Domotica busbekabeling vs. Loxone Tree

Wie domotica, (of beter: een volledige gebouwautomatisering) overweegt, heeft ongetwijfeld de term ‘bussysteem’ of ‘busbekabeling’ al horen vallen. Maar wat betekent dit nu precies? En wat zijn de voordelen?

 

 

Wat is een bussysteem?

Een bussysteem is een elektrische installatie die naast een voedingskabel ook een aparte buskabel bevat. Deze datakabel laat alles met elkaar communiceren, wat je installatie slim maakt.

Bij een klassieke installatie zijn schakelaars altijd rechtstreeks verbonden met het object dat ze moeten bedienen, zoals een reeks plafondspots of rolluiken. Je zit dus vast aan de oorspronkelijke set-up.

Domotica of een volledige woonautomatisering zoals Loxone met een bussysteem, bieden meer vrijheid. Via configuratiesoftware bepaal je zelf alle toepassingen. Je kan bijvoorbeeld met één drukknop alle lichten in huis doven. Het is zelfs mogelijk om meerdere technieken samen te bedienen, zoals de verlichting en zonwering. Zo maak je het meteen gezellig in de woonkamer wanneer je een filmavondje houdt.

Loxone Tree

Jouw alternatief voor een traditioneel domotica bussysteem

Een bussysteem verbindt alle componenten met één buskabel. Daarnaast zijn er nog andere typologieën mogelijk.

Loxone Tree is bijvoorbeeld gebaseerd op een boomtopologie. Deze topologie laat vertakkingen toe. Je kan met één kabel vanuit de Tree Extension starten en die vertakken per ruimte. Net als de takken van een boom kan de bekabeling individueel en flexibel van apparaat tot apparaat verlopen.

Voorbeeld van de bekabeling

Hieronder zie je een voorbeeld van een boombekabaling via Loxone Tree. Vanuit de eerste Tree Extension vertrekken kabels naar het gelijkvloers en de eerste verdieping, waar ze vertakken door de verschillende ruimtes. Een tweede Tree Extension gaat naar de zolderverdieping.

Je kan max. 50 Tree-randapparaten per tak aansluiten, met een maximale kabellengte van 500 meter per tak.

Jouw voordelen

Woonautomatisering of de voorloper domotica met een boombekabeling zoals Loxone Tree biedt een heleboel voordelen:

Pictogram: Minder bekabeling met Loxone

Tot 80% minder kabels
Omdat je flexibel bekabelt van apparaat naar apparaat heb je minder kabels nodig. Ook in de verdeelkast bespaar je ruimte. 

Installatie in recordtijd
Met de Tree-technologie bespaar je tijd. De ingebruikname van een aanwezigheidsmelder neemt slechts 20 seconden in beslag.

Plug & Play
Alle Tree producten werken volgens het Plug & Play-principe en zijn perfect compatibel met andere Loxone-componenten.

Updatebaar
Via de datakabel zijn alle Tree producten updatebaar. Je Loxone smart home is dus klaar voor de toekomst. 

Diagnose
De geïntegreerde diagnosefuncties en LED-statussen helpen fouten in de boombekabeling te voorkomen.

Versleutelde communicatie
Loxone Tree is 100% veilig. De communicatie tussen veiligheidsgerelateerde producten is versleuteld.

Uitgebreid productassortiment

Bij Loxone vind je alles om van jouw woning een smart home te maken, van stijlvolle drukknoppen tot ledverlichting. Dankzij de Tree-technologie is het nog makkelijker om alles te installeren en te configureren.