een van de watersensoren alarm slaat, dan sluit de Miniserver automatisch de hoofdwaterleiding.

Stap 2: Bewoners verwittigen

Zodra de watersensor water detecteert, worden de bewoners onmiddellijk gebeld via de Loxone Caller Service op het doorgegeven telefoonnummer. Dit garandeert de snelst mogelijke actie, met de zekerheid dat het water al is uitgeschakeld.

Automatisch water uitschakelen tijdens afwezigheid

De grootste waterschade treedt op wanneer ze onopgemerkt blijft. Daarom wordt het water in ons referentieproject uit voorzorg geblokkeerd zodra de bewoners het huis verlaten.

Als de wasmachine of vaatwasser op dat moment actief is, blijft de waterleiding open. De Loxone Miniserver detecteert of de apparaten actief zijn door middel van de Smart Socket Air. Dit geeft de Miniserver informatie over het verbruik.

Zodra de apparaten klaar zijn met het wasprogramma en dus geen stroom meer nodig hebben, sluit de Miniserver de waterleiding af.

Belangrijk: water uitschakelen voor de verzekeringsdekking

In geval van schade kunnen verzekeringsmaatschappijen weigeren te betalen. Controleer de clausules van uw verzekeringscontract. Hierin staat vaak dat de hoofdwaterleiding bij het verlaten van de woning voor een bepaalde tijd gesloten moet zijn. Indien dit niet het geval is en er zich waterschade voordoet, dekt de verzekering de schade niet.

Configuratie voor de automatische waterafsluiting

De waterafsluiting wordt geïmplementeerd in de Loxone Config met een schakelbouwsteen. Deze wordt als uitgang aangesloten op het relais van de magneetklep op de hoofdwaterleiding. De voorwaarden voor het uitschakelen van het water zijn gekoppeld aan de reset-ingang. De Smart Socket Air levert de verbruiksinformatie. Deze waarden worden via een constante ingesteld om te detecteren of de wasmachine of vaatwasser actief is. Bovendien wordt de aan- of afwezigheidsstatus opgevraagd. In het geval van een alarm of bij afwezigheid en 0 stroomvoorziening, wordt de waterleiding gesloten. De waterleiding wordt via de O-ingang via de aanwezigheidsinformatie geopend.

Als er een watermelding verschijnt, komt de eigenaar thuis en zet hij het huis op ‘Aanwezig’, dan blijft de reset bij de schakelaar de overhand hebben. Dit betekent dat wanneer de eigenaar terugkeert, de waterleiding niet meer wordt geopend zolang de alarmboodschap nog actief is. Bij stroomuitval sluit het waterventiel automatisch.

Voor de configuratie van de alarmmelding zijn alle watersensoren voor de brand- en wateralarmmodule geselecteerd. De module doet de rest, zoals het automatische alarm in huis of de oproep via de Loxone Caller Service.

Eenvoudige controle via de Loxone App

De watersensoren en de Smart Socket Air kunnen op elk moment worden bewaakt via de Loxone App. Met de visualisatie van de schakelbouwsteen kan de magneetklep op de waterleiding ook via de app worden geschakeld.

Extra tip: denk aan de waterleiding van de buitenkeuken

De automatische waterafsluiting is ook geïmplementeerd voor de buitenkeuken. Via een magneetventiel op de waterleiding van de buitenkeuken wordt de toevoer tijdens afwezigheid of nachtmodus automatisch geblokkeerd.

Interesse in een automatische waterafsluiting?

De automatische uitschakeling van het water is een belangrijk veiligheidsthema in elke woning, maar ook in kantoren, fabrieken, hotels en nog veel meer.

Interesse in een automatische waterafsluiting?

De automatische uitschakeling van het water is een belangrijk veiligheidsthema in elke woning, maar ook in kantoren, fabrieken, hotels en nog veel meer.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik wil meer over LOXONE weten